ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Παραμένει στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») η Αχαΐα - Παράταση του "σκληρού lockdown" για μία εβδομάδα

 

Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προς τα μέσα αυτής που διανύουμε έγινε κατανοητό με τον πιο σαφή τρόπο πως οι φωνές που μιλούσαν για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου θα έπρεπε να περιμένουν.

 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένει η Αχαΐα όπως είπε στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα μας, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. ανακοινώνοντας την παράταση έως την Δευτέρα 8 Μαρτίου στην Αττική, την Αρκαδία, την Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο), την Αχαΐα, την Κάλυμνο και τον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα (ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας), νέα μέτρα και μαζί του εκτός από την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη ήταν και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η διασπορά του ιού παρουσιάζει αυξητική τάση.
Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής. Στην Αττική υπάρχει μεγάλη αύξηση στον Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων από συγκεντρώσεις σε σπίτια.

 

Δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που περιμέναμε, τόνισε. Σε αυτό συμβάλλουν εκτός από τον κακό καιρό που επικράτησε και τα μεταλλαγμένα. Το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη είπε χαρακτηριστικά. Παντού ο κόσμος έχει κουραστεί διαπίστωσε και θα βρεθούν έξυπνες λύσεις για να πορευθούμε έως την πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας.

 

Η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα από το Ισραήλ το οποίο επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. 

Επίσης, ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Αττικόν όπου υπηρετεί έγινε εισαγωγή υπερηλίκων οι οποίοι νόσησαν ελαφρά γιατί είχαν εμβολιαστεί. Κανείς τους δεν διασωληνώθηκε, είπε.

 

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε: «Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ανά 300 την ημέρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αναμένουμε μία μικρή αύξηση στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε αύξηση στο 25%, αλλά ακόμη δεν έχουμε σημαντική πίεση στο ΕΣΥ. Σημαντική είναι η πτώση της επίπτωσης στους άνω των 65. Αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός βοηθά στις μεγάλες ηλικίες».

 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στο κόκκινο μπαίνουν οι εξής περιοχές:

 

Από αύριο, Σάββατο, στις 6 το πρωί έως τις 8 Μαρτίου οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.

 

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

 

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από το «κόκκινο« βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε βαθύ κόκκινο μένει η Αττική και προβληματίζει πολύ ο Πειραιάς. Εκεί θα ενταθούν οι έλεγχοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ίδια εικόνα και στον δυτικό τομέα Αθηνών που τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.000. 

 

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας.

 

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

 

Τι αλλάζει στους συνοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Κακκαβιάς 

 

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

 

– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου. 

 

Για την Τσικνοπέμπτη είπε ότι θα ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες. 

 

Ο κ. Χαρδαλιάς κλείνοντας την ενημέρωση και κάνοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου, λύγισε και με σπασμένη φωνή ευχαρίστησε όλους. 

 

Θεμιστοκλέους: Καμία δόση εμβολίου χαμένη 

 

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου