ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Ενδοοικογενειακή Βία

Θεματική εκδήλωση μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας:

https://dikepaigialeias.gr/ekpaideuomaste-spiti/
Την Κυριακή 17 Μαΐου στις 20:00 σας περιμένουμε σε μια ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση αναφορικά με το κρίσιμο και πάντα επίκαιρο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας.
Μαζί μας ο Ψυχίατρος Γιώργος Νικολαϊδης και η νομικός και πολιτικός επιστήμων Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη σελίδα fb της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.:
https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias/


Βιογραφικό Γιώργου Νικολαΐδη


Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής (τμήμα Φιλοσοφίας του King's College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του School of Health and Related Research του Πανεπιστημίου του Sheffield). Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας. Από το 2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Βιογραφικό Λίτσας Γιαννοπούλου


Εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας από το 1986. Μέλος του Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου της ένωσης Γυναικών Ελλάδας" (Ε.Γ.Ε) και Πρόεδρος του παρ/τος Ε.Γ.Ε. Αιγίου επί 20 έτη (1983-2003) στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε καθώς και Πρόεδρος της Ν.Ε.Ι. Αχαίας για 8 χρονια. Επίσης είναι μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (2015-2019).
Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών & Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιστήμες της Αγωγής κι Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι επίσης πτυχιούχος Παιδαγωγικών Σπουδών της Σχολής ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ Πατρών.
Για την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων, τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργάζεται διαρκώς από το 1983, προσφέροντας εθελοντική δράση μέσα από τις διάφορες θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε, με διάφορους τρόπους, όπως εισηγήσεις σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, άρθρα στο τοπικό τύπο, συνεντεύξεις, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαΐας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κ.λ.π., σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της έμφυλης βίας εναντίον των γυναικών, ανεργίας και απασχόλησης γυναικών, εξάλειψης στερεοτύπων στις επαγγελματικές επιλογές εφήβων, προώθησης γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων κ.λ.π.



Περίληψη εισήγησης Ευαγγελίας Γιαννοπούλου
Με θέμα: Η ενδοοικογενειακή βία σε όλες τις μορφές της, η έξαρσή της και οι πολιτικές αντιμετώπισης



Η κυρία Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου, νομικός και πολιτικός επιστήμων και μέλος του Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου της ένωσης Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω των μέτρων προστασίας του covid 19, θα αναπτύξει το θέμα: Η ενδοοικογενειακή βία σε όλες τις μορφές της, η έξαρσή της και οι πολιτικές αντιμετώπισης , εστιάζοντας στα εξής:
• Πως ορίζεται η ενδοοικογενειακή βία
• Ποιές είναι οι μορφές της ενδοοικογενειακής βίας (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, εξαναγκασμός σε συνουσία)
• Ποιό είναι το προφίλ των δραστών
• Ποιές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
• Ποιές είναι οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας (ολέθριες οι συνέπειες στα παιδιά –μάρτυρες, στη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα της γυναίκας, στην υγεία, στην εργασία, στην οικονομία)
• Σε ποιές δημόσιες υποστηρικτικές δομές μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα για δωρεάν ψυχολογική και νομική συμβουλευτική (Γραμμή sos 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών κ.ά)
• Στην προστασία που παρέχει η νομοθεσία (Ν. 3500/2006 και Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, που περιλαμβάνει την τιμωρία δραστών, ασφαλιστικά μέτρα απομάκρυνσης από την οικία και το χώρο εργασίας, δυνατότητα ποινικής διαμεσολάβησης κ.ά.)
• Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών
• Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του φαινομένου

Η ενδοοικογενειακή βία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως παραβίαση και έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, η ενδοοικογενειακή βία τους τελευταίους δύο μήνες της καραντίνας λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοιό, παρουσίασε έξαρση με θύματα κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 80-90% των θυμάτων κακοποίησης, αλλά και τα παιδιά. Παράλληλα, εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αθέατης ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων, η οποία δεν καταγγέλλεται.
Τα αίτια του φαινομένου δεν οφείλονται μόνο σε ατομικούς ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα και των κοινωνικών αντιλήψεων αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία .
Οι επιπτώσεις κάθε μορφής ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογικής, σεξουαλικής, σωματικής ή λεκτικής) είναι ολέθριες για τις γυναίκες και τα παιδιά μάρτυρες βίαιων συμπεριφορών αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία γενικότερα.
Σήμερα υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων και αρκετές κοινωνικές συμβουλευτικές δομές και ξενώνες φιλοξενίας στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για υποστήριξη και αρωγή οι γυναίκες.
Για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας είναι αναγκαίο οι γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και η κοινωνία να πάψει να ανέχεται τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές θεωρώντας τες ιδιωτική υπόθεση. Γι αυτό χρειάζεται η ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των πολιτών και η ενεργοποίηση όλων καθώς και η συνεργασία, ο συντονισμός και η μεθοδικότητα των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο της ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης των πολιτών αισιοδοξεί να συμβάλλει η σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας.
Για να σπάσει η σιωπή. Η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου