ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Αιγιάλεια - Κτηματολόγιο: Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των μη δηλωμένων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων


Με επιβολή προστίμων θα βρεθούν αντιμέτωποι χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων στην Αιγιάλεια, καθότι ο αριθμός των μη δηλωμένων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τις ευκαιρίες για τακτοποίηση που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις απανωτές παρατάσεις στις απαραίτητες διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου.

 

Με τους πιο κύριους λόγους αδράνειας των υπόχρεων να είναι η οικονομική δυσπραγία, από μηχανικούς και συμβολαιογράφους της περιοχής, λέγεται ότι πάρα πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καν συμβόλαια.

 

Ωστόσο η κτηματογράφηση δεν συγχωρεί την αμέλεια, που επίσης υπάρχει από χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι πιο πολλοί πεπεισμένοι ότι οι παρατάσεις θα συνεχίζονται και το κυριότερο, ότι το δημόσιο δεν θα τους πάρει την περιουσία, εκεί που είναι!

 

Παρά ταύτα, όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα αυτή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κινδυνεύουν από την ενεργοποίηση του άρθρου περί επιβολής χρηματικού προστίμου, για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης. 

 

Αυτά θα ξεκινούν από 300 και θα φτάνουν έως τις 2.000 ευρώ, ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης και τις προδιαγραφές του ακινήτου.

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ότι θα ψηφιστεί νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης που πράγματι θα προβλέπει επιβολή προστίμων, κάτι που εφόσον εφαρμοστεί ωμά, υπολογίζεται ότι θ' αφορά στην περιοχή της Αιγιάλειας περί το 45% των ιδιοκτησιών, που παραμένει μη δηλωμένο.

 

Η Κυβέρνηση πάντως θέλει να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο «Κτηματολόγιο», αφού και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο ανοχής. 

 

Αυτό σημαίνει πως τίθενται προ των ευθυνών τους όλοι αυτοί που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν δήλωση δικαιώματος ιδιοκτησίας μέχρι σήμερα.

 

Το μόνο που ενδεχομένως δώσει μια μικρή ακόμα ημερολογιακή ανάσα στους «ξεχασμένους» είναι η πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα σε υπηρεσίες, υποθηκοφυλακεία και δικαστήρια, αλλά κι αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

 

www.pelop.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου