ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Το Γρηγόρι Αιγιαλείας τίμησε με λαμπρότητα τον Πολιούχο του Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο

Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Στον εν λόγω Εσπερινό, τον οποίο παρακολούθησε αρκετός κόσμος, συμμετείχαν οι Ιερείς π. Χαράλαμπος Γκίκας και π. Κωνσταντίνος Μοιραλιώτης.

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2022 το πρωί, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό του χωριού, στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του έργου του Αγίου Γρηγορίου. 

Συμμετείχαν επίσης οι ιερείς: π. Χαράλαμπος Γκίκας, π. Κωνσταντίνος Αβραμόπουλος καθώς και ο Ιεροδιάκονος Σπυρίδων. Τους χορούς των Ιεροψαλτών διεύθυναν οι Ιεροψάλτες κ.κ. Ιωάννης Αθανασόπουλος και Άγγελος Παλαιολόγος.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους οι κάτοικοι του χωριού, κάτοικοι γειτονικών χωριών και πολλοί άλλοι ευσεβείς και φιλέορτοι χριστιανοί. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Χαράλαμπος Γκίκας ευχαρίστησε για την παρουσία και συμμετοχή τους στον εορτασμό του Πολιούχου, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μυλωνά, τους Ιερείς και τους προσκυνητές.

Στη συνέχεια ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος του χωριού «ο Άγιος Γρηγόριος», προσέφερε στον Πανοσιολογιότατο και στους Ιερείς τα δύο βιβλία:

- ΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Ιστορικό και Πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής

- 25 χρόνια Πολιτιστική Διαδρομή της Σταφίδας (1996-2020), εκδόσεις του Συλλόγου (Δεκέμβριος 2021).

Κατά την προσφορά των βιβλίων αυτών στον Πανοσιολογιότατο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε:

«Πανοσιολογιότατε, πριν από 20 περίπου χρόνια στην Εορτή του Πολιούχου μας, ο Μητροπολίτης τότε Σεβασμιότατος κ.κ. Αμβρόσιος, είχε αναφέρει ότι στην Αιγιάλεια έχουμε χωριό Γρηγόρι με Πολιούχο τον Άγιο Γρηγόριο, χωριό Παρασκευή με Πολιούχο την Αγία Παρασκευή, χωριό Βαρβάρα με την Αγία Βαρβάρα. Αυτό το είχε συνέχεια «κατά νουν» ο Σύλλογός μας. 

Οπότε τον Ιανουάριο του 2020, απέκτησε ιστορικά στοιχεία για το χωριό μας για το χρονικό διάστημα από το έτος 1461μ.Χ. μέχρι το 1715 μ.Χ. Με βάσει τα στοιχεία αυτά για τρεις περίπου αιώνες το χωριό είχε το όνομα Άγιος Γρηγόριος. 

Τα ανωτέρω στοιχεία παρουσίασε ο Σύλλογος στον Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Γρηγορίου, την 24η Ιανουαρίου 2020, κατά την πρώτη επίσκεψη, ως Μητροπολίτης, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερώνυμου. 

Ακολούθως ο Σύλλογος πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα/μελέτη για το θέμα της διαχρονικής πορείας αλλαγής της ονομασίας του χωριού Γρηγόρι της Αιγιάλειας, όπως αυτή αναδύεται αβίαστα μέσα από τις διαθέσιμες πηγές, στη διαδρομή των αιώνων. 

Η έρευνα αυτή συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Ιστορικό και Πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής. 

Όπως αναφέρεται, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, διατηρεί εδραίαν την ελπίδα ότι, προϊόντος του χρόνου, το Γρηγόρι Αιγιαλείας θα επιστρέψει στην αρχική του ονομασία Άγιος Γρηγόριος. Σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα, είναι η παλαιότερη και επίσημη ονομασία του, επί σειράν αιώνων.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιερώνυμος προλογίζει το ανωτέρω βιβλίο και στο χαιρετισμό του προσυπογράφει την εκπεφρασμένη βούλησή μας. 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκης Νεκτάριος, ο οποίος επίσης προλογίζει την έκδοση, αποκαλεί ήδη τους κατοίκους του χωριού μας “ΑγιοΓρηγορίτες”. Αν και πότε θα υπάρξει συνέχεια για το θέμα, ίσως καθήκον είναι των αρμοδίων».

Τέλος ο Σύλλογος διένειμε τα ανωτέρω βιβλία και σε όλους τους παρευρισκομένους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου