ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.: Εξοντωτικά τιμολόγια άρδευσης και εκβιαστική τακτική κατά των αγροτών

Τώρα που οι αγρότες δοκιμάζονται περισσότερο από άλλη φορά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων κ.α.

αντί ο δήμος να λάβει μέτρα στήριξης, τους καλεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για νερό που δεν έχουν καταναλώσει και τους πιέζουν εκβιαστικά να υπογράψουν συμβάσεις χωρίς να υπάρχει αρδευτικός κανονισμός.

 

Συγκεκριμένα στέλνουν λογαριασμούς στους αγρότες να πληρώσουν εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος έναντι κατανάλωσης του 2020, τη στιγμή που τρέχουν οι υποχρεώσεις του 2019. 

 

Τον προηγούμενο χρόνο χρεώθηκαν για οφειλόμενη κατανάλωση του 2018 και την κατανάλωση του τρέχοντος έτους του 2019.


Δηλαδή απανωτοί λογαριασμοί σε ένα πληθυσμό που αδυνατεί να σηκώσει τέτοιο οικονομικό βάρος.


Η δημοτική αρχή με την ΔΕΥΑ εφαρμόζει πρωτόγνωρα μέτρα.


Μέχρι τώρα οι αγρότες βάσει του ισχύοντος αρδευτικού κανονισμού πότιζαν και πλήρωναν τον επόμενο χρόνο εφ όσον γινόταν ο υπολογισμός της κατανάλωσης.


Τώρα καλούνται να πληρώσουν προκαταβολικά, χωρίς πολλοί να έχουν ποτίσει (π.χ. Χρυσάνθιο, Αιγές, Αμπελόκηποι, Πλάτανος κ.ά.) φοβούμενοι τις εξοντωτικές τιμές.


Βάσει ποιανού αρδευτικού κανονισμού ενεργεί η δημοτική αρχή αφού δεν έχει ψηφιστεί νέος;


Τα επιπλέον ερωτήματα που μπαίνουν είναι: Τι προσφέρει η μεταφορά της άρδευσης στην ΔΕΥΑ, πέραν των υπέρογκων τιμολογίων;


Ο Δήμος πλήρωνε 170.000 ευρώ για 33 υδρονομείς και η ΔΕΥΑ τώρα με 260.000 ευρώ στην αρχική σύμβαση έχει σχεδόν τους μισούς.


Η σύμβαση με τον εργολάβο προβλέπει για την Αιγιάλεια καθαρισμό 300 χιλιομέτρων (!) αυλακιών με 400 ευρώ το χιλιόμετρο. 


Στην Δημοτική κοινότητα Αιγείρας – Ακράτας δεν ξεπερνούν τα 20 χιλιόμετρα. 

 

Στο Άνω Διακοπτό που παρουσίασε η ΔΕΥΑ τους καθαρισμούς ως παράδειγμα εργασιών, την περισσότερη δουλειά έκανε ο πρόεδρος και οι κάτοικοι με δικά τους μέσα και προσωπική εργασία.


Επίσης βάση σύμβασης να γίνει καθαρισμός 100 δεξαμενών με 250 ευρώ τη δεξαμενή. Στη Δημοτική ενότητα Διακοπτού δεν υπάρχει καμία και στις Δημοτικές ενότητες Αιγείρας - Ακράτας καθαρίστηκε μόνο μία.


Επίσης πόσες υδρομαστεύσεις με 250 ευρώ την μία, έκανε;180 βάσει σύμβασης ή 30-40 με βάση αυτοψίας των αγροτών;


Καλείται η δημοτική αρχή να σταματήσει να εκδίδει λογαριασμούς και να παρουσιάζει σαν έργο δικό της τον καθαρισμό αυλακιών που έγινε με προσωπική εργασία των αγροτών χωρίς αποζημίωση. 

 

Επίσης να εφαρμόσει τον παλιό αρδευτικό κανονισμό και να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης της άρδευσης όπως κάνουν οι περισσότεροι νοικοκυρεμένοι δήμοι της χώρας. 

 

Ο γειτονικός π.χ. Δήμος Ξυλοκάστρου έχει επάνω στο τιμολόγιο και την απόφαση αναλυτικά για να ξέρει ο δημότης τι πληρώνει, ενώ στο δήμο μας εκδίδονται τιμολόγια με προχειρότητα.


Οι αγρότες απαντώντας στην συκοφαντία ότι δεν θέλουν να πληρώνουν, έχουν εκδηλώσει με διάφορους τρόπους την θέση τους ότι θα πληρώνουν ένα δίκαιο τιμολόγιο με βάση την ανταποδοτικότητα που θα προκύπτει από τον ισολογισμό εσόδων -εξόδων, θα είναι ξεχωριστό ανά περιοχή ανάλογα αν η περιοχή αρδεύεται με γεωτρήσεις ή φυσική ροή και δέχονται να καταβάλουν ένα επιπλέον 25% και όποιο κέρδος προκύπτει να πηγαίνει στα ταμεία τού δήμου. 

 

Αρνούνται όμως να υποκύψουν στις πιέσεις για να αποδεχτούν μια κατάσταση που θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.


Η παράταξη Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγάλειας θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των αγροτών όπως έκανε μέχρι τώρα εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.


Mαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου