ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Άνοιγμα των σχολείων: Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για να παρθούν αποφάσεις – Το επικρατέστερο σενάριο

Το “θρίλερ” με το τι μέλλει γενέσθαι με το άνοιγμα των σχολείων έχει μπει στην τελική του ευθεία καθώς σήμερα θα διεξαχθεί η κρίσιμη σύσκεψη μεταξύ της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και εν συνεχεία θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

 

Διχασμένη η Επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων

 

Η επιστροφή στων μαθητών στις θρανία την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση αποτελεί “αγκάθι” καθώς υπάρχουν διαφωνίες στην Επιτροπή για τον αν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Μεγάλη μερίδα των ειδικών εισηγούνται πως τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν τώρα, καθώς ούτως ή άλλως μένουν λίγες ημέρες για το κλείσιμό τους λόγω των γιορτών. Επίσης, θεωρούν πρέπει να μείνουν κλειστά, γιατί εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κίνηση από τους γονείς.

 

Μητσοτάκης: «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί»

 

Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση» επιβεβαιώνει τη φήμη ότι σκοπεύει να προαναγγείλει την δεύτερη συνεχόμενη παράταση του lockdown από τις 7 Δεκεμβρίου στις 14 Δεκεμβρίου.

 

Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία

 

Από τη στιγμή που το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά το ενδεχόμενο εκείνη τη μέρα να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

 

Όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές οι μαθητές αυτής της βαθμίδας έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και δεν τίθεται ζήτημα διασποράς του ιού. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στις μετακινήσεις των γονέων και κηδεμόνων που συνωστίζονται στα σχολεία συνοδεύοντας καθημερινά τους μαθητές από και προς τις σχολικές μονάδες.

 

Βέβαια, υπάρχει και μια μερίδα ειδικών που τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας όλων των βαθμίδων αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα απολύτως εκπαιδευτικό αλλά και ουσιαστικό νόημα να επιστρέψουν οι μαθητές των Δημοτικών στα θρανία για μόλις μία εβδομάδα αφού τα σχολεία θα κλείσουν ως είθισται στις 23 Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι οι μικροί μαθητές δεν συνιστούν τους κατεξοχήν φορείς μετάδοσης του ιού.

 

Η οριστική απόφαση για τη λειτουργία των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου ή θα ανοίξουν μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια αμέσως μετά τις γιορτές στις 8 Ιανουαρίου θα παρθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό βάσει των εισηγήσεων των ειδικών και σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Γυμνάσια και Λύκεια θα επιστρέψουν στα θρανία…στις 8 Ιανουαρίου 2021

 

Θεωρείται δεδομένο ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν θα επιστρέψουν στα θρανία στις 14 Δεκεμβρίου αλλά αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ήτοι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Η τηλεκπαίδευση στην Δευτεροβάθμια διεξάγεται χωρίς προβλήματα οπότε δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να ανοίξουν στα σχολεία καθώς η ύλη κυλάει κανονικά και τα μαθήματα παραδίδονται.

 

Στην απόφαση των ειδικών για τα Γυμνάσια και Λύκεια ρόλο παίζει και η έντονη κοινωνική ζωή των μαθητών καθώς άλλωστε για αυτό το λόγο  η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να τα κλείσει νωρίτερα από τα Δημοτικά καθώς, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».

 

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Να ανοίξουν μετά τις γιορτές τα σχολεία

 

Και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος, τάσσεται υπέρ του να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές.

 

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα μίλησε για τα κρούσματα που βρέθηκαν στην σχολική κοινότητα. Είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Επιπλέον, 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος ενώ είναι πολλές και οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

 

Ο κ. Τσούχλος τόνισε ακόμα ότι το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να συνοδεύεται με την δυνατότητα τεστ κορωνοϊού.

 


«Θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα  όλα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες. Θα ακούσουμε την εισήγησή τους  και μετά θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα».

Τη δήλωση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην σημερινή τακτική ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


 

Infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου