ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα είναι ανοικτά έως τις 26 Ιουνίου - Όλες οι λεπτομέρειες για την επιστροφή στα θρανία



Τις λεπτομέρειες για την επιστροφή από την 1η Ιουνίου των μαθητών των δημοτικών σχολείων στα θρανία και της επαναλειτουργίας παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ανακοίνωσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η Νίκη Κεραμέως παίρνοντας τον λόγο είπε ότι αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από την 1η Ιουνίου μετά την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής. 

Η εισήγηση αυτή συνδέεται με την σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας αλλά και ότι τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα. 

Κρίθηκε επίσης ότι η μακρόχρονη απουσία των παιδιών από το σχολείο εμποδίζει την μαθησιακή τους ικανότητα και αν παρέμεναν κλειστά θα έλειπαν έξι μήνες από το σχολείο. Είπε ακόμα ότι στα σχολεία τα παιδιά είναι πιο ασφαλή και μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Για τα ειδικά σχολεία είπε ότι τα παιδιά που φοιτούν εκεί το έχουν πιο πολύ ανάγκη.

Πιο αναλυτικά η κα Κεραμέως δήλωσε τα εξής:

Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. 
Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. 
Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. 
Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. 

Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. 
Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

 
Έως 31 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί - δημόσιοι και ιδιωτικοί - θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου.

Όπως είπε οι κανόνες λειτουργίας είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που ανακοίνωσε η κυρία Κεραμέως και περιλαμβάνουν:

- Εκ περιτροπής λειτουργία σε αίθουσες για έως 15 παιδιά.
- Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων και δεδομένης της ηλικίας των παιδιών.
- Τα ακριβώς ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
- Σε ό,τι αφορά τη συνολική καθαριότητα των χώρων έχουμε νομοθετήσει δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού σε δήμους για έως 4 μήνες όπου είναι απαραίτητο.
- Σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό σε δομές που παραμένουν κλειστές όπως συμβαίνει με τα ΚΑΠΗ που παραμένουν κλειστά μέχρι μέχρι νεωτέρας.
-Η επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα στο τέλος της σχολικής χρονιάς των δημοτικών και θα ληφθούν ξανά αποφάσεις αν χρειαστεί για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
- Έχουμε ζητήσει γνώμη ειδικών για τις κατασκηνώσεις για να ξεκινήσει η προετοιμασία.


Σε ότι αφορά την άδεια ειδικού σκοπού γονέων που εργάζονται στο δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών, αυτή θα συνεχίσει να χορηγείται εφόσον τα τέκνα τους τους βάσει του προγράμματος λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο, αυστηρά και μόνο για αυτές τις μέρες. Όπως εξήγησε ο υπουργός, καθώς έχει δοθεί η δυνατότητα η άδεια ειδικού σκοπού να εξαντλείται διακεκομμένα, ο κάθε γονιός μπορεί να κάνει χρήση της τις ημέρες εκείνες.


Τι ισχύει για τις άδεις ειδικού σκοπού τώρα που θα ανοίξουν Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί

 

Για τους υπαλλήλους, που είναι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία διάταξη, και των οποίων τα τέκνα φοιτούν σε σχολικές μονάδες και ειδικότερα σε υποτμήμα της σχολικής τάξης, το οποίο κατ΄εφαρμογή της ανωτέρω σχετικής απόφασης δεν λειτουργεί καθημερινά, συνεχίζεται η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού αποκλειστικά για τις ημέρες της εβδομάδας που τα τέκνα τους δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων βάσει του ειδικού προγράμματος λειτουργίας, οπότε εάν η λειτουργία των σχολικής μονάδας και της παρουσίας του τέκνου είναι διακεκομμένη κατά τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις, διακεκομμένα θα χορηγείται και η άδεια σκοπού για τις ημέρες μη λειτουργίας του υποτμήματος, στο οποίο φοιτά το τέκνο.
Για τη χορήγηση της άδειας, προσκομίζεται στην Υπηρεσία υπεύθυνη δήλωση του/της γονέα υπαλλήλου, από την οποία θα προκύπτει α) ότι το τέκνο του/ της υπαλλήλου φοιτά σε συγκεκριμένο υποτμήμα και β) το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας αυτού και οι ημέρες υποχρεωτικής παρουσίας του τέκνου. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς υπάλληλοι δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, δύναται να ελέγχεται από τη Διεύθυνση Προσωπικού με το αρχείο της οικείας σχολικής μονάδας, όπου έχει δηλωθεί υπευθύνως ότι φοιτά το τέκνο.


Τι ισχύει για τους γονείς που ανήκουν είτε αυτοί είτε τα παιδιά τους σε ευπαθείς ομάδες και δεν πάνε σχολείο όταν ανοίξει

 

Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου που είναι δικαιούχοι αυτής και των οποίων τα τέκνα δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19,ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί. Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτή την περίπτωση απαιτείται βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου