ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ο κύβος ερρίφθη - Πεζοδρομήσεις και μειώσεις τελών για την Εστίαση


Όλο το πλάνο των δράσεων ανακούφισης δημοτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα ξεδιπλώσει με συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Μετά από ένα έντονο διήμερο συσκέψεων και διαβουλεύσεων, όπως ήδη έχει γράψει ο «Ημερήσιος» η δημοτική αρχή κατέληξε στην τελική πρόταση για την εστίαση, ενώ αποφασίστηκαν και οι μειώσεις για την άρδευση.


Το έντονο διήμερο καθοριστικών συσκέψεων και αποφάσεις για την εστίαση αλλά και τη μορφή που θα πάρει πλέον η Αιγιάλεια και δη το κέντρο του Αιγίου, έκλεισε με σύσκεψη των επικεφαλής των τριών παρατάξεων της δημοτικής αρχής.

Σε επίπεδο δημοτικής αρχής είναι σαφές ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία σε ότι αφορά την προστασία της εστίασης που αποτελεί βαριά «βιομηχανία» για την περιοχή, ώστε να φτάσει στο υπέρτατο όριο των ελαφρύνσεων και μειώσεων δημοτικών τελών. Παράλληλα όμως υπήρξε και ουσιαστική σύγκλιση στα ζητήματα των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης και στην παραλία, θέμα που ξεκαθάρισε και τυπικά πλέον σήμερα Τρίτη μέσα από συναντήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της δημοτικής αρχής.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασε η τριμελής Επιτροπή που αποτελείται από τη νομική σύμβουλο του δημάρχου Γιώτα Παπαδοπούλου, τον Σωτήρη Βίλλιο ως εκπρόσωπο των καταστηματαρχών Εστίασης και τον Στράτο Βαρδάκη από πλευράς Τουριστικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι δόθηκε πλέον το θεσμικό περίγραμμα της κυβέρνησης όσον αφορά τα όρια των δυνατοτήτων για τις μειώσεις των τελών αλλά και την χρήση των κοινοχρήστων χώρων.

Η εισήγηση της επιτροπής που είναι και στην κατεύθυνση των παρατάξεων της δημοτικής αρχής είναι να εξαντληθεί στο 100% το περιθώριο που δίνει ο νόμος σ`ότι αφορά τις μειώσεις, ενώ και για το θέμα των πεζοδρομήσεων φαίνεται ότι υπάρχει μια πρώτη ουσιαστική σύγκλιση.


ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΕ ΚΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ –ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η εισήγηση είναι στην κατεύθυνση να αλλάξει μορφή ο κεντρικός άξονας της πόλης του Αιγίου και να ισχύσει πεζοδρόμηση της Κλ.Οικονόμου και της Μητροπόλεως έως την οδό Σολωμού (από την Τρίγωνη Πλατεία έως την Π.Χαραλάμπους), ωστόσο θα εξεταστούν όλες οι τεχνικές δυνατότητες και ποιες ώρες της μέρας θα πεζοδρομηθεί το κέντρο αν και το «σενάριο» που προκρίνεται είναι από 9.00 το πρωί έως 10.00 το βράδυ.

Παράλληλα πεζοδρόμηση τις βραδινές ώρες της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και συγκεκριμένα στην οδό Ζ.Πηγής από τη συμβολή με την οδό Μιχαλοπούλου (λιθόστρωτο) έως τη συμβολή με την οδό Παυσανίου (το δρόμο που οδηγεί προς την παραλία της Αλυκής) από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 2.00 τα ξημερώματα.


Η ίδια πολιτική θα ακολουθηθεί και σε όλες τις δημοτικές ενότητες με πεζοδρομήσεις τις βραδινές ώρες στους παραλιακούς δρόμους ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη τρεπαζοκαθισμάτων και διέλευση των πολιτών.
Βεβαίως σήμερα αναμένεται μέσα από εξέταση των τελευταίων παραμέτρων να ληφθεί η τελική μορφή της απόφασης της δημοτικής αρχής (με προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ των επικεφαλής των τριών παρατάξεων της δημοτικής αρχής: Καλογερόπουλο –Ψυχράμη –Τριανταφυλλόπουλο) και να υπάρξουν οι ανακοινώσεις από τον δήμαρχο.


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝ

Σε ότι αφορά τη μείωση των τελών η πρόθεση της δημοτικής αρχής και βεβαίως η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια που δίνει ο νόμος και ειδικότερα, όπως αποτυπώθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, δίδεται δυνατότητα μείωσης της τάξεως 50% για το χώρο που καταλαμβάνεται μέχρι σήμερα ή η δυνατότητα επέκτασης του χώρου ώστε να αναπτυχθούν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα χωρίς επιβάρυνση. Στο ζήτημα αυτό ενδεχομένως υπάρξει «παράθυρο» ώστε να επιτραπεί και επέκταση και μια κάποια μείωση, κάτι που θα εξεταστεί ώστε να εξαντληθεί το περιθώριο ελάφρυνσης των καταστηματαρχών. 


ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σε ότι αφορά τις παραλίες όπως έχει γράψει ο «Ημερήσιος» η αρμοδιότητα μέχρι τις 15 Ιουλίου στην Αυτοδιοίκηση και πλέον ο δήμος θα διαχειριστεί και τα τετραγωνικά που μέχρι πρότινος έδινε η Κτηματική και η ΕΤΑΑ. Εκεί επιτρέπεται η μείωση να φτάσει στο 60% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή σε επίπεδο Αιγιάλειας που οι χρεώσεις ήταν κατά βάση στα 5€/τ.μ. οι χρεώσεις θα φτάσουν στα 2€/τ.μ. για όποιον δεν κάνει χρήση της δυνατότητας επέκτασης του χώρου.

Προκειμένου να υπάρξει απόλυτη ισονομία και διαφάνεια, όλες οι αιτήσεις και η διαδικασία θα γίνονται ηλεκτρονικά αφού πρώτο μέλημα του δήμου Αιγιάλειας είναι να προστατέψει τον κλάδο και την αναψυχή δεδομένου ότι τα μηδενικά κρούσματα κορωνοϊου, και οι λύσεις με τις μικρές μονάδες καταλυμάτων θα πρέπει να αποτελέσει το «brand name» της Αιγιάλειας στην μετακορονοϊου εποχή.


ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Γενναίες μειώσεις για την άρδευση, όπως άλλωστε έχει ήδη προαναγγείλει η δημοτική αρχή αποφασισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που ελήφθη η απόφαση η άρδευση να περάσει στην ΔΕΥΑ προκειμένου να μπει τάξη στη διαχείριση των υδάτων και να σπάσει το «απόστημα» ενός θέματος το οποίο ανά καιρούς και επισήμως είχε διαπιστωθεί ότι αποτελούσε τη μεγάλη «πληγή» για το δήμο αλλά και για την Δημοκρατία με τον τρόπο που ήταν «στημένο» το σύστημα με τους υδρονομείς. Η δημοτική αρχή είχε καταστήσει σαφές ότι η τιμή των 25€/στρέμμα ήταν εντελώς ενδεικτική ώστε να γίνει ο προϋπολογισμός και αναλόγως των δηλωθέντων στρεμμάτων και όλων των παραμέτρων θα προέκυπταν και οι τελικές τιμές που θα ανακοινώνονταν πριν την επίσημη έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Βεβαίως το ζήτημα της άρδευσης αποτέλεσε και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του δημάρχου το απόγευμα της Τρίτης αναφέρεται: «Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΫΑ) Αιγιαλείας ανακοινώνει νέο μειωμένο τιμολόγιο γα την άρδευση που θα ισχύσει για τη φετινή περίοδο. Η απόφαση για το νέο μειωμένο τιμολόγιο ελήφθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΫΑ, μετά από ομοφωνία που διαμορφώθηκε μεταξύ των τριών Δημοτικών Παρατάξεων που συμμετέχουν στη Δημοτική Αρχή.
Η μείωση του τιμολογίου κατέστη δυνατή λόγω της μεγάλης προσέλευσης που υπήρξε εκ μέρους των ιδιοκτητών για καταγραφή των αρδευομένων εκτάσεων, αλλά και της μεγάλης έκπτωσης που δόθηκε από τον εργολάβο ο οποίος, κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, ανέλαβε τη διαχείριση της διαδικασίας άρδευσης. 

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή η ΔΕΫΑ είχε καλέσει τους συνδημότες να δηλώσουν με ειλικρίνεια τις αρδευόμενες εκτάσεις, για να καταστεί δυνατή η μείωση του τιμολογίου. 

Με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποδεικνύεται ότι δεν επρόκειτο για μια παραπλανητική υπόσχεση, αλλά για μια ισχυρή και πραγματική δέσμευση που πλέον υλοποιείται. 

Μάλιστα αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η καταγραφή των αρδευομένων εκτάσεων και από τους συνδημότες που δεν έχουν προβεί ακόμα στη σχετική διαδικασία, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης ακόμα χαμηλότερου τιμολογίου. 

Το νέο μειωμένο τιμολόγιο που θα ισχύσει πλέον έχει ως εξής:
 Άρδευση από ποτάμι ή πηγή: 14 ευρώ το στρέμμα
Ø
 Άρδευση από γεώτρηση: 20 ευρώ το στρέμμα
Ø
 Άρδευση με υπάρχοντα ρολόγια- αγροκτήματα λινά:
Ø
• Από 0 έως 100 κυβικά: 0,20 ευρώ /κυβικό
• Από 101 έως 250 κυβικά: 0,25 ευρώ /κυβικό
• Από 251 έως 800 κυβικά: 0,27 ευρώ /κυβικό
• Από 801 κυβικά και άνω: 0,33 ευρώ /κυβικό».


Ημερήσιος της Αχαΐας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου