ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Κοινή παραδοχή ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση - Συνάντηση φορέων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού συμβουλίου του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας.

Παραβρέθηκαν, από την πλευρά της Ν.Δ. ο βουλευτής  κ. Άγγελος Τσιγκρής, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κ. Σια Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής κ. Κώστας Μάρκου, ο οποίος συναντήθηκε με την διοίκηση του Συλλόγου την προηγούμενη μέρα και από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και από τις δημοτικές παρατάξεις οι κύριοι Χρήστος Γούτος, Παναγιώτης Μαρινόπουλος και Γιώργος Κουβαράς. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιάλειας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Πρόεδροι Συνεταιρισμών και παραγωγοί.

Επίσης ψήφισμα συμπαράστασις έστειλε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Α.Α.Σ.Α.: «Κοινή παραδοχή ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, αυτό άλλωστε φαίνεται και στην αγορά του Αιγίου καθημερινά. Οι υπέρογκες και πρωτοφανείς αυξήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα, μαζί με την αύξηση στους λογαριασμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, οδηγούν τους παραγωγούς σε εξαθλίωση και απόγνωση.

Στην περιοχή μας το πρόβλημα είναι εντονότερο, καθώς η χαμηλή τιμή στην σταφίδα, η μείωση των επιδοτήσεων, η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου, ο υψηλότοκος δανεισμός και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές λεμονιού από την Τουρκία δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους παραγωγούς και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών!            

Ευθύνη της Κυβέρνησης ή στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και κατά συνέπεια, της τοπικής οικονομίας, με άμεσα μέτρα όπως:

1)Η μείωση του κόστους παραγωγής (ένα πανελλαδικό αίτημα),

2)Ενίσχυση κατευθείαν στους σταφιδοπαραγωγους, ένα αίτημα του Συλλόγου από τον Μάρτιο στον προηγούμενο Υπουργό κ. Λίβανο. Το τι θα κάνει το Υπουργείο με τους μεταποιητές - εξαγωγείς για το απόθεμα είναι δικό τους θέμα, αυτή την στιγμή μόνο μια ενίσχυση κατευθείαν στον παραγωγό, ο οποίος είναι το Α και το Ω στην παραγωγική διαδικασία, θα μπορέσει να συμπληρώσει την μεγάλη (πάνω από 50%)απώλεια Εισοδήματος!

3)Το μέτρο της αναδιάρθρωσης της σταφίδας, το οποίο εκκρεμεί από το 2015 με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Περιμέναμε σύμφωνα με ότι μας έλεγαν ότι από της αρχές του χρόνου περιμένουν την έγκριση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δυστυχώς ακόμα τίποτα. Οι σταφιδοπαραγωγοί δεν μπορούν από μόνοι τους να προχωρήσουν σε ανανέωση της καλλιέργειας, λόγω μεγάλου κόστους. Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης θα δώσει μακροπρόθεσμα προοπτική στο προϊόν και στην τοπική οικονομία.

4)Έλεγχος στις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία στις εισαγωγές εσπεριδοειδών, το λεμόνι του Αιγίου πωλείται από τους παραγωγούς σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά προϊόν αμφιβόλου ποιότητας.

5)Το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την σταφίδα θα συμπληρώσει έως ένα βαθμό την μείωση των επιδοτήσεων.       

                                                                                                                             Ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε άμεση συνάντηση με το Υπουργείο και οποίες κινητοποιήσεις αποφασιστούν σε συνεννόηση με τους παραγωγούς και τους εμπλεκομένουςφορείς!».                                                                                                                              

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου