ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Αιγιάλεια: Ο φόβος του ιού απειλεί τη σταφίδα!

Την παρέμβαση, και άμεσα μάλιστα, Πολιτείας και Περιφέρειας, για να μην τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία της φετινής σοδειάς της σταφίδας, έχει ζητήσει ο πρόεδρος της ΠΕΣ Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Και περιμένει, από μέρα σε μέρα, την ετυμηγορία Υπουργείου και Περιφέρειας, ελπίζοντας πως θα είναι η ενδεδειγμένη και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η φετινή παραγωγή.

 

Ποιο είναι το αίτημα του προέδρου της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών; 

 

Να συντομευτεί, με όλες τις υγειονομικές προβλέψεις βεβαίως, η είσοδος στα σύνορα εκατοντάδων Αλβανών εργατών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί λόγω της απίστευτα μεγάλης υγειονομικής γραφειοκρατίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. 

 

Οι Αλβανοί πήγαν στην πατρίδα τους για να ρυθμίσουν προσωπικά θέματα που αφορούν και την εδώ εργασία και διαμονή τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη βάση τους, να κατέβουν στην Αιγιάλεια, για να ριχτούν στη μάχη του τρύγου της σταφίδας. 

 

Η διαδικασία των υγειονομικών εξετάσεων στα σύνορα είναι χρονοβόρα, συν το γεγονός ότι ζητείται από τους Αλβανούς υπηκόους να βάλουν από την τσέπη τους τα έξοδα έκδοσης ειδικών ιατρικών βεβαιώσεων και οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

«Από τις 10 Αυγούστου και μετά, θα χρειαστούμε εκατοντάδες εργάτες. Χωρίς εργατικά χέρια, πώς θα γίνει τρύγος; Έχουμε παραγωγή, που είναι βέβαιο ότι θα είναι υψηλής ποιότητας, και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα επειδή δεν θα 'χουμε εργατικά χέρια…», ήταν η πρώτη κουβέντα του κ. Σωτηρόπουλου, που ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκπροσωπώντας και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις κοινότητες της Αιγιάλειας.

 

Στο μάλλον ρητορικό ερώτημά μας «Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν για ν' αναλάβουν τη δουλειά;», ο πρόεδρος της ΠΕΣ απάντησε εμφανώς με πικρία: «Αφού τα ξέρετε, τι με ρωτάτε; Οι Έλληνες δεν καταδέχονται να 'ρθουν για τέτοιες δουλειές, κάτω απ' τον ήλιο μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δεν θέλουν να κάνουν τέτοιες δουλειές. Θέλουν δουλειές γραφείου οι περισσότεροι που δεν έχουν δουλειά…Γι' αυτό και το 90% των εργατών στη σοδειά του τρύγου είναι Αλβανοί».

 

Ο κ. Σωτηρόπουλος έχει στείλει εδώ και λίγες μέρες επιστολές, με κατεπείγοντα χαρακτήρας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και ζητά τη συνεργασία τους με σκοπό την «άμεση επίσπευση της διαδικασίας επανεισόδου των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα», για να προλάβουν να είναι στην Αιγιάλεια μέχρι τις 10 Αυγούστου που ξεκινάει η μάχη του τρύγου.

 

«Οι αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι απίστευτες. Αλλά αφού πρόθεση της Πολιτείας είναι η επιτάχυνση τέτοιων διαδικασιών και η απλούστευσή τους, περιμένω άμεσα να δω πράξεις αλλιώς θα πάει στράφι η παραγωγή, η καταστροφή θα 'ναι ανυπολόγιστη. 

Μιλάμε για ένα προϊόν που είναι από τα κορυφαία σε εξαγωγές», επισημαίνει στην «Πελοπόννησο» ο κ. Σωτηρόπουλος.

 

Και αν κάποιοι νομίζουν πως την ΠΕΣ τη νοιάζει να 'ρθουν όπως - όπως οι Αλβανοί εργαζόμενοι, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ο κ. Σωτηρόπουλος βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Δεν βάζουμε τον τρύγο της σταφίδας πάνω απ' την υγεία. 

Ζητάμε, για την ακρίβεια, να επιτραπεί με συνοπτικές μεν διαδικασίες η είσοδος - επιστροφή στην Ελλάδα των Αλβανών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα, αφού όμως πρώτα υποβληθούν στα απαραίτητα τεστ. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας και πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα με τον κορονοϊό. 

Προς Θεού, δε ζητάμε να έρθει κανείς χωρίς έλεγχο. Ούτε εμείς θέλουμε να κολλήσουμε, ούτε κανείς άλλος. Να υποβάλλονται σε όλα τα αναγκαία τεστ, λοιπόν, κι εφόσον είναι υγιείς, να τους επιτρέπεται άμεσα η είσοδος στην Ελλάδα».

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις στο θέμα γιατί ο χρόνος ήδη πιέζει.

 

Η επιστολή του Θανάση Σωτηρόπουλου προς Μ. Βορίδη και Ν. Φαρμάκη καταλήγει: 

«Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η είσοδος στη Χώρα μας των εργατών υπηκόων Αλβανίας, που πρόκειται να εισέλθουν κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη του τρέχοντος μηνός Ιουλίου έως τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και σε κάθε περίπτωση να μην ληφθεί το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου αυτών στη Χώρα μας, διότι διαφορετικά θα καταστραφεί το σύνολο των σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι αναμένουν μέσα σε ένα διάστημα έως 10 ημερών να εξασφαλίσουν το εισόδημα επιβίωσής τους για την επόμενη χρονιά».



Pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου