ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Με επιτυχία η εκδήλωση μνήμης για τη «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΟΒΟΔΑΣ»

Με επιτυχία έγινε στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου Μαυρικίου η εκδήλωση μνήμης για τη «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΟΒΟΔΑΣ», που έλαβε χώρα στην εγγύτερη περιοχή του οικισμού της Φωνησκαριάς στα μέσα του Απριλίου του 1821.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Νέων Μαυρικίου, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Καλαβρύτων και την Κοινότητα Μαυρικίου με αυστηρά αντιπροσωπευτική συμμετοχή, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωκίωνας Ζαΐμης, η Αντιδήμαρχος Αιγιάλειας κ. Μαρία Γιδά, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαυρικίου κ. Δημήτρης Λιαπόπουλος, ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μαυρικίου κ. Τάσος Μουτζουρούλιας και ο εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου Καλαβρύτων κ. Λεωνίδας Πετρόπουλος.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μικρή δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, που τέλεσε ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, συνεπικουρούμενος από τον Ιερέα της ενορίας Αγίου Νικολάου Μαυρικίου π. Σωτήριο.

 

Στη συνέχεια μίλησαν για το γεγονός ο φιλόλογος-ερευνητής Μάριος Χριστόπουλος και ο καταγόμενος από το Μαυρίκι εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου Καλαβρύτων Λεωνίδας Πετρόπουλος, εκπαιδευτικός-λαογράφος.

 

Επίσης ο κ. Φωκίων Ζαϊμης μίλησε για την ιστορία της οικογένειας Ζαϊμη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας κατά την επανάσταση του 1821 και κυρίως για τον τότε προύχοντα της περιοχής Ανδρέα Ζαϊμη, που έλαβε μέρος στη μάχη αυτή.

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Ηγούμενος της Μονής Ταξιαρχών π. Γερβάσιος, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Γιδά, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαυρικίου κ. Δημήτρης Λιαπόπουλος και ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μαυρικίου κ. Τάσος Μουτζουρούλιας.

 

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν τη σημασία της εκδήλωσης ως προς την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, καθώς και τη σημασία του γεγονότος της Μάχης, και τόνισαν την ανάγκη για την καθιέρωση στο μέλλον σχετικών ως προς το θέμα εκδηλώσεων με τη συμμετοχή περισσοτέρων φορέων, καθώς και του λαού της Αιγιάλειας, με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη φορά που γιορτάστηκε το ιστορικό αυτό γεγονός.

 

(φωτογραφίες: Τάσος Μουτζουρούλιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου