ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Αιγιάλεια - Καθαρίστριες μερικής απασχόλησης: «Πώς θα προλάβουν σε τρεις ώρες;»

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της πρόσληψης 46 σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Αιγιαλείας για τη νέα σχολική σεζόν, αλλά προκύπτει ένα άλλο, παράλληλο θέμα, ιδιαίτερα σημαντικό, για το οποίο ήδη η δημοτική αρχή είναι σε επιφυλακή.

Από τις 46 καθαρίστριες που θα προσληφθούν, οι 12 θα είναι πλήρους απασχόλησης και οι 34 μερικής!

 

Με δεδομένο ότι, λόγω των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η κεντρική απόφαση, από υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Υγείας, προβλέπουν συνεχείς καθαρισμούς στα σχολεία, ανά 3 ώρες, δημιουργείται μια αβεβαιότητα για το αν είναι τελικά επαρκής ο αριθμός των καθαριστριών ώστε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής.

 

Ήδη έγινε χθες στον Δήμο μία ανεπίσημη, εσωτερική, σύσκεψη μεταξύ στελεχών που εμπλέκονται στο θέμα και αναζητείται λύση. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν και νέες συσκέψεις, με συμμετοχή δημοτικών στελεχών, παρόντος πιθανότατα και του ίδιου του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του συλλόγου καθαριστριών, για να συζητηθεί το λεπτό αυτό θέμα και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. 

 

Και όλα αυτά εν αναμονή της ετυμηγορίας του υπουργείου για το αν θα μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, ώστε να δοθεί λύση.

 

Η αλλαγή του καθεστώτος πρόσληψης των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών ήταν εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, των κατά τόπους Σωματείων και φυσικά του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Αιγιάλειας για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των 20 καθαριστριών μελών αορίστου χρόνου αλλά και των συμβασιούχων.

 

Το γεγονός, όμως, ότι με την τωρινή προκήρυξη προβλέπεται η πρόσληψη καθαριστριών ημι-απασχόλησης, ενδέχεται να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Σταυρούλα Πιερράτου. 

«Σαφώς και μας ικανοποιεί ότι διασφαλίζονται πλέον οι εργαζόμενες που για χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, όμως διαφωνούμε με την απόφαση για προσλήψεις δύο ταχυτήτων. Άλλες καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση, δηλαδή 6,5 ώρες καθημερινά, κι άλλες με μερική, σε 3 ώρες», εξήγησε η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου.

 

Το πρόβλημα είναι πιθανό να φανεί ακόμα πιο οξύ στην Αιγιάλεια, αφού με τη νέα προκήρυξη μόλις 12 καθαρίστριες θα είναι πλήρους απασχόλησης και 34 μερικής. 

«Όταν η σύμβαση θα προβλέπει τρεις μόνο ώρες απασχόλησης, πώς θα βγει η δουλειά, ειδικά τώρα που λόγω έκτακτων συνθηκών λόγω κορονοϊού, θα πρέπει να γίνεται τόσο συχνά και προσεκτικά απολύμανση και καθαρισμός στις αίθουσες και στους άλλους χώρους; Πώς είναι δυνατόν να καθαριστούν, τόσο επιμελώς, τουλάχιστον δέκα σχολικές αίθουσες μέσα σε ένα τρίωρο απασχόλησης;», αναρωτιέται η κ. Πιερράτου.

 

Οι πληροφορίες λένε πως έχει ήδη υποβληθεί αίτημα από τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα και αναμένεται η απάντηση του υπουργείου.



Pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου