ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Βασιλική Ψυχράμη: «Μόνο στην ίντριγκα είναι καλός ο δήμαρχος»

Γενεές δεκατέσσερις τον πέρασε τον Δημήτρη Καλογερόπουλο η Βασιλική Ψυχράμη. Η επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» μιλάει αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο» και το κυριότερο μιλάει για όλους! 

 

Εξαπολύει ρουκέτες κατά του δημάρχου, αποκαλύπτει με ποιους και τι συζήτησε προεκλογικά και ενδιάμεσα α' και β' γύρου, απαντά για το αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Χρήστο Γούτο και εξηγεί ότι «ο δήμος διοικείται κανονικά, δεν θα υπάρξει ακυβερνησία, γιατί υπάρχει η αντιπολίτευση»!



Για ποιο έχετε μετανιώσει περισσότερο; Που συμπράξατε με τον κ. Καλογερόπουλο ή που αποχωρήσατε από τη σύμπραξη αυτή;

Ο σκοπός της σύγκλισης της παράταξής μας, σε προγραμματική βάση, με αυτήν του δημάρχου ήταν η παραγωγή αποτελεσματικού έργου για τον τόπο. Αυτό που με θλίβει βαθύτατα είναι η πολιτική αναξιοπιστία του κ. Καλογερόπουλου, εξαιτίας της οποίας δεν κατέστη δυνατόν να εφαρμόσουμε στην πράξη την απλή αναλογική. Δεν είναι, δυστυχώς, στην κουλτούρα του η σύγκλιση απόψεων και η ισότιμη συνεργασία. Γι' αυτό και ναυάγησε η σύμπραξη, η οποία μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για την Αιγιάλεια θα είχε. Δεν μετανοώ για την απόφασή μας αυτή που στόχευε στην αξιοποίηση συνεργασιών, όπως ο νόμος της απλής αναλογικής απαιτούσε, για την πρόοδο του τόπου. Ούτε μετανιώνω που παραιτηθήκαμε, καθόσον πειστήκαμε, πολύ σύντομα, ότι δεν υπήρχαν τα εχέγγυα για να παράξουμε έργο.

 

 

Θα μας πείτε, τώρα που έχει περάσει καιρός, αν υπήρχε και τι προέβλεπε η συμφωνία που είχατε κάνει με τον κ. Καλογερόπουλο μεταξύ α' και β' γύρου των εκλογών; Ο κ. Γούτος είχε πει τότε «έχασα λόγω της συμμαχίας Καλογερόπουλου-Ψυχράμη».

Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται οτιδήποτε. Η δημόσια θέση του συνδυασμού μας, μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, και αφού συζητήσαμε και με τις δυο παρατάξεις, Γούτου - Καλογερόπουλου, για εύρεση προγραμματικής σύγκλισης των παρατάξεών μας για την επόμενη μέρα, ήταν ψήφος κατά συνείδηση. Ολα τα άλλα είναι μια λανθασμένη πολιτική εκτίμηση.

 

 

Πράγματι έπαιξε προεκλογικά σενάριο συνεργασίας σας με τον κ. Γούτο, για να παίρνατε τη δημαρχία, και το χάλασε ο κ. Γούτος; Σας θυμίζω ότι μόλις πριν λίγες μέρες, στη συνέντευξή του στην «Πελοπόννησο», είπε «με συναλλαγή θα γινόμουν δήμαρχος αλλά επέλεξα να δώσω τη μάχη…».

Ούτε το ήθος το δικό μου ούτε των μελών της παράταξής μου συνηγορούν στην ύπαρξη τέτοιου σεναρίου και το θεωρώ, το λιγότερο, άδικο και αναξιοπρεπές να γίνονται τέτοιες αναφορές από τον οποιονδήποτε. Το μόνο που με απασχόλησε σε σχέση και με τους δύο ανθυποψηφίους μου ήταν στη βάση της εξεύρεσης προγραμματικής σύγκλισης. 

 

 

Και πώς θα διοικηθεί ο δήμος τώρα, κ. Ψυχράμη; Εχει μείνει ουσιαστικά ακυβέρνητος… Δε λέω ότι φταίτε εσείς, αλλά αν όλοι πάτε συνεχώς αντίθετα απ' τον δήμαρχο, και ο δήμαρχος αντίθετα από εσάς, πώς θα περάσουν τρία χρόνια με αυτόματο πιλότο;

Διαφωνώ ότι έχει μείνει ο δήμος ακυβέρνητος. Το αντίθετο μάλιστα. Ο δήμος διοικείται πολύ καλύτερα σήμερα, καθώς στις αποφάσεις συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων. Το 70% περίπου του δημοτικού συμβουλίου συμφωνούμε στα καίρια ζητήματα του δήμου μας. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της απλής αναλογικής και όχι ενός ανδρός αρχή.

 

 

Περνάει απ' το μυαλό σας η σκέψη πως μπορεί να τα βρουν Καλογερόπουλος - Γούτος ή το θεωρείτε απίθανο;

Στο ερώτημα αυτό έχει ήδη απαντήσει ο κ. Γούτος ότι δεν ενδιαφέρει την παράταξή του η συνδιοίκηση με τον κ. Καλογερόπουλο. Απ' το δικό μου μυαλό περνούν μόνο σκέψεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου και όχι με τακτικισμούς του κ. Καλογερόπουλου για να βγει από την περιθωριοποίηση που έχει περιέλθει και να επιβιώσει πολιτικά. Σε αυτά, βέβαια, ο κ. Καλογερόπουλος, ως παλαιός πολιτικός της ίντριγκας, έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός αλλά σε τίποτα άλλο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα.

 

 

Εσείς θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον κ. Γούτο;

Μπορούμε να συνεργαστούμε και ήδη συνεργαζόμαστε και με τον κ. Γούτο και με άλλες δημοτικές παρατάξεις για τα μείζονα θέματα του τόπου.

 

 

Σας θυμίζω, όμως, ότι ο κ. Γούτος έχει πει και βαριές κουβέντες για εσάς: Είχε μιλήσει για συναλλαγή στον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών, σας είχε αποκαλέσει προστάτιδα των αγροτών και ότι τους εμπαίζετε, ενώ είχε χαρακτηρίσει εσάς και τον κ. Καλογερόπουλο αξιολύπητους…

Συζητήσεις είχαν γίνει και με τους δυο υποψηφίους δημάρχους του δεύτερου γύρου των εκλογών, στη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Η θέση του αυτή, να χαρακτηρίζει επιλεκτικά ως συναλλαγή την μια εκ των δυο συζητήσεων, είναι τουλάχιστον άδικη και δεν μπορεί παρά να εκφράζει πολιτική σκοπιμότητα. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, εγώ τα αντιπαρέρχομαι, στο πνεύμα της καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του δήμου μας.

Σας διαβεβαιώ ότι για μένα είναι τιμή να με αποκαλεί ο ανθυποψήφιός μου προστάτιδα των αγροτών, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των δημοτών μας. Τώρα, σχετικά με προσωπικούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που αναφέρετε, πιστεύω ότι δεν τιμούν πρώτα αυτούς που τους εκστομίζουν.

 

 

-Τι απαντάτε σ' αυτούς που λένε πως η Ψυχράμη θέλει πάση θυσία να γίνει δήμαρχος και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να το πετύχει;

«Ασχολούμαι ενεργά 10 χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι θεμιτό ο καθένας να θέλει να προσφέρει στον τόπο του, αρκεί να το κάνει με ήθος, συνέπεια και αξιοπιστία. Σε όλες τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησα, παρήγαγα σημαντικό έργο με εντιμότητα και αίσθημα ευθύνης. Αυτό εκτίμησαν και οι συμπολίτες μου αναδεικνύοντας στις δημοτικές εκλογές μια πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη, την «Ποιοτική Αιγιάλεια», της οποίας είμαι επικεφαλής, τρίτη δύναμη, με το πολύ τιμητικό ποσοστό του 20% , το οποίο λάβαμε χωρίς τις πολιτικές «πλάτες» κανενός! Μόνο με το έργο μου και με το σθένος των νέων άξιων ανθρώπων, που τίμησαν το ψηφοδέλτιό μου. Η κοινωνία μάς παρακολουθεί καθημερινά, βλέπει το έργο μας, και αξιολογεί».

 

 

-Υποθετικό, εντελώς, ερώτημα: αν ο κ. Καλογερόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του και αποχωρούσε από τη δημοτική αρχή, θα άνοιγε ο δρόμος για συνεργασίες, πιστεύετε;

«Για να υποβάλει ο πολιτικός την παραίτησή του, θα πρέπει να έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Ο κ. Καλογερόπουλος, από την στιγμή που έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη από την μεγάλη πλειοψηφία του 70% των Αιγιαλέων, το ερώτημα που τίθεται είναι: «πώς είναι δυνατόν να παραμένει και να αισθάνεται καλά στη θέση του δημάρχου;». Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν απαιτείται να παραιτηθεί κανένας για να συνεργαστούμε. Αυτό που απαιτείται είναι η ικανότητα διοίκησης και η αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της ισότιμης συνεργασίας».



 

-Ανεξάρτητα από την αρνητική κριτική σας στο δήμαρχο, δεν του αναγνωρίζετε ότι γίνονται έργα στη διάρκεια του ενός χρόνου της θητείας του;

«Η κριτική γίνεται την προστασία του συμφέροντος των συμπολιτών μας. Αποδείχτηκε πως είχαμε δίκιο. Όπως στον διαγωνισμό των 34.000.000 ευρώ για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης, που απαλλάχτηκαν οι συμπολίτες μας από το κόστος συντήρησης για 16 χρόνια. Πρώτη δέσμευση του κ. Καλογερόπουλου ήταν η λύση του μείζονος προβλήματος των απορριμμάτων. Καμία μαγική λύση δεν είχε στο τσεπάκι, όπως επαγγελλόταν. Ημασταν τυχεροί που η πολιτεία μάς επέτρεψε, κατ' εξαίρεση, να μεταφέρουμε τα απορρίμματα εκτός περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Κοζάνη. Και γι' αυτό το λόγο δεχθήκαμε πέρυσι, ως παράταξη, την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 20%, αντί 40% που ήθελε ο δήμαρχος. Αφού τώρα τα απορρίμματα μεταφέρονται πολύ πιο κοντά με μικρότερο κόστος και σε συνδυασμό και με την τεράστια αύξηση των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών, επιβάλλεται να κάνουμε ανάλογη μείωση των ανταποδοτικών τελών. Πού είναι όμως η διαλογή στην πηγή; Μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε κάποιες θετικές προσπάθειες σχετικά με τους μπλε κάδους, κανένα άλλο βήμα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Και όλοι μας έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για οριστική λύση του ζητήματος στο νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, που σύντομα θα ψηφιστούν. Όσον αφορά στα τεχνικά έργα που γίνονται στην περιοχή μας εδώ κι ένα χρόνο, είναι όλα δρομολογημένα από τον προηγούμενο δήμαρχο επί της δικής μου αντιδημαρχίας έργων, και είμαι περήφανη γι' αυτό».

 

 

-Είστε υπέρ της δημιουργίας αυτόνομου δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας;

«Όταν οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν καθολικά αιτήματα, οφείλουμε να τα εξετάζουμε με τη δέουσα προσοχή και τον σεβασμό που αρμόζει. Εγώ, αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θέσεις τους, καθώς αυτές είναι απόρροια της παραμέλησης που αισθάνονται διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές από το 2010 και εντεύθεν».

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ – www.pelop.gr

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου