ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.: «Η συνέντευξη της ΔΕΥΑ αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης και ωραιοποίησης μιας τραγικής κατάστασης»

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ με την αντιπρόεδρο και υπηρεσιακά στελέχη της επιχείρησης αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης και ωραιοποίησης μιας τραγικής κατάστασης για τον αγροτικό πληθυσμό που καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά για ένα φυσικό αγαθό, όπως το νερό.

 

Ο δήθεν εξορθολογισμός των τελών, η μείωση δαπανών λόγω χρηστής διαχείρισης από γνώστες του αντικειμένου, περιβαλλοντικά οφέλη εξοικονόμηση φυσικών πόρων κ.α. ούτε αφελείς δεν πείθουν.

 

Αλλά και αν έτσι είχαν τα πράγματα, ομολογήθηκε περίτρανα ότι ο δήμος ήταν ανίκανος να διαχειριστεί ένα φυσικό αγαθό όπως το νερό με γνώμονα την δίκαιη επιβάρυνση ανάλογα με την κατανάλωση και να έχει όλη την ευθύνη των απαιτούμενων εργασιών.

 

Όμως το ανέθεσε στην επιχείρηση (ΔΕΥΑ) που υποτίθεται θα διέθετε την τεχνογνωσία και την οργάνωση που δεν είχε ο δήμος.

 

Και αν ο δήμος είναι ανίκανος να διαχειριστεί την άρδευση, σε τι είναι ικανός;

 

Να αναθέτει απλώς στους ιδιώτες ,όπως κάνει και με την διαχείριση των απορριμμάτων και με πολλά άλλα έργα και υπηρεσίες και να πληρώνει αδρά ο εξουθενωμένος οικονομικά δημότης;

 

Αλλά εκτός της αδυναμίας του δήμου να διαχειριστεί την άρδευση ανέφεραν σαν αιτίες ότι “δεν υπήρχε αξιοκρατία από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές“ που ως γνωστόν συμμετείχαν στο παρελθόν και οι οργανωτές της συνέντευξης.

 

Ακόμα είπαν επί λέξει ότι “οι ημέτεροι και ψηφοφόροι αναλάμβαναν” το οποίο σημαίνει ότι ο δημότης καλείται να ακριβοπληρώσει την ανικανότητα και τις πελατειακές σχέσεις αυτών που ήρθαν να υπηρετήσουν δήθεν τον δημότη.

 

Επιγραμματικά σε απάντηση της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αναφέρουμε:

 

-Η άρδευση λειτούργησε χωρίς αρδευτικό κανονισμό, γεγονός πρωτάκουστο και φυσικά όχι νόμιμο.

 

-Τα τιμολόγια εκτινάχτηκαν στα ύψη μέχρι 500%!

 

Ελάχιστοι αγρότες δήλωσαν τα στρέμματα τους υποκύπτοντας στον εκβιασμό ότι αν δεν δηλώσουν δεν θα έχουν νερό.

 

-Οι εργασίες ανατέθηκαν σε εργολάβο και καταρρίφθηκε το επιχείρημα ότι τάχα θα αναλάμβανε η ΔΕΥΑ αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό.

 

-Από τα 300χλμ υποτίθεται αυλάκια, καθαρίστηκαν τα 30χλμ και τα υπόλοιπα τα καθάρισαν οι ίδιοι οι αγρότες με προσωπική και φυσικά απλήρωτη εργασία.

 

Στην περυσινή προκήρυξη αναφέρονται 100 δεξαμενές για καθάρισμα και είναι ζήτημα αν καθαρίστηκαν περισσότερες από μία στην Ανατολική Αιγιάλεια και ίσως σε όλο τον Δήμο.

 

Ενδεικτικά σε Ακράτα, Διακοπτό καμία, σε Αιγείρα μία.

 

Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι ότι στην περυσινή εργολαβία αναφέρονται 100 δεξαμενές και στην προκήρυξη της φετινής εργολαβίας μόλις 50.Οι άλλες 50 δεξαμενές χάθηκαν;

 

Το ίδιο και με τις υδρομαστεύσεις. Πέρυσι αναφέρονταν 180 και φέτος 120!Χάθηκαν και αυτές;

 

Θα πρέπει να γίνει έλεγχος αυτών των στοιχείων τα οποία αντλήσαμε από προέδρους κοινοτήτων και αν δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες, η φετινή εργολαβία να εκτελέσει τις εργασίες που δεν έγιναν χωρίς επί πλέον αμοιβή.

 

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της υπαγωγής της άρδευσης στην ΔΕΥΑ ένα χρόνο από την ανάληψη της ευθύνης της άρδευσης.

 

Όμως υπάρχουν οι αγρότες που ή θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους σαν ασύμφορες αφού τα εισοδήματα τους δεν θα αρκούν ούτε για να πληρώσουν το νερό, ή θα συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

 

Υπάρχει απόφαση καθ όλα νόμιμη του δημοτικού συμβουλίου που συγκάλεσαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι για επαναφορά της άρδευσης στον Δήμο όπως συμβαίνει στο σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας, που όμως η δημοτική αρχή αρνείται να εφαρμόσει παραβιάζοντας τον νόμο.

 

Το θέμα όμως ελπίζουμε θα λυθεί με προσφυγή σε ανώτερα όργανα.

 

Οι αγρότες θέλουν την διαχείριση στον Δήμο και όχι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες.

 

Θέλουν να πληρώνουν με βάση την ανταποδοτικότητα και δίκαια και ότι περισσεύει να επιστρέφει στον δήμο.

 

Με τον αγώνα τους θα ακυρώσουν την καταστροφική απόφαση που θέλει το κοινωνικό αυτό αγαθό να είναι πανάκριβο και τους ίδιους να αφήσουν τα κτήματά τους ανεκμετάλλευτα.

 

Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου