ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

«Στρατηγικής σημασίας» ο δρόμος Περιστέρας Ακράτας - Χιονοδρομικού Καλαβρύτων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κοινή προσπάθεια κατοίκων και φορέων της ανατολικής Αιγιάλειας, μαζί με τη δημοτική αρχή, για να αναδειχθεί ο ορεινός δρόμος Περιστέρας Ακράτας - Χιονοδρομικού Καλαβρύτων, ως εναλλακτική οδός της επαρχιακής οδού Πούντας - Καλαβρύτων, το κυριότερο δε ο πρώτος να μην μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το χειμώνα και να μην κρατιέται ανοιχτός, όταν χιονίζει, όπως συμβαίνει με τον δεύτερο, το ίδιο και σε συχνές περιπτώσεις κατολισθήσεων ή κατακρημνίσεων.

 

Μετά τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας (τον Δεκέμβριο) και τις ανάλογες συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, εστάλη έγγραφο στον Δήμο Καλαβρύτων, που τον καλεί να αποφασίσει και αυτός στο να χαρακτηριστεί το τμήμα του δρόμου ως «επαρχιακός», από το σημείο που ξεκινά, στην 19η Ε.Ο. κοντά στη Λίμνη Τσιβλού μέχρι τη διασταύρωσή της με την 14η Ε.Ο.


Η ΠΔΕ θεωρεί τώρα τον δρόμο Περιστέρα - Χιονοδρομικό Κέντρο ως «στρατηγικής σημασίας», αφού ενώνει τις δύο Ε.Ο., βελτιώνει την οδική σύνδεση της ορεινής Αιγιάλειας με την πρώην Επαρχία Καλαβρύτων, δίδει νέα διέξοδο προς τον Κορινθιακό κόλπο (Ακράτα - Πούντα) και προσδίδει ισορροπημένη αναπτυξιακή κατεύθυνση, αποφυγή ερημοποίησης της ενδοχώρας και υπεραξία, με την ενοποίηση και γεωγραφική - οικονομική και κοινωνική διεύρυνση, ικανή για οποιαδήποτε επένδυση παραγωγικού ή τουριστικού χαρακτήρα, καθότι πέραν του ΧΚ οδηγεί στα Ύδατα Στυγός, το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, τον Χελμό κ.ά. Ευρύτερα, συνδέει ακόμα τους ορεινούς όγκους Αχαΐας - Αρκαδίας - Κορινθίας - Ηλείας, μαζί με όλο το λοιπό σύμπλεγμα επαρχιακών και εθνικών οδών (Ολυμπία οδός - Παλαιά Εθνική Πατρών - Κορίνθου). Παράλληλα, διευκολύνει για πρόσβαση σε Σταθμούς της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αιγίου - Κιάτου - Αθήνας - Πειραιά - Αεροδρομίου.

 

Η αναβάθμιση του δρόμου, σύμφωνα με την ΠΔΕ, θα φέρει παράλληλα τη διαρκή συντήρησή της, αφού πρώτα προηγηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με τους δύο δήμους.

 

www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου