ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Από 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους - €10 τα rapid test - Πού απαιτείται μάσκα

 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα μέτρα δημόσιας υγείας που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες.

«Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε, ή μένουμε έξω από αυτό». Με αυτή την φράση ο υπουργός Υγείας έδειξε τι θα ακολουθήσει σε επίπεδο μέτρων. Ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων είπε ακόμα και τόνισε ότι πάνω από το 90% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι.

 

Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, ξεκαθάρισε τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν ανήθικο και άδικο απέναντι σε όλους τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. 

 

Τόνισε ακόμα ότι επιλογή έχουμε και ο εμβολιασμός θα αυξηθεί. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν οι συμπολίτες μας και θα επικρατήσει το εμείς του εγώ, πρόσθεσε. 

 

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι πλέον η Πολιτεία θα διασφαλίσει μια δίκαιη και ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Εφόσον υπάρχει πια επιλογή δεν μπορεί η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή μας να αναστέλλεται. Μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν και αφορούν τους ανεμβολίαστους για δυο λόγους: να σταματήσει η διασπορά των μεταλλάξεων και να προφυλαχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. 

 

Μέτρα δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους


Τα μέτρα από το φθινόπωρο που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας. 



Τα μέτρα που θα ισχύσουν

 

1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν.



2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα - Στα 10 ευρώ το κόστος.



3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.



4. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

 

5. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.



6. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.



Στις ανακοινώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από το υπουργείο Υγείας, συμμετείχε και η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου.

 

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2022

 

Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.

Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι.

Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες – Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν.

Κλειστά γυμναστήρια: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες πριν.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα μα γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου