ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Ανακαίνιση Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο

Με στόχο να προσδώσει στo Αίγιο, προστιθέμενη αξία, εκτελείται εδώ και λίγες μέρες, το έργο που συμβασιοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2019

και ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2023, αφορά δε στην ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, στην παραλία της πόλης.

 

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Με σημαντικό για την περιοχή, το ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και πέφτει 1,2 εκατ. ευρώ αυτούσιο και χωρίς εκπτώσεις, το εμβληματικό εκκλησιαστικό μνημείο, τόσο για θρησκευτικούς λόγους, όσο και για την παράκτια ζώνη, έρχεται να προσδώσει στην οργανωμένη χωρική επέμβαση, αφού με την παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, αλλάξει το ύφος όλου του θαλάσσιου μετώπου, παράλληλα με την ανάπλαση που έχει ολοκληρωθεί και την αναμενόμενη οδική σύνδεση του νέου λιμένα με την «Ολυμπία οδό».

 


                                               Ο ΧΡΟΝΟΣ

Μετά την υπερπήδηση πολλών διαδικαστικών θεμάτων, μεταξύ ΕΦΑ και υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και προγραμματικών προβλημάτων στη συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας (εταίροι της δράσης INTERREG), οι εργασίες ξεκίνησαν, περίπου ένα χρόνο μετά από τότε που έκλεισε για να εκκενωθεί και να στηθεί το εργοτάξιο.

 

Μέσα στο ιερό προσκύνημα εργάζονται πυρετωδώς 8 συντηρητές, αλλά και 3 εργάτες που αφαιρούν πολλά αντικείμενα αχρείαστα, παρουσία ενός μηχανικού. 

 

Η διευθύντρια της ΕΦΑ Αναστασία Κουμούση, λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι το έργο εξελίσσεται ομαλά, αλλά δείχνει να ΄χει πολύ δουλειά, αφού πολλά πρέπει πεταχτούν και ο χώρος να καθαριστεί σημαντικά, για να εκτελεστεί πλήρως η μελέτη.

 

Εντός των ημερών, ίσως επισκεφθούν τις εργασίες ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.

 

                                              ΤΑ ΕΡΓΑ

Κατά τη διάρκεια των 36 μηνών, που θα διαρκέσει το έργο, με αυτεπιστασία της ΕΦΑ (σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία και το συμφωνητικό της 4ης Οκτωβρίου 2019) θα εκτελεστεί απαρέγκλιτα η εγκεκριμένη μελέτη του Μαρτίου του 2019, για την οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας.

 

Αυτή μεταξύ άλλων προβλέπει:

 

> Ασανσέρ δυτικά και από το κάτω μέρος

> Εσοχή στην οδό Ζ. Πηγής για να παρκάρουν οχήματα

> Ανάπλαση παρτεριών, στον εξωτερικό κήπο

> Εξωτερικά βαψίματα και στερεώσεις

> Εσωτερικές συντηρήσεις αγιογραφιών, παταριών, σκεπών

> Ζητήματα στατικότητας στο βράχο, ώστε να μην πέφτουν πέτρες κ.ά.

 

Τα ασανσέρ θα είναι 2, στη δυτική πλευρά του ναού και από το πάρκινγκ, ώστε να γίνεται η άνοδος των πιστών στον επάνω χώρο, διευκολύνοντας έτσι αφάνταστα ηλικιωμένους επισκέπτες, ΑΜΕΑ, ασθενείς κ.ά.

 

Στο κάτω μέρος του ναού θα γίνουν πασαλομπήξεις, ώστε με τα χρόνια να μην υπάρχει πρόβλημα στατικότητας, ενώ ο βράχος, στον οποίο είναι χτισμένη η εκκλησία, θα τσιμεντωθεί και θα τοποθετηθεί πλέγμα, ώστε να μην πέφτουν πέτρες, όπως σήμερα γίνεται.

 

Την «oμάδα» συντονισμού, επίβλεψης, παρακολούθηση, ελέγχου και αυτοψιών του συγχρηματοδοτούμενου έργου (ΕΕ - ΕΣΠΑ- Ελλάδα -Ιταλία), αποτελούν:

> Αναστασία Κουμούση (διευθύντρια ΕΦΑ - επικεφαλής)

> Κυριάκος Λουκάκης (προϊστάμενος αρχαιολογικών έργων - επιβλέπων μηχανικός)

> Αναστασία Σαμπαζιώτη - Αθανάσιος Τζελετόπουλος (συντηρητές έργων τέχνης - επιβλέποντες)

> Χριστίνα Χαρίτου (υπάλληλος - υπεύθυνη λογαριασμού)

> Μαρία Βαβαρούτα (υπάλληλος - υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης)

> Σεβαστιανή Γαϊτανίδου (υπάλληλος - υπεύθυνη επικοινωνίας και διαχειριστικής υποστήριξη).



Pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου