Ασάφεια ως προς την πορεία του εργοστασίου της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» στο Αίγιο και δυσπιστία για τα σχέδια και τις «υπόγειες» κινήσεις της νέας Διοίκησης, κυριαρχούν στους εργαζόμενους της πρώην ΕΒΟ, λίγες μέρες αφότου διέρρευσε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σενάριο για την κατασκευή ενός νέου ελληνικού όπλου, που θα αντικαταστήσει το «γηραιό» πλέον G3 των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για προχωρημένες συζητήσεις του Πενταγώνου με Ομάδα Μηχανικών - Ειδικών και Εμπειρογνωμόνων οι οποίοι προτείνουν την υιοθέτηση καινούργιου «εθνικού τυφεκίου», με μονάδα κατασκευής το εργοστάσιο του Αιγίου, όσο κι αν προκάλεσε ενδιαφέρον, δεν φαίνεται να «συγκίνησε» και πολύ περισσότερο να έπεισε τους συνδικαλιστές ότι πρόκειται για κάτι υλοποιήσιμο, με τον τρόπο που κινούνται επί τέτοιων θεμάτων στρατιωτικοί αλλά και πολιτικοί παράγοντες του Ελληνικού Στρατού.
Αν και το εν λόγω πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως «άκρως μυστικό», έμπειρα στελέχη των ΕΑΣ Αιγίου σχολίαζαν πως «κι αυτό θα παραμείνει σε κάποιο συρτάρι, όπως και το αμέσως προηγούμενο νατοϊκό όπλο 5-56».
Το νέο όπλο -αν τελικά εγκριθεί από το ΥΕΘΑ- θα φέρει το όνομα του ελληνικού τυφεκίου εφόδου «ΑΟΡ», ονομασία που παραπέμπει στην αρχαιότητα και το ξίφος των Αχαιών πολεμιστών, σύγχρονο με υψηλές προδιαγραφές, που θα καλύπτει πέραν των ΕΔ και τα Σώματα Ασφαλείας.
Στο άκουσμα μιας τέτοιας πιθανότητας, παραγωγής του νέου όπλου, οι συνδικαλιστές των ΕΑΣ Αιγίου, καταμαρτυρούν στην «Πελοπόννησο» κάτι που έρχεται να δέσει απόλυτα με αυτό. Θυμούνται την απάντηση που τους έδωσε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος, κατά την εθιμοτυπική του επίσκεψη στο Αίγιο τον περασμένο Ιανουάριο.
Ήταν τότε, που όταν του πρότειναν την αναβάθμιση του κλασσικού όπλου G3, αυτός αινιγματικά τους είπε πως «απαιτείται να φτιαχτεί ένα εθνικό όπλο», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.
Έξι μήνες από τότε, ουδεμία εξέλιξη έχει υπάρξει, όλα έμειναν στα λόγια, ενώ έχουν ακουστεί και διαφορετικά μοντέλα, με επικρατέστερο ένα του Ισραήλ, που με τη μεταφορά τεχνογνωσίας ίσως παραχθεί στο Αίγιο. «Αυτά τα πράγματα θέλουν πολιτική απόφαση. Θέλουν ή δεν θέλουν Αμυντική Βιομηχανία είναι το θέμα» σημειώνουν και προσθέτουν.
«Απαιτεί πολύ χρόνο ένα τέτοιο επίτευγμα, για να εγκριθεί ως μοντέλο και να παραχθεί. Επίσης, θέλει κάποια εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστεί από τους σχεδιαστές, να ετοιμαστεί η γραμμή παραγωγής του, όπως και κόσμο για να εργαστεί. Είναι μάλλον πολύ μακρινό όλο αυτό».
Το προτεινόμενο ελληνικό τυφέκιο εφόδου «ΑΟΡ», παραπέμπει στην αρχαιότητα και το ξίφος των Αχαιών πολεμιστών, σύγχρονο με υψηλές προδιαγραφές.
Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, με ίδιους πόρους, που προτείνεται να παρουσιαστεί, ως «εμβληματικού χαρακτήρα», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελλάδα 2021» για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση και συγκεκριμένα στην παρέλαση της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 2021.
Θα είναι βασισμένο σε δοκιμασμένες τεχνικές λύσεις, αφού θα μπορεί να προσαρμόζεται - αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη - σε διαμέτρημα 5,56 mm όσο και 7,62 mm. Όπως λένε στελέχη του ΥΕΘΑ, «Αχαιοί θα το φτιάξουν όπως και το «ΑΟΡ», που εμφανίσθηκε στην Ελλάδα (μεταξύ 1.200-1.000 π.Χ.) από Αχαιούς, ξεπερνώντας το ελαφρύτερο φάσγανο που ήταν κατάλληλο μόνο για νυκτικά πλήγματα.
Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, θα απαιτηθεί η πρόσληψη νέου προσωπικού, αφού από τους εναπομείναντες εργατοτεχνίτες, πολλοί είναι σε φάση συνταξιοδότησης.
Οι πληρωμές των υπαλλήλων δεν εμφανίζουν, επί του παρόντος, κενά, ωστόσο το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία παραγγελία του όπλου minimi μέχρι τον Μάικο του 2021, αγχώνει το προσωπικό.
Σύμφωνα με την τοπική διοίκηση των ΕΑΣ Αιγίου, από Οκτώβριο - Νοέμβριο και μετά η παραγγελία θα εκτελεστεί μόνο από τους μόνιμους, αφού οι 35 περίπου «εργολαβικοί» εργαζόμενοι θα σταματήσουν το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς μένουν χωρίς εργασιακό αντικείμενο.
Σε 4 χρόνια με μαθηματική ακρίβεια, λόγω συνταξιοδότησης, στα ΕΑΣ Αιγίου θα μείνουν μόνο 50 άτομα.
Pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου