ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Μήνυμα της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγιαλείας για τη νέα σχολική χρονιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αιγιαλείας, εύχεται σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς η καινούργια σχολική χρονιά να είναι εποικοδομητική, παραγωγική, με λιγότερα προβλήματα, γεμάτη με δημιουργικότητα και μεράκι για την απόκτηση χρήσιμων γνώσεων, με πρόοδο και ευτυχισμένες σχολικές στιγμές.

 

Η Παιδεία αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου και είναι ένας βασικός παράγοντας, καθοριστικός και καταλυτικός για την πορεία της ζωής, την εξέλιξή του καθώς και την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

 

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είναι απαραίτητα εφόδια για τη ζωή, σε σύγχρονα & ασφαλή σχολεία, σε σχολεία που να τους αξίζουν. Το σχολείο εξάλλου μπορεί και πρέπει να είναι χώρος προόδου, δημιουργίας και ελπίδας!

 

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες της εποχής που διανύουμε, οφείλουμε οι γονείς να συσπειρωθούμε και να γίνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην επίτευξη ενός μόνο στόχου: της Σύγχρονης Ανώτερης και Ολοκληρωμένης Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, όπως αξίζει στα παιδιά μας, με ευκαιρίες μόρφωσης ίσες και βέλτιστες για όλους τους μαθητές.

 

Πιστεύουμε ότι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία αποτελεί ένα αυτονόητο αγαθό στο οποίο δεν χωράνε παραλείψεις, λάθη και ελλείψεις. Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της Παιδείας άμεσα, οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες πληθαίνουν την στιγμή που οι δαπάνες είναι τόσο περιορισμένες που δεν καλύπτουν τις ελλείψεις του Εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι επίσης βασικό το ανθρώπινο δυναμικό, οι δάσκαλοι και καθηγητές μας, να στηριχτεί και ενισχυθεί το έργο τους έμπρακτα. Επίσης πρέπει να ενισχυθούν με ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα οι υποδομές (κτιριακές, εξοπλισμού, κ.α.) ώστε οι συνθήκες διαβίωσης καθώς και οι δυνατότητες μάθησης να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Γνωρίζουμε ότι μέσα από μια αληθινή κι άρτια σχέση γονέων και εκπαιδευτικών προάγεται η πρόοδος και η μάθηση των παιδιών μας και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι να εργαστούμε.

 

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι την φετινή χρονιά ξεκινάμε με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και την μεταδοτικότητά των μεταλλάξεων στις παιδικές ηλικίες. Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τις σχολικές μονάδες, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη διασπορά του ιού οδηγώντας σε τεράστια γνωστικά κενά, αφού οι απουσίες των μαθητών θα είναι πολλές και η ύλη δεν θα μπορεί να καλυφθεί δεδομένου του ότι δεν θα υπάρχει τηλεκπαίδευση.

 

Η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις δεν είναι αναγκαία μόνο για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά έχει και μεγάλη παιδαγωγική σημασία, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μετά από πολλούς μήνες, στους οποίους έχουν αλλάξει η καθημερινότητα, οι ρυθμοί, η ζωή τους. Παράλληλα, έχουν χάσει όχι μόνο την επαφή τους με το σχολείο, αλλά και ένα μέρος της ύλης της περσινής χρονιάς, που πρέπει να καλυφθεί.

 

Ο μειωμένος αριθμός μαθητών επιτρέπει στον εκπαιδευτικό με μεγαλύτερη ευχέρεια να σκύψει πάνω από τον κάθε μαθητή, να τον βοηθήσει στοχευμένα να καλύψει τα κενά που του έχουν δημιουργηθεί, να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της σχολικής λειτουργίας.

 

Η ανάγκη ύπαρξης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, πλήρους απασχόλησης και με επαρκή αριθμό προσωπικού ανά σχολείο (2 άτομα για τις μεγάλες σχολικές μονάδες). Δεν είναι δυνατόν και όχι μόνο λόγο πανδημίας, τα σχολεία που καθημερινά φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς, να τηρούν υψηλά επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας καθώς δεν είναι εφικτό να καθαρίζονται σε κάθε σχολείο 15 -20 αίθουσες, τουαλέτες, στεγασμένοι κοινόχρηστοι χώροι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Την περσινή χρονιά τα υγειονομικά πρωτόκολλα επ’ ουδενί δεν τηρήθηκαν.

 

Είναι ανάγκη τώρα να υπάρξει σχεδιασμός για να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές υπό την ευθύνη του ΕΟΔΥ, να υπάρχει παρουσία από νοσηλευτές και γιατρούς στα σχολεία και η κατάλληλη επιστημονική στελέχωση σε κάθε χώρο, όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά σαν επέκταση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στα σχολεία.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους γονείς στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να σταθούν δίπλα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και μαζί με τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων να συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες μάθησης των παιδιών μας.

 

Καλή Σχολική Χρονιά, υγεία και δύναμη σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου