ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Δ. Καλογερόπουλος: «Μ' ενδιαφέρει να σωθεί η Αιγιάλεια, όχι να σωθώ εγώ»

Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι παίζει άμυνα. Πόσο μάλλον ότι έχει κλειστεί στα καρέ του και δέχεται σφυροκόπημα. Ούτε, όμως, κατάλαβα ότι, παίζει επίθεση. Ίσως γιατί δεν έχει, στην παρούσα περίοδο, τους «μεσοεπιθετικούς» και «επιθετικούς» που θα 'θελε! Έχω την αίσθηση ότι κάνει αναγνωριστικό παιχνίδι. Παιχνίδι αναμονής και τακτικής. Περιμένοντας την «κατάλληλη» στιγμή είτε για να γυρίσει πίσω και να οχυρωθεί στην εστία του, είτε για να βγει φουλ στην κόντρα για το χρυσό γκολ!

 

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», αλλά τόνισε ευθέως ότι δεν έχει κανέναν άσσο στο μανίκι του, γιατί πάντα παίζει με φανερά χαρτιά!

 

 

Τι φταίει, δήμαρχε, κι έχετε μείνει μόνος σας τελικά στη δημοτική αρχή; Ουσιαστικά, είστε δήμαρχος αλλά με δεμένα χέρια. Και πολύ φοβάμαι πισθάγκωνα κιόλας… Ετσι δεν είναι;

 

Αν εννοείτε ότι η θέση ευθύνης συνδέεται με τη μοναχικότητα, συμφωνώ. Δεν έχω μείνει μόνος μου βέβαια, γιατί η παράταξή μας πήρε ποσοστό ανάλογο με αυτό που πήρε το μεγαλύτερο μέρος κάθε δημοτικής αρχής σε όλη τη χώρα. Ξεχνούν, φαίνεται, κάποιοι πως οι εκλογές κρίθηκαν τη β' Κυριακή με το τελικό αποτέλεσμα. Δεν νιώθω λοιπόν πως τα χέρια μου είναι δεμένα. Οι συνεργάτες μου κι εγώ λειτουργούμε με βάση τη νομοθεσία και τους κανόνες της δημοκρατίας.

 

 

Διοικείται ο δήμος, από την στιγμή που δεν έχετε πλειοψηφία, ή είναι ακυβέρνητος, από την στιγμή που δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις; Μήπως τελικά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ο ρόλος σας έχει γίνει διακοσμητικός, αφού είστε όμηρος της αντιπολίτευσης, που έχει τον πρώτο λόγο;

 

Υπάρχει σύγχυση μεταξύ διοίκησης και πολιτικών επιλογών. Ο Δήμος διαθέτει διοικητική δομή και υπηρεσιακή ιεραρχία, της οποίας προϊστάμενος είναι ο δήμαρχος. Αν εννοείτε τις πολιτικές επιλογές, όλα είναι μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια, στις αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων και του δημάρχου που λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με το νόμο. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα ακυβερνησίας λοιπόν, παρά μόνο αιτιάσεις της μειοψηφίας, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του δημάρχου. Ο δήμος λειτουργεί κανονικά και είναι αποτελεσματικός σε επίτευξη στόχων, που υλοποιήθηκαν χάρη στη συνεργασία της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιακών παραγόντων, που διαθέτουν τεχνογνωσία και ωριμότητα.

 

 

Πείτε μου μερικά ενδεικτικά παραδείγματα…

Στον ένα χρόνο που έχουμε την ευθύνη του Δήμου, ενδεικτικά το έργο μας είναι:

-Έχουμε απαλλάξει τους συμπολίτες μας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών.

-Απομακρύναμε χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί στον ΣΜΑ για πάνω από 10 χρόνια.

-Διασφαλίσαμε χρηματοδότηση και έγκριση τευχών δημοπράτησης του μεγάλου αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού έργου της αποχέτευσης (42 εκ.ευρώ).

-Ενταχθήκαμε στις τελευταίες χρηματοδοτήσεις για έργα ανάπλασης, διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενεργειακής αναβάθμισης, περιβαλλοντικά, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους κ.λπ.

-Ηδη κατασκευάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου.

-Εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες.

-Αξιοποιήσαμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη, με εφαρμογές ηλεκτρονικών υπηρεσιών και συναλλαγών καθώς και δημιουργία της πλατφόρμας επικοινωνίας και εξυπηρέτησης SenseCity.

-Προετοιμάζουμε αξιόλογες εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

 

 

Ποιες ήταν οι προγραμματικές συγκλίσεις - δεσμεύσεις που είχατε κάνει με την κ. Ψυχράμη και τις οποίες, κατά δική της δήλωση, δεν τηρήσατε και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από το σχήμα; Τι είχατε συμφωνήσει πριν τη 2η Κυριακή των εκλογών και στην πορεία χάλασε και προκάλεσε το διαζύγιο;

Όπως σας είπε και η ίδια, τη β' Κυριακή ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Μετά την εκλογή μου, ως γνωστόν, κάλεσα όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία για την περαιτέρω πορεία του Δήμου. Σε αυτή την πρόσκληση ανταποκρίθηκαν η κα Βασιλική Ψυχράμη και ο κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Αυτό και μόνο.

 

 

Η κ. Ψυχράμη μίλησε για «πολιτική αναξιοπιστία του κ. Καλογερόπουλου», είπε ότι δεν είναι στην κουλτούρα σας η σύγκλιση απόψεων και η ισότιμη συνεργασία, ότι είστε πολιτικός της ίντριγκας και ότι θέλατε να αποφασίζετε μόνος σας… Τι απαντάτε;

Αντιπαρέρχομαι τα περί ίντριγκας, ιδιαίτερα όταν τα λέει πρόσωπο που πρόσφατα αποχώρησε οικειοθελώς από το δημοτικό μας σχήμα και από τη συνεργασία μας. Για την πολιτική μου αξιοπιστία, έχω δώσει εξετάσεις και έχω επιβραβευτεί, έχοντας εκλεγεί στη ζωή μου 4 φορές δήμαρχος. Στην κουλτούρα μου, λοιπόν, είναι σίγουρα η σύγκλιση απόψεων, όχι όμως το βέτο και ο εκβιασμός.

 

 

Θα θέλατε να σχολιάσετε αυτό που είπε η κ. Ψυχράμη ότι «ο δήμος διοικείται πολύ καλύτερα σήμερα, καθώς στις αποφάσεις συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων. Το 70% περίπου του δημοτικού συμβουλίου συμφωνούμε στα καίρια ζητήματα του δήμου μας. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της απλής αναλογικής και όχι ενός ανδρός αρχή»;

Απάντησα και πριν για την ειδοποιό διαφορά μεταξύ διοίκησης και πολιτικών επιλογών. Η πεμπτουσία της απλής αναλογικής, όμως, δεν είναι όλοι να πηγαίνουν απέναντι από τον έναν, ως ενιαίο μέτωπο στείρας αντίδρασης. Να θυμίσω, παραδείγματος χάριν, πως από αυτό το μέτωπο ακυρώθηκε ο εθελοντισμός στο δήμο μας, αφού παρατάξεις με βαθιές πολιτικές διαφορές συμφώνησαν, απλά για να πάνε απέναντι από τον «έναν», που είναι ο δήμαρχος.

 

 

Έχετε αφήσει κατ' επανάληψη να εννοηθεί ότι η κ. Ψυχράμη έχει αρχηγικές βλέψεις και θα 'θελε μια μέρα να γίνει δήμαρχος. Μήπως αυτό τελικά ήταν το πρόβλημα; Ότι συγκρούστηκαν δύο ισχυρές προσωπικότητες και κανείς σας δεν ήθελε να υποχωρήσει;

Η ίδια το λέει - και αυτό δεν είναι πρόβλημα. Η φιλοδοξία είναι πολύ καλό πράγμα. Τώρα, αν κάποιος δηλώνει ισχυρή προσωπικότητα, θα πρέπει να το πιστοποιεί η κοινωνία κι όχι να προκύπτει από αυτοπροσδιορισμό. Κυρίως, δε, να είναι αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα, χωρίς «περιβάλλον βοηθείας», κάτι που σίγουρα δεν σκέφτεται κανείς για τον πολιτικό και δήμαρχο Καλογερόπουλο.

 

 

Αληθεύει ότι είχατε κάνει επαφές με τον κ. Γούτο για να ανέβαινε αυτός, με μια ομάδα δημοτικών συμβούλων του, στο άρμα της «συγκυβέρνησης»; Το παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο ίδιος, προσθέτοντας όμως ότι «με αξιώματα και καρέκλες, συνεργασία δεν κάναμε εξαρχής, δεν κάνουμε ούτε τώρα που ο δήμαρχος ξέμεινε από «συμμάχους και ότι «δεν θα του δώσουμε σωσίβιο για να μην πνιγεί». Ουσιαστικά το ξέκοψε κατηγορηματικά…

Με όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων έχω θεσμικές επαφές στο πλαίσιο της απλής αναλογικής και της συνεργατικότητας, που ευαγγελίζομαι και προωθώ από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου. Δεν με ενδιαφέρει να σωθώ εγώ αλλά να σωθεί η Αιγιάλεια - και σ' αυτό συμφωνώ με τον κ. Γούτο. Είμαστε εδώ χωρίς «περίεργες» συναλλαγές, δουλεύοντας μόνο για το συμφέρον των δημοτών. Και σε αυτό θεωρώ πως συμφωνεί ο κ. Γούτος.

 

 

Αν καταλαβαίνω καλά, με την απάντησή σας αφήνετε ορθάνοιχτο παράθυρο επαφής με τον κ. Γούτο...

Ναι, αφήνω ανοιχτό περιθώριο για συνεννόηση με τον κ. Γούτο σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο πολιτικών θέσεων για θέματα του δήμου και όχι σε επίπεδο συνεργασίας και αξιωμάτων, αφού κάτι τέτοιο έχει απορριφθεί.

 

Τι εννοούσε ο κ. Γούτος όταν είπε στη συνέντευξη του στην «Πελοπόννησο» ότι «έγιναν κυβερνήτες με συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι»; Για σας και την κ. Ψυχράμη, θα 'λεγε, φαντάζομαι…

Σας έχει απαντήσει η κ. Ψυχράμη. Από μένα ουδέν σχόλιο…

 

 

Έχετε ανοίξει μέτωπο και με τον κ. Παπακωνσταντινόπουλο… Θα μπορούσε, δηλαδή, να σας κατηγορήσει κάποιος ότι με κανέναν τελικά, πλην του κ. Τριανταφυλλόπουλου, δεν τα βρίσκετε…

Δεν έχω δημιουργήσει κανένα μέτωπο. Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος έχει δημιουργήσει μέτωπο με τις άλλες παρατάξεις και μάλιστα είναι πολύ παράξενο αυτό, να υποστηρίζει αντίθετες στη δική του πολιτικές νοοτροπίες, παρά τα όσα ευαγγελιζόταν. Κι αυτό με εκπλήσσει αρνητικά.

 

Έχει περάσει απ' το μυαλό σας η σκέψη να τα παρατήσετε, κύριε Καλογερόπουλε;

Δεν το σκέφτηκα ποτέ, δεν υπάρχει λόγος. Θα ήταν κατάλυση της δημοκρατικής και ρητής εντολής του λαού της Αιγιάλειας και έτσι θα έπρεπε να παραιτηθεί το 70% των δημάρχων της χώρας. Δεν αποφασίζουμε βάσει «επιθυμιών» αλλά βάσει της λαϊκής εντολής.

 

Υπάρχει άλλο χαρτί που σκοπεύετε να βγάλετε απ' το μανίκι;

Δεν είχα ποτέ ούτε διαθέτω άσους στο μανίκι.

 

Να υποθέσω πως θα «καταριέστε» την ώρα και τη στιγμή που ψηφίστηκε η απλή αναλογική για τους δήμους και τις περιφέρειες;

Δεν είναι κακό το σύστημα της απλής αναλογικής. Προϋποθέτει όμως από όλους μας ώριμη πολιτική συμπεριφορά που πρέπει να καθορίζεται με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και όχι με τις προσωπικές μας φιλοδοξίες.

 

Παρότι κατανοώ ότι «τέτοια ώρα τέτοια λόγια», έχετε σκεφτεί αν θα κατέβετε ξανά για δήμαρχος στις επόμενες εκλογές;

Όπως το λέτε: «Τέτοια ώρα τέτοια λόγια»! Έχουμε Οκτώβριο του 2020, το ερώτημα θα είναι επίκαιρο στις αρχές του 2023.

 

 

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος θεωρεί ότι η πόλη δεν σας έχει πιστέψει, δεν σας έχει αποδεχθεί και ότι βγήκατε από καραμπόλες και συγκυρίες… Εχετε κάτι προσωπικό μαζί του ή αυτός με εσάς;

Τίποτα προσωπικό δεν έχω με τον συγκεκριμένο ούτε με κανέναν άλλον. Η αποδοχή μου πιστοποιήθηκε στις εκλογές από τους πολίτες της Αιγιάλειας και όχι από την άποψη εκφραστών πεπαλαιωμένης δημοτικής πολιτικής, οι οποίοι αυθαιρέτως αυτοπροσδιορίζονται ως ερμηνεύοντες την κοινή γνώμη.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

 

www.pelop.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου