Ακόμα μια Παρασκευή με… ανακοινώσεις για τον κορονοϊό και το lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Είναι η μέρα που όλοι ελπίζαμε να ακούσουμε μέτρα χαλάρωσης του lockdown, ωστόσο αυτό το σενάριο έδειξε από νωρίς μέσα στην ημέρα να απομακρύνεται, με τις πιθανότερες ημερομηνίες για «άνοιγμα» σε σχολεία και λιανεμπόριο να μετατίθενται, πλέον, για 5 και 12 Απριλίου αντίστοιχα.
Μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά ήταν και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ως συνήθως ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Νέα παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα στην
Αχαΐα που παραμένει στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου για 7η
εβδομάδα και η Πάτρα για 8η εβδομάδα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκίνησε λέγοντας πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος».
Και συνέχισε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το βαθύ κόκκινο την άλλη βδομάδα.
Επίσης, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από αύριο το πρωί στις 06.00 οι ακόλουθες περιοχές:
Η Κοζάνη, που εμφάνισε αύξηση 81,8% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες.
Η Πέλλα που εμφάνισε αύξηση 101,9% (!) στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες.
Στο βαθύ κόκκινο εντάσσεται και ο δήμος Γρεβενών που τα ενεργά κρούσματα σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και ο δήμος Κιλκίς που παρουσίασε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων 129,4% τις τελευταίες 10 μέρες. Τέλος και ο δήμος Βέροιας, όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν αύξηση 116,2% τις τελευταίες 10 μέρες.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως τα self tests θα επιτρέχουν την επανέναρξη των δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.
«Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε και σ’ αυτό το νέο πλαίσιο, η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση», είπε κλείνοντας.
Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση του self test
Ανακοινώσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τα
self test έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη
σημερινή ενημέρωση.
Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των
ασυμπτωματικών. Είναι περίπου ένας στους τρεις φορείς του ιού. Το τεστ θα
λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο
καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Θα βοηθήσει δε στην επανεκκίνηση
δραστηριοτήτων.
Τα τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές και είναι ρινικά ή
τεστ λήψης σιέλου. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα
φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβομάδα για διάστημα
δύο μηνών για όλους τους πολίτες.
Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να
δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών τις πρώτες ημέρες.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες
ημέρες.
Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο rapid τεστ σε δημόσιες
δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική
διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι
επίσης το τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοίας - ναυτιλίας, της μεταποίησης και τα δικαστήρια.
Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργησει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
Νωρίτερα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι με τα self test θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εύκολα αν είμαστε θετικοί. Η εφαρμογή δεν διαφέρει πολύ από τα ένα τεστ κύησης. Η δειγματοληψία είναι πολύ εύκολα εφικτή και έχει μεγάλη αξιοπιστία. Η διαδικασία μάθησης είναι εύκολη. Η διενέργεια του τεστ μία φορά την εβδομάδα μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου