Οργανωτικές λεπτομέρειες για το διήμερο της σταφίδας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου που ετοιμάζει ο Δήμος Αιγιάλειας,
με τίτλο «Πολύπτυχη Βοστίτσα», εξετάστηκαν σε συνάντηση της τοπικής επιστημονικής επιτροπής του «Ελλάδα 2021», που έγινε το Σάββατο στο Αίγιο, παρούσης και της διευθύντριας της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Έλλης Δρούλια.
Πρόκειται, για ένα από τα δύο μέρη του συνεδρίου, το οποίο θα΄ναι αφιερωμένo στον «μαύρο χρυσό», δηλαδή τη διαχρονική σταφίδα και θα λάβει χώρα στις 16 και 17 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα πριν το άλλο του μισό, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 - 25 Ιανουαρίου, με θέμα τη διπλωματία της Επανάστασης.
Όπως είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, καθορίστηκε πλήρως ο κατάλογος των ομιλητών. «Θα πρόκειται για πολύ μεγάλα ονόματα ιστορικών, πανεπιστημιακών κ.ά, που θα μιλήσουν για το ρόλο που έπαιξε στον Αγώνα του Έθνους η εμπορία και η εξαγωγή του τοπικού προϊόντος, ενισχύοντας τη μάχη αλλά και τη μετέπειτα ύπαρξη του πρώτου Ελληνικού Κράτους».
Την περίοδο της Επανάστασης του 1821, ο πόλεμος και οι καταστροφές ανέστειλαν την παραγωγή της, αλλά αμέσως μετά το τέλος (1830), τα αμπέλια ξανακαλλιεργήθηκαν με σταφιδάμπελα και οι Άγγλοι ανέλαβαν μονοπωλιακά την εκμετάλλευση της σταφίδας, που τη χρησιμοποιούσαν για τα κέικ και τις πουτίγκες τους. Έτσι το Αίγιο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, κυρίως με την εξαγωγή σταφίδας (ανώτερης ποιότητας), που ανάδειξε την πόλη σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια.
Ως η πρώτη περιοχή που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό (στις 26 Μαρτίου), έχει την ιστορίας της άρρηκτα δεμένη με την οικονομική και κοινωνική ζωή, μέσω του εμπορίου της φημισμένης Κορινθιακής σταφίδας, η οποία φέρει την ονομασία «Βοστίτσα» («Vostizza»).
Pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου