Να εκμεταλλευτεί για τουριστική αξιοποίηση και οικονομικά οφέλη την λιμνοθάλασσα της Αλυκής Αιγίου, η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο επισκέψιμη, λόγω των σπάνιων πτηνών που φλοξενεί, σπεύδει ο Δήμος Αιγιάλειας.
Σε μία περίοδο έντονης κριτικής προς την δημοτική αρχή, από οικολόγους και ενεργούς φυσιολάτρες, ότι δεν κάνει κάτι για να προστατεύσει αλλά και να προβάλλει τον υδροβιότοπο, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για ευρωπαϊκά προγράμματα Βασίλης Χριστόπουλος, κατεβάζει πρόταση χρηματοδότησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία & Θάλασσα» για την αειφόρο ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών και την εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση αφορά σε ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της Αλυκής, από την στιγμή που προστατεύεται από τη «Natura 2000», με άμεση ή έμμεση ανάπτυξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Μέσω του προγράμματος για πρώτη φορά η Αλυκή θα μπορέσει να αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για παρακολούθηση βιοτικών -αβιοτικών παραμέτρων, που θα επιτρέπει στο επιστημονικό προσωπικό να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την ποιοτική κατάστασής της.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι δράσεις, επιπλέον, θα συνδράμουν στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με Πανεπιστήμια, τη διοργάνωση Θερινών Σχολείων κ.ά. Θα περιλαμβάνουν:
- Ξύλινο παρατηρητήριο σε συνεργασία με την ορνιθολογική εταιρεία.
- Αυτόματο τηλεμετρικό σταθμό παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων.
- Μετεωρολογικό σταθμό και ασύρματη κάμερα παρακολούθησης (webcam), τηλεσκόπια, κυάλια κ.ά.
- Εξωραϊσμός του σημείου, με τοποθέτηση ξύλινου πατώματος και περίφραξης, ενημερωτικές πινακίδες, καλαθάκια ανακύκλωσης και νέα καλαίσθητα παγκάκια και παρατηρητηρίου επίγειας θέασης.
- Δημιουργία βιβλίων - οδηγών, τρίπτυχου ενημερωτικού υλικού με φωτογραφικό υλικό στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης αγγίζει τις 170.000 ευρώ.
ΑΝΑΔΕΙΞΗ
Ο Δήμος Αιγιάλειας, μέσω του τοπικού προγράμματος «Leader» επιθυμεί να αναδείξει την Λιμνοθάλασσα, ως δημόσια γη που διαχειρίζεται η διεύθυνση δασών Αχαΐας και το δασαρχείο Αιγίου, με μερικές γύρω περιοχές ιδιωτικές και χρήσεις γης που περιλαμβάνουν δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής κατά 60% και λίγες γεωργικές δραστηριότητες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η μικρή τριγωνική περιοχή στο Ακρωτήριο «Γύφτισσα», στον Κορινθιακό κόλπο, περιβάλλεται από καλάμια και αλοφυτική βλάστηση, παρέχει μια σημαντική ποικιλία μικροοικοτόπων που μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή και αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα, με ζώνες καλαμιών και αλάτι, πολύ σημαντικές παραμέτρους από ορνιθολογικής άποψης, καθώς προσφέρουν καταφύγιο σε μεταναστευτικούς πληθυσμούς πτηνών. Ανάμεσά τους πάπιες, κύκνοι και φλαμίνγκος, αλλά και σπάνια υδρόβια μακρόφυτα.
Εφημερίδα Πελοπόννησος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου