ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας: «Όχι στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων»

«Η Δημοτική Αρχή μεσούντος του καλοκαιριού και επικαλούμενη το ασύμφορο της μεταφοράς απορριμμάτων στην Κοζάνη, δίνει την ευκαιρία σε ιδιωτική εταιρία να παρουσιάσει το πρόγραμμά της όσον αφορά την καύση των απορριμμάτων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πιθανώς να κληθεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση για την εκχώρηση στην εταιρία αυτή του δικαιώματος στην καύση τους. 

 

Μετά τον περίφημο περιβαλλοντικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στην πανδημία, διαφαίνεται και η τάση εκχώρησης από την πλευρά της τοπικής διοίκησης αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες. 

 

Αντί λοιπόν να διεκδικήσει αυξημένη κρατική χρηματοδότηση για τη μεταφορά των απορριμμάτων, η δημοτική αρχή φόρτωσε στην πλάτη των δημοτών τη μεταφορά με αύξηση των δημοτικών τελών. 

 

Αυτή λοιπόν είναι η περιβόητη τόνωση της ανάπτυξης από τους δήμους, μόνο που με τη λέξη ανάπτυξη εννοείται η τόνωση των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε την υγεία των πολιτών μπροστά στο αέναο κυνήγι  του κέρδους. 

 

Εν προκειμένω, οι συνέπειες από την καύση των απορριμμάτων είναι καταστροφικές τόσο για το περιβάλλον, όσο για τους δημότες της Αιγιάλειας μιας και είναι γνωστές οι καρκινογόνες επιδράσεις τους.

 

Το εκβιαστικό δίλημμα που τίθεται από τη δημοτική αρχή καύση για να μην πλημμυρίσει η Αιγιάλεια σκουπίδια είναι πλαστό και επικίνδυνο καθώς κινείται στη λογική του λιγότερου κακού ρίχνοντας το μπαλάκι στους δημότες για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τομέας αποθήκευσης-επεξεργασίας απορριμμάτων λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης από το κράτος.

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας και εδώ όπως και στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν χωρά το επιχειρηματικό κέρδος, οι ιδιώτες εργολάβοι, τα ΣΔΙΤ.          

 

Η πάλη του λαού της Αιγιάλειας πρέπει να στοχεύει στα αίτια του προβλήματος, στη διαχείριση των απορριμμάτων από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, θα υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για τις χωροθετήσεις των όποιων ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


• Να μην περάσει το σχέδιο της καύσης των απορριμμάτων και μάλιστα από ιδιωτική εταιρία.
• Διεκδίκηση από το κράτος έκτακτης επιχορήγησης για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε κατάλληλους χώρους.
• Απομάκρυνση των απορριμμάτων από τον ΣΜΑ Τέμενης».

 

Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου