ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Τελευταία μέρα δια ζώσης μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια – Τα SOS της τηλεκπαίδευσης

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα δια ζώσης μαθημάτων για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες δια στόματος του πρωθυπουργού, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλει μέχρι τις 3ο Νοεμβρίου τη λειτουργία της και τα μαθήματα από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα διεξάγονται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης με υποχρεωτική παρουσία.

 

Τι θα ισχύσει για την τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια

Ακολουθώντας τα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου, η τηλεκπαίδευση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Webex και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με την διαφορά ότι πλέον η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα οπότε θα γίνεται καθημερινά λήψη απουσιών και η ύλη θα προχωρά κανονικά και με τους ρυθμούς που θα διεξάγονταν το μάθημα εντός αιθούσης.

 

Όσοι μαθητές δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση θα παίρνουν απουσία

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας οι απουσίες θα καταγράφονται κανονικά: “Για την παρακολούθηση των μαθημάτων στα διαδικτυακά τμήματα τηρείται καθημερινά παρουσιολόγιο. Ο κάθε εκπαιδευτικός συμπληρώνει ανελλιπώς και κάθε μέρα δελτίο καταγραφής απουσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υποχρεούμενος να αποστέλλει τις απουσίες, ανά βδομάδα, στη σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών/τριών προκειμένου οι Διευθυντές να ενημερώνουν την πλατφόρμα του myschool.

 

Στα 30 με 40 λεπτά η διδακτική ώρα

Ενώ η κανονική διδακτική ώρα είναι 35′, η ώρα στην τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι από 30′ – 40′ σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα το ΙΕΠ έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των διαδικτυακών μαθημάτων, τα οποία θα έχουν μικρότερη διάρκεια από την διδασκαλία του μαθήματος στην παραδοσιακή τάξη που διαρκεί 45 λεπτά. Το εξ αποστάσεως μάθημα είναι πιο «στεγνό» οπότε μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας, διευκρίνισε η Αναστασία Γκίκα μιλώντας στην ΕΡΤ και προσέθεσε πως το ΙΕΠ έχει αναλάβει την αναπροσαρμογή των μαθημάτων ώστε να είναι όλα έτοιμα τη Δευτέρα.

 

Πώς θα γίνεται ο δανεισμός υπολογιστών στους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν δικό τους;

Το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει 80.000 φορητούς υπολογιστές, με πολλούς εξ αυτών να προέρχονται από δωρεές, ώστε να δοθούν στους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν δικό τους για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα την τηλεκπαίδευση.

Όπως εξήγησε  η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, υπάρχει η δυνατότητα να υπογράφει ο γονέας σχετική αίτηση για δανεισμό συσκευής για όσο διάστημα διαρκεί η τηλεκπαίδευση και με τη λήξη της να επιστραφεί ο εξοπλισμός στο σχολείο.

 

Θα υπάρξει χρέωση δεδομένων πρόσβασης στις πλατφόρμες της εξ αποστάσεως;

Να σημειωθεί ότι για ακόμη μια φορά θα υπάρχει μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet ενώ δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex.

 

Πώς θα γίνεται η Σύγχρονη Εκπαίδευση

Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.

Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο διαθέτει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές τους.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

·         Λαμβάνεις από τον καθηγητή/δάσκαλό σου ηλεκτρονικό μήνυμα (email, chat) με το σύνδεσμο (link) της ψηφιακής του τάξης.

  • Πατάς το σύνδεσμο και συνδέεσαι απευθείας:

2.1 Χρήση υπολογιστή: επιλέγεις Open Cisco Webex Meetings ή κατεβάζεις την εφαρμογή (open the desktop app).

2.2 Tablet/κινητό: θα σου ζητηθεί η εγκατάσταση της εφαρμογής Webex Meetings.

Στο πεδίο email δεν απαιτείται η προσωπική σου ηλεκτρονική διεύθυνση (μπορείς να βάλεις ένα τυχαίο, εικονικό email).

Δεν έχω σύνδεση στο internet, πως μπορώ να συνδεθώ και να παρακολουθήσω το μάθημα;

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σύνδεση στο internet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα Call In, δηλαδή την κλήση σταθερού Ελληνικού
αριθμού από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Αυτό θα σας επιτρέψει να συμμετέχετε στο μάθημα και να παρακολουθήσετε το ηχητικό κομμάτι.

1. Ενημερώστε τον καθηγητή σας ότι θα παρακολουθήσετε τηλεφωνικά το μάθημα για να σας δώσει τον κωδικό της αίθουσας και να την ξεκλειδώσει. Ο κωδικός της αίθουσας δεν αλλάζει, μπορείτε να τον κρατήσετε και για επόμενα μαθήματα.

2. Από το τηλέφωνό σας καλέστε 211 990 2394. Προσοχή: αυτός είναι ο μόνος αριθμός που πρέπει να καλείτε. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα κλήσης διεθνών τηλεφωνικών αριθμών, όμως κάτι τέτοιο θα έχει υψηλές χρεώσεις. Χρησιμοποιείτε μόνο τον Ελληνικό αριθμό.

3. Όταν ακούσετε το πρώτο ηχητικό μήνυμα, πληκτρολογήστε τον εννιαψήφιο κωδικό της αίθουσας και στο τέλος πατήστε δίεση (#).

4. Στο τέλος του δεύτερου μηνύματος πατήστε απλά δίεση (#).

5. Αν ο καθηγητής έχει ξεκλειδώσει την αίθουσα συνδέεστε σ’ αυτή και μπορείτε να ακούσετε τον καθηγητή και τους συμμαθητές σας.

6. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να συνδεθείτε, επικοινωνήστε με τον καθηγητή.

 

 

 

Infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου