ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α: Το τμήμα φυσικοθεραπείας να παραμείνει στο Αίγιο

Πρόταση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α), με σκοπό να υπάρξει ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας σε σχέση με το θέμα μετακίνησης του τμήματος Φυσικοθεραπείας

 

Ο Δήμος Αιγιαλείας έδωσε τα τελευταία χρόνια "γη και ύδωρ" προκειμένου να καταστεί δυνατό να στεγαστούν και να λειτουργήσουν τέσσερα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας. Ξόδεψε χρήματα για εξεύρεση και ανακαίνιση κτιρίων, προχώρησε σε πολλές παρεμβάσεις μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ικανές να στεγαστούν τα τμήματα και τα εργαστήρια τους.

 

Έγιναν αρκετές δαπάνες προκειμένου να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και ικανοποιητικός χώρος για τις ανάγκες των σπουδαστών. Οι περισσότεροι μάλιστα από τους πόρους απορροφήθηκαν από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό, δηλαδή αρκετά χρήματα των συμπολιτών μας δαπανήθηκαν προκειμένου το Αίγιο να έχει ένα χώρο τριτοβάθμιας ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

 

Η πόλη συνολικά επένδυσε πάνω στον χώρο αυτό με αποτέλεσμα η έστω και μία σχολή που τελικά απέμεινε, η σχολή Φυσιοθεραπείας, να έχει πετύχει κάποια απτά αποτελέσματα. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ενεργών φοιτητών (περίπου 700) είναι ικανοποιητικός για τα δεδομένα της πόλης και τείνει να αυξάνει. Υπάρχουν σε εξέλιξη τέσσερα προπτυχιακά και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία επιβλέπουν 9 μέλη ΔΕΠ που πρόκειται να αυξηθούν σε 12.

 

Η γενικότερη εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική αν συνυπολογιστεί μάλιστα το γεγονός ότι οι αιτήσεις εγγραφής κάθε χρόνο αυξάνονται φέρνοντας ταυτόχρονη αύξηση του μέσου όρου εισαγωγής στη σχολή καθιστώντας την ένα τμήμα αρκετά αξιόλογο πανελλαδικά στο αντικείμενο του.

 

Οι μνημονιακές πολιτικές και οι απαιτήσεις των δανειστών που ζητούν συρρίκνωση του δημόσιου τομέα προκειμένου να εξοικονομηθούν περαιτέρω πόροι δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέγγιχτη και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιστές στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών ψήφισαν νομοσχέδια με σκοπό να αναδιαρθρώσουν πανελλαδικά τον χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με κύριο στόχο να κλείσουν αρκετά Περιφερειακά τμήματα, να παγώσουν οι προσλήψεις καθηγητών και μελών ΔΕΠ και να μειωθούν δραστικά οι εισακτέοι.

 

Επίσης κάθε χρόνο χρηματοδοτούν με όλο και λιγότερα ποσοστά του ΑΕΠ την Παιδεία οδηγώντας έτσι την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε υποστελέχωση και αδυναμία άρτιας λειτουργίας και ανάπτυξης. Η πολιτεία δηλαδή, αντί να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης της Παιδείας και των επιστημών ακολουθεί και εκεί την ίδια συνταγή περικοπών, λιτότητας και μαρασμού.

 

Από αυτά τα σχέδια δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η σχολή Φυσιοθεραπείας του Αιγίου που μέσω του νόμου των συγχωνεύσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί στην Πάτρα. Η ίδια λογική ακολουθείται σε μια σειρά από περιοχές σε όλη τη χώρα όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.α. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί πραγματική πτυχή υπανάπτυξης της περιοχής μας και σε καμία των περιπτώσεων δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, οι πολιτικές δυνάμεις, το σύνολο των φορέων, όλοι οι συμπολίτες είμαστε ενωμένοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια μετακίνησης του τμήματος, στα πλαίσια εφαρμογής των νόμων για τις συγχωνεύσεις των Α.Ε.Ι. Θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα σε όλη την κοινωνία, στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως και στην κυβέρνηση ότι είμαστε μια γροθιά απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια μετακίνησης ή υποβάθμισης των σχολών.

 

Θα βρεθούμε στο πλευρό των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών για ισχυρά και ενιαία πτυχία με υψηλό αντίκρισμα, στο πλευρό των καθηγητών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με υψηλές αποδοχές, στο πλευρό των μαθητών για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς φραγμούς αλλά και στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να μην εφαρμοστούν οι νόμοι που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση της πόλης, του τόπου και της χώρας μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου