ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Θεοδώρα Μπίτα: «Πεζοδρόμηση ή όχι; Είναι η καλύτερη λύση;»


Kυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής,

μετά από μία τρίμηνη σχεδόν καραντίνα, με φόβο και άγχος για την υγεία μας και την οικονομία μας, βρισκόμαστε ξαφνικά μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το κέντρο της πόλης του Αιγίου, που δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος, φόβο για το μέλλον πολλών επιχειρήσεων, αναστάτωση στη ζωή των κατοίκων, προστριβές και αντεγκλήσεις.

Πεζοδρόμηση εδώ και τώρα; Ξαφνικά, με μια απλή συνέντευξη τύπου; 
Το εγχείρημα κατέπεσε την επόμενη μέρα, μόλις διαπιστώθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια. 
Χωρίς μελέτη από ειδικούς, χωρίς επαρκή πάρκινγκ που να επιτρέπουν στον καταναλωτή να πλησιάζει στις παρυφές του πεζόδρομου και να μην καταλήγει μετά από πολύωρη αναζήτηση να παρκάρει στην άλλη άκρη της πόλης, χωρίς δημοτικό μέσο μεταφοράς (mini bus), χωρίς αναγκαίες οδικές αρτηρίες αποσυμφόρησης, κατέστη αμέσως σαφές πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί άμεσα.

Όσοι εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας δεν είναι ότι θέλουμε να διπλοπαρκάρουμε πίνοντας τον καφέ μας ή ότι είμαστε κακομαθημένοι ("ζώα", είπαν πολλοί) και δεν έχουμε μάθει να περπατάμε. 
Δεν είμαστε απολίτιστοι να μην θέλουμε τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, χωρίς διπλοπαρκαρίσματα και κυκλοφοριακό κομφούζιο. 
Δεν είμαστε αταξίδευτοι, να μην έχουμε δει άλλες πόλεις, όμορφες και περιποιημένες. 
Δεν έχουμε διάθεση αντιπολίτευσης. Δεν είμαστε συντεχνία μικροσυμφερόντων.
 Δεν είμαστε παρτάκηδες και αυτό το αποδεικνύει η όλη πορεία μας έως τώρα.

Είμαστε άνθρωποι που ζούμε και δουλεύουμε στο κέντρο της πόλης και αγωνιούμε για το μέλλον της, ίσως και περισσότερο από κάποιους από εσάς που δεν ζείτε εδώ. 

Η Κλ. Οικονόμου και η Μητροπόλεως είναι οι μοναδικοί οδικοί άξονες της πόλης και γύρω τους δραστηριοποιούνται καταστήματα, τράπεζες, γραφεία, ιατρεία κτλ. 
Έχει εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους. 
Δεν έχει καλή ρημοτομία, δεν είναι ισόπεδη, δεν έχει ικανοποιητικούς παράδρομους, παρά μόνο κάτι σοκάκια (π.χ. Ανδρονοπούλου, Μεσσηνέζη) που θα φρακάρουν αμέσως, δεν έχει εύκολο πάρκινγκ. 
Δεν προσφέρονται για πεζόδρομο, αντιγράφοντας απλά μία άλλη πόλη, γιατί πολύ απλά δεν μοιάζει με άλλη πόλη, εκτός και γίνουν συγκλονιστικές αλλαγές (π.χ. πολυόροφα ή υπόγεια πάρκινγκ).
Το κέντρο της πόλης που δεν θα έχει προσβασιμότητα θα είναι καταδικασμένο σε γρήγορο θάνατο. 

Η Πάτρα είναι μόλις στα 15 λεπτά και οι μεγάλες αλυσίδες super markets της περιφέρειας ή μεγάλα εμπορικά κέντρα που αυτόματα θα δημιουργηθούν στην άκρη της πόλης, θα εξαφανίσουν την τοπική επιχειρηματικότητα. 
Εννοείται, ότι άμεσα θα πρέπει να πεζοδρομηθούν και όλοι οι κάθετοι δρόμοι (Αράτου, Ρωμανιώλη κτλ), δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα. 

Η Μητροπόλεως δεν προσφέρεται ούτε για πεζοδρόμηση, ούτε φυσικά για το χάλι με τα διπλοπαρκαρίσματα. 
Προσφέρεται μόνο για μία σύντομη στάση στα δεξιά του δρόμου (με alarm), προκειμένου να κατέβει από το αυτοκίνητο ένας ηλικιωμένος ή ανήμπορος άνθρωπος που πρέπει να πάει στη δουλειά του, κάποιος που πρέπει να φορτώσει ένα δέμα από μαγαζί, ένα αυτοκίνητο τροφοδοσίας, ένα βυτίο που μεταφέρει καύσιμα, ένα όχημα χρηματαποστολής, ένα αυτοκίνητο μετακόμισης, ένα ασθενοφόρο, μία πυροσβεστική και τόσα άλλα.

Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, ακόμα και η τωρινή κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε πρόσφατα με τα κολωνάκια, εμποδίζει όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. 

Η πλήρης απαγόρευση στάσης και στάθμευσης είναι πρακτικά ανέφικτη και η όποια αναπόφευκτη στάση, ήδη δημιουργεί ουρές αυτοκινήτων, μποτιλιάρισμα και εκνευρισμό. 
Την ίδια στιγμή, η εικόνα με τα τραπεζοκαθίσματα στον δρόμο είναι επικίνδυνη, αστεία και αντιαισθητική, ίσως και παράνομη.

Δείτε, σας παρακαλώ, πιο σοβαρά τη διαμόρφωση του κέντρου της πόλης. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς σπασμωδικές και επιπόλαιες κινήσεις και αφήστε στο πέρασμά σας μία πόλη νοικοκυρεμένη, λειτουργική, προσβάσιμη, εξυπηρετική. 
Ο πεζόδρομος δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αν δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. 
Με όραμα και σύνεση, θα βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση, αυτή που θέλουμε όλοι οι Αιγιώτες που αγαπάμε τον τόπο μας.


Θεοδώρα Μπίτα



Ιατρός - Νεφρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου