ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Νίκος Καφούσιας: Ένας Αιγιώτης στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου

Μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για το Αίγιο αποτελεί η συμπερίληψη του ακαδημαϊκού Νίκου Καφούσια στους πλέον σπουδαίους 100.000 επιστήμονες του κόσμου, αφού το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα στα 55 μέλη Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ο κ. Καφούσιας συμπεριλαμβάνεται στην κατάταξη του 2020, η οποία δημοσιεύθηκε από ομάδα καθηγητών του περίφημου Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Αμερικής, με κριτήριο τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου του, μέχρι το τέλος του 2019.

 

Ο ίδιος, όταν είδε το όνομά του ανάμεσα στα 55 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, ομολόγησε ότι πως η διάκριση αυτή τον έκανε να νιώσει ικανοποίηση, χαρά και συγκίνηση.

 

Ο κ. Καφούσιας ευχαρίστησε, μέσα από την καρδιά του, όλους όσοι έσπευσαν να τον συγχαρούν για τη διάκριση αυτή και που με τα λόγια τους του έδωσαν περισσότερη χαρά και από αυτή την ίδια τη διάκριση.

 

«Θέλω, να αφιερώσω τη διάκριση αυτή σε ό,τι αγάπησα. Την αφιερώνω λοιπόν στην πόλη που γεννήθηκα και έζησα, το Αίγιο. Στους δασκάλους και στους καθηγητές μου όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσής μου. Στους ανθρώπους εκείνους που με την ανοχή τους, την υπομονή τους και την αγάπη τους με βοήθησαν να φτάσω εκεί που έφτασα. Και αυτοί είναι η σύζυγός μου Λουκία και ο γιος μου Γεράσιμος. Τέλος, την αφιερώνω στη μνήμη της αγαπημένης μου αδελφής Μαρίας, που στάθηκε κοντά μου σε όλη της τη ζωή και που θα ένιωθε υπερήφανη αν ήταν τώρα κοντά μας» ήταν τα συγκινητικά λόγια του κορυφαίου πανεπιστημιακού.  

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

 

Πρόσφατα οι υπεύθυνοι της διαδικτυακής σελίδας «Ζωντανές - Νοσταλγικές - Μνήμες Γυμνασίων Αιγίου» του αφιέρωσαν την Ενότητα «Λογοτεχνική Πέμπτη» για τις Επιστήμες και την παρουσίαση Αιγιαλέων συγγραφέων, από την οποία αντλούμε στοιχεία για τη ζωή και το έργο του ομότιμου καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκου Καφούσια.

 

> Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Είναι παντρεμένος με τη Λουκία Λιγδοπούλου και έχει ένα γιο, τον Γεράσιμο.

 

> Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών το 1973 με «Άριστα».

 

> Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1978 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως ειδικός επιστήμονας. Το 1980 διορίστηκε επιμελητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και κατόπιν εξελέγη διαδοχικά λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και τέλος το 1992 καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος.

 

> Συγγραφικό έργο του είναι τέσσερα διδακτικά συγγράμματα, στο επιστημονικό του αντικείμενο και είναι ο δημιουργός του κεφαλαίου 2, του τόμου 10, της Αμερικανικής εγκυκλοπαίδειας με τίτλο: Encyclopedia of Fluid Mechanics, Gulf Publishing Company, Houston, US. Ε.χει δημοσιεύσει 90 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά του εξωτερικού με κριτές.

 

> Ερευνητικό έργο του, μέχρι σήμερα, είναι πάνω από 7000 αναφορές από ξένους ερευνητές. Συνεργάστηκε ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ως επισκέπτης καθηγητής και με το Πανεπιστήμιο του Μπλάκτμπουργκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ το 1998.

 

> Επιστημονικά ενδιαφέροντά του, εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της Μηχανικής των Ρευστών, της Αεροδυναμικής, της Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής, των Προβλημάτων Μεταφοράς σε Οριακό Στρώμα και των Μαγνητικών Ρευστών.

 

> Διδακτικό έργο του είναι στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματός του και το μάθημα «Αρχές Περιβαλλοντικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξε διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος των Μαθηματικών. Kριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Εχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών.

 

> Διακρίσεις - Βραβεία, έχει πάρει από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την επίδοσή του «Αριστα» με Βραβείο Προσωπικότητας και χρυσό μετάλλιο. Το 1977 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από την Φυσικομαθηματική Σχολή της Πάτρας στο γνωστικό του αντικείμενο της Μηχανικής των Ρευστών. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγίου ορίστηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Αιγίου. Μετά την συνταξιοδότησή του (2010) η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του απένειμε τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή επιτρέποντάς του να διδάσκει το μάθημα των Υπολογιστικών Μαθηματικών.

 

> Άλλες δραστηριότητές του: Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Αιγιεύς (2005-2007). Κεντρικός ομιλητής στο πρώτο Γυμνάσιο στον εορτασμό του έτους Μαθηματικών (2018).

 

> Χόμπι του, είναι να διαβάζει διάφορα βιβλία (μη επιστημονικά). Ασχολείται με τα λαϊκά τραγούδια και την εκμάθηση κιθάρας. Διατηρεί κτήμα, με εσπεριδοειδή και ελιές, όπου ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του.

 

www.pelop.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου