ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Στέρεψε το ταμείο του Δήμου Αιγιαλείας - Ακόμα και για υλικά μικρών τεχνικών έργων

Δυσκολεύουν, όλο και πιο πολύ, τα τρέχοντα οικονομικά του Δήμου Αιγιαλείας, με τις παρενέργειες να αρχίζουν να γίνονται κάτι παραπάνω από εμφανείς, στο πλαίσιο αδυναμίας του να ανταποκριθεί σε άμεσες υποχρεώσεις των υπηρεσιών του.

Η βύθιση, η οποία άρχισε να καταγράφεται από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται καθημερινά από τη διαμορφούμενη - αρνητικά πάντα - εικόνα των εσόδων, που παραμένουν συρρικνωμένα εξαιτίας της αδυναμίας των δημοτών να πληρώσουν, με πραγματικές αιτίες ή βρίσκοντας την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη χαλαρή πολιτική διευκολύνσεων της δημοτικής αρχής και της έλλειψης πίεσης με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

 

Η δεινή κατάσταση, δυστυχώς, περιγράφεται πια και στον τομέα των τεχνικών έργων, που οφείλει να εκτελέσει ο δήμος. Είναι ενδεικτική η πίεση για εξεύρεση λύσης που ασκεί στον δήμαρχο Δ. Καλογερόπουλο η αρμόδια αντιδήμαρχος Βασιλική Ψυχράμη, η οποία δεν κρύβει ότι «λόγω των δύσκολων οικονομικών του δήμου, δεν μπορεί ούτε υλικά να προμηθευτεί για διάφορες εργασίες, όταν μάλιστα στην αγορά κανείς δεν δουλεύει τσάμπα»!

 

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημ. Καλαμίδας είναι αυτός που κύρια καλείται να βρει άμεση λύση, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να «βουλιάξει» ο δήμος, επιμένοντας πως «η κατάσταση είναι τραγική και μη ελεγχόμενη, χωρίς ρευστότητα, πολλές υποχρεώσεις, αλλά όχι έσοδα που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι τα μισά από τα προβλεπόμενα της χρονιάς και σίγουρα όχι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ». 

 

Στο πλαίσιο επεξεργασίας λύσεων ρευστότητας - κόντρα στην αρνητική πορεία που δύσκολα θ' αντιστραφεί, στην απελπιστική ταμειακή κατάσταση και στη δεινή θέση του δήμου - η δημοτική αρχή καλείται να βρει πόρους για να μην σταματήσουν μικρά έργα, να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της καθημερινότητας, να εκτελεστεί κανονικά η μεταφορά των σκουπιδιών κι αν είναι δυνατόν να μη σταματήσει η αποπληρωμή παλαιών οφειλών.

 

Όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» από τον περασμένο Μάρτιο, μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι, το άλλο μισό των «χαμένων» εσόδων του 2020 (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) να καλυφθεί με δάνειο, ώστε να καλυφθούν σχεδόν όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις που φτάνουν στα 3 εκατ. ευρώ. Αν οριστικοποιηθεί η λύση αυτή, πιθανά θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, με άτοκο δανεισμό και αποπληρωμή σε 6 χρόνια, χωρίς να είναι δεδομένη η έγκρισή του.



pelop.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου