ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Αιγιάλεια: Χαμηλές οι πληρότητες στα ξενοδοχεία – Σοβαρό πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο

Σε ανατροπή όλων των αρχικών εκτιμήσεων, σε ότι αφορά στη φετινή τουριστική κίνηση στην Αιγιάλεια,

οδηγούν τα πραγματικά στοιχεία ζήτησης, κράτησης και διαμονής ξένων και ελλήνων επισκεπτών, τόσο τον Ιούλιο όσο όμως και τους δύο προσεχείς μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

 

Ενώ μετά την καραντίνα, οι ξενοδόχοι της περιοχής ανέμεναν να πιάσουν το 50% περίπου της άφιξης τουριστών της τελευταίας διετίας, όλα πλέον δείχνουν ότι αυτό το νούμερο ούτε καν πλησιάζεται.

 

Τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Πελοπόννησος», καταδεικνύουν ότι η περιοχή αντιμετωπίζει στον τουριστικό κλάδο σοβαρό πρόβλημα και δυστυχώς δεν πάει καθόλου καλά, παρότι η Αιγιάλεια κινείται λίγο καλύτερα απ' ότι η υπόλοιπη χώρα, ως κοντινός οδικός προορισμός.

 

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι πολύ χαμηλές και κυμαίνονται μεταξύ 25% και 30%, ποσοστά που για τους θερινές μήνες θεωρούνται «καταστροφή», όπως λένε επιχειρηματίες του χώρου. 

Ακόμα κι αν ο Αύγουστος κλείσει στο 50%, ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως πάει να κινηθεί μόλις στο 10%, οπότε μεσοσταθμικά θα κλείσει τη σεζόν κάτω από το 30% κι αυτό υπό καλές προϋποθέσεις.

 

Οι ξένοι είναι πολύ λίγοι και δεν αγγίζουν ούτε το 5%, με το υπόλοιπο βέβαια έλληνες. 

Όλοι είναι αυτόνομοι ταξιδιώτες και όχι σε γκρουπ, αφού αυτά εκλείπουν φέτος, καθότι από χώρες που πρακτορεία έφερναν τουρίστες, τώρα λένε ότι δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε μισό αεροπλάνο! 

Είναι ενδεικτικό ότι οι ξενοδόχοι ενώ ειδοποιούνται για 20-25 δωμάτια τελικά καλύπτουν 1, μέσω ξένων που φτάνουν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και διασκορπίζονται σε όλη την Πελοπόννησο.

 

Απ' αυτούς που έχουν έρθει στην Αιγιάλεια οι περισσότεροι είναι Ιταλοί και ακολουθούν οι Γερμανοί, λίγοι Πολωνοί και ελάχιστοι από τη Σουηδία, περαστικοί οι πιο πολλοί. 

Και αυτοί όμως εμφανίζονται τρομοκρατημένοι με την πανδημία, κυκλοφορώντας με γάντια, αντισηπτικά και μάσκες, ακόμα και στο φαγητό, ενώ τους παίρνει μια βδομάδα για να χαλαρώσουν.

 

Οικονομικά, όλο το παραπάνω σκηνικό οδηγεί σε πολύ μεγάλη ζημιά και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. 

Ο Αιγιαλέας αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελής, εκτιμά ότι και στην Αιγιάλεια κάποιοι ξενοδόχοι ίσως ακόμα να χρεοκοπήσουν κιόλας. 

Επίσης, βλέπει την ανεργία να εκτοξεύεται, αφού σήμερα σε καταλύματα που απασχολούνταν 30 άτομα, αυτά είναι σχεδόν τα μισά, ενώ οι συμβάσεις τους θα τελείωναν μέσα Οκτωβρίου, αλλά φέτος θα τελειώσουν στις 10 Σεπτεμβρίου, ευελπιστώντας σε μία πιθανή κρατική στήριξη. 

Παράλληλα τα καταστήματα εστίασης «την έχουν ακούσει», με χαρακτηριστικό ότι τις καθημερινές σε αυτά συναντά κανείς μια - δυο παρέες.

 

Η νέα σεζόν του 2021, για την οποία το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζεται και ευελπιστεί σε ανάκαμψη, είναι πολύ μακριά και ο κ. Κανελής λέει χαρακτηριστικά: «Είναι αβέβαιο ποιοι θα καταφέρουν να φτάσουν στη νέα σαιζόν. Τι πλαίσιο θα υπάρχει; Θα έχει βγει εμβόλιο, ο κόσμος θα έχει ηρεμήσει;».



Πηγή: www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου