ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Δ. Ελευθεριώτης για δημοτικά: «Σοβαρό πρόβλημα αν δεν μετατραπούν οι συμβάσεις των υπό πρόσληψη σχολικών καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης»

Σε μια κλωστή κρέμεται η τήρηση της υγειονομικής τάξης,

με βάση τις προδιαγραφές των επιστημονικών φορέων και της Πολιτείας για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία - στην Αιγιάλεια τουλάχιστον.

 

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρης Ελευθεριώτης, ενόψει της επικείμενης έναρξης της νέας σχολικής σεζόν, είτε στις 7 είτε στις 14 Σεπτεμβρίου, κρούει μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» καμπανάκι κινδύνου. Και απευθύνει ανοιχτό και επείγον μήνυμα προς κάθε υπεύθυνο.

 

«Αν δεν βρεθεί η φόρμουλα να μετατραπούν οι συμβάσεις των υπό πρόσληψη σχολικών καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης, τότε θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και το λέω ευθέως: σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι αδύνατον να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό».

 

Ο κ. Ελευθεριώτης, που κατά γενική παραδοχή διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον εκπαιδευτικό στίβο και έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν από θέσεις μεγάλης ευθύνης, εξηγεί με απόλυτη σαφήνεια και το λόγο: 

«Αυτή τη στιγμή, και είμαι κάθετος σ' αυτό, το ζήτημα της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών είναι το υπ' αριθμόν ένα. Από τις 46 καθαρίστριες που θα προσληφθούν, μέσω του δήμου, μόνο οι 12 θα είναι πλήρους απασχόλησης. 

Οι 34 θα είναι μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, για σχεδόν τρεις ώρες. Σκεφτείτε, λοιπόν ένα σχολείο στην Αιγείρα, στην Ελίκη, όπου κι εγώ, και σε αρκετά ακόμα μέρη στην περιοχή. 

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν καθαρισμό των αιθουσών και των γύρω χώρων πολύ συχνά. Με ένα 3ώρο απασχόλησης, όμως, δεν μπορεί να τηρηθεί κανένα τέτοιο πρωτόκολλο. Για να τηρηθεί όπως πρέπει, θα πρέπει μία καθαρίστρια να πιάνει δουλειά αμέσως μετά το πρώτο διάλειμμα, στις 9.30 το πρωί περίπου, και να τελειώνει μετά τις 4 μ.μ., όταν τα ολοκληρώνεται και το ολοήμερο σχολείο.

 Λάβετε υπόψη σας ότι η ίδια η υπουργός Παιδείας έκανε έκκληση υπέρ των ολοήμερων.

 

Τα πράγματα είναι απλά συνεπώς: πρέπει άμεσα να υπάρξει παρέμβαση ώστε όλες οι προσλήψεις των σχολικών καθαριστριών να είναι πλήρους απασχόλησης. 

Ειδάλλως, θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα, με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις. 

Εγώ σπεύδω τώρα που υπάρχει ακόμα χρόνος, να το επισημάνω. Φανταστείτε να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα σχολεία και να μην γίνεται ο καθαρισμός που πρέπει, ειδικά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τον ιό. 

Ποιος τους ακούει και τους γονείς και τους δασκάλους και όλους. Και θα 'χουν δίκιο».

 

Στο ερώτημά μας «δηλαδή, αν και οι 46 καθαρίστριες γίνουν πλήρους απασχόλησης, λύνεται το πρόβλημα;», ο κ. Ελευθεριώτης απάντησε: «Κατά 90% ναι, γιατί τότε θα βγαίνουν τα ωράρια».

 

Εκτός απ' το κεφάλαιο σχολικές καθαρίστριες, που εναπόκειται στο υπουργείο πλέον, η Σχολική Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιαλείας σε άμεση συνεργασία με τον τομέα Πρασίνου και την Μαρία Γιδά που έχει την ευθύνη, έχουν ετοιμάσει ειδικό πλάνο για τον εξωραϊσμό, εξωτερικά, των σχολικών συγκροτημάτων, ώστε τη μέρα που θα ξεκινήσει η σεζόν, να είναι όλα τα συγκροτήματα πεντακάθαρα εξωτερικά.

 

Μέσα στις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν κι άλλες επαφές των μελών της Επιτροπής με στελέχη της δημοτικής αρχής, ώστε να γίνει ό,τι καλύτερο από ανθρώπινης πλευράς.

 

 

Pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου