ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Σχολεία: Χωρίς self test οι μαθητές δημοτικού, άγνωστο ακόμη το πότε ανοίγουν

Άγνωστη παραμένει ακόμα η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων. Η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο θα κριθεί από δύο παράγοντες, αφενός την προμήθεια των self test και αφετέρου την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

 

Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορονοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

 

Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

 

Η σκέψη του υπουργείου, είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.

 

 «Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

 

Αν υπάρχει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

 

Για το Πάσχα προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το Δημοτικό και μικρότερη για το Γυμνάσιο. Οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρσι.

 

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων τρόμαξε και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θεωρεί ότι τα κρούσματα έσπασαν χθες όλα τα ρεκόρ και άρα κάθε απόφαση πρέπει να παρθεί μετά από πολύ προσεκτικά βήματα και φυσικά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οι ημερομηνίες ανοίγματος των σχολείων είναι δηλαδή ακόμα ρευστές.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προηγηθεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας σπρώχνεται ακόμα πιο κει και αφού φανεί πρώτα τι αποτελέσματα θα δώσει το crash test από το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας αλλά και οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας ανοίξει παράλληλα ή κοντά με τα σχολεία.

 

Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες μας;

 

Η επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια φαίνεται ότι μετατίθεται για την Δευτέρα 12 Απριλίου.

 

Η παράταση θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς εξαρτάται άμεσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προμήθειας των self test. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία και η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρεθεί κατόπιν διαγωνισμού ο προμηθευτής, να προλάβει να προμηθεύσει άμεσα τα φαρμακεία όλης της χώρας ώστε να μπορέσουν οι μαθητές του Λυκείου να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

 

Η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου προσανατολίζεται σε δεύτερο χρόνο στις 19 Απριλίου καθώς θα έχουν έρθει περισσότερα self test, θα έχει φανεί η πορεία των κρουσμάτων και θα υπάρχει μια σαφής αποτύπωση της επαναλειτουργίας των Λυκείων που ήδη θα έχουν συμπληρώσει μια εβδομάδα δια ζώσης μαθημάτων. 

 

Για τους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαρχής προτείνει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι νεοτέρας.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου