Σε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού παρουσιάστηκε το όπλο «ΑΟΡ»,
που πηγάζει από το αρχαίο ξίφος των Αχαιών και προτείνεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως το νέο «εθνικό τυφέκιο» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή τα 200 χρόνια εορτασμού από την Επανάσταση του 1821.
Αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια, πρόκειται για ένα σύγχρονο δείγμα αραβίδας με ταξινόμηση Μ21-5 διαμετρήματος 5,56mm του NATO, το οποίο μπορεί να προσφερθεί και με ταξινόμηση Μ21-7 στο διαμέτρημα 7,62 mm του NATO, δύναται δε να παραχθεί στην πρώην ΕΒΟ Αιγίου, σε υποεκδόσεις με διαφορετικά μήκη κάννης, για την κάλυψη ανάλογων επιχειρησιακών απαιτήσεων.
Οι εκδόσεις που αναφέρθηκαν στο Πεντάγωνο είναι: Υποαραβίδα M21-5 CQB με κάννη μήκους 10,5 ιντσών, Αραβίδα M21-5 Carbine με κάννη 14,5 ιντσών, τυπική έκδοση Μ21-5 Standard με κάννη 16 ιντσών και τυφέκιο ακροβολιστού Μ21-5 DMR με κάννη 18 ιντσών, όλα σε αρχιτεκτονική ανοικτής μετατροπής, για να καλύψει ανάγκες του Στρατού, σε καταστάσεις του Πεζικού αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων.
Το σχέδιο της «Σχεδιαστικής Ελληνικής Ομάδας Αορ», όπως ανέφερε, περιλαμβάνει συγκρότημα βάσεων - χειροφυλακτήρα τύπου M-LOK για μικρότερο βάρος και σταθερότερη προσαρμογή παρελκομένων, βελτιωμένη εργονομία με αμφιδέξιους μοχλούς χειρισμού (ασφαλείας βολής, αναστολέα γεμιστήρα και κλείστρου), πεπλατυσμένα χείλη υποδοχής γεμιστήρα και διευρυμένο προφυλακτήρα σκανδάλης, κάννη ελευθέρας ταλαντώσεως, ενισχυμένη ακαμψία συνόλου για ακρίβεια πυρός και διατήρηση ρυθμίσεων, βαμμένο κορμό σε απόχρωση παραλλαγής, πτυσσόμενο κοντάκιο κ.ά., άπαντα κατασκευασμένα από κράματα μετάλλων υψηλής ποιότητας και αντοχής και πλαστικά μέρη ενισχυμένα με υαλονήματα, στρατιωτικών προδιαγραφώ.
Η κατασκευή του όπλου μπορεί να γίνει 100% στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από τα κρατικά εργοστάσια των ΕΑΣ, με κύριο αυτό του Αιγίου.
Θα έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής, σε σχέση με όπλα ξένων εταιριών, καλύπτεται από την κείμενη νομοθεσία και το εργοστάσιο του Αιγίου θα βγει ωφελημένο, αφού ξαναμπαίνει προϊόν μαζικής παραγωγής και αυξάνεται το προσωπικό, αποκτά τεχνογνωσία για την παραγωγή σύγχρονου οπλισμού, με άδεια παραγωγής για όλο τον κόσμο έναντι πολύ μικρού αντιτίμου και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία βγαίνει πάλι στην διεθνή αγορά με σύγχρονο και ανταγωνιστικό προϊόν, παραγόμενο από χέρια Αχαιών.
Στο άκουσμα της πιθανότητας παραγωγής του νέου όπλου, οι συνδικαλιστές των ΕΑΣ Αιγίου, καταμαρτυρούν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», την απάντηση που τους έδωσε τιον Ιανουάριο ο νέος διευθύνων σύμβουλος Νίκος Κωστόπουλος, κατά την εθιμοτυπική του επίσκεψη, όταν του πρότειναν αναβάθμιση του κλασσικού όπλου G3, αλλά αυτός αινιγματικά απάντησε πως «απαιτείται να φτιαχτεί ένα εθνικό όπλο», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.
Επτά μήνες από τότε, ουδεμία εξέλιξη έχει υπάρξει, ενώ έχουν ακουστεί και διαφορετικά μοντέλα, με επικρατέστερο ένα του Ισραήλ, που με τη μεταφορά τεχνογνωσίας ίσως παραχθεί στο Αίγιο. «Αυτά τα πράγματα θέλουν πολιτική απόφαση. Θέλουν ή δεν θέλουν αμυντική βιομηχανία είναι το θέμα» σημειώνουν και προσθέτουν. «Απαιτεί πολύ χρόνο ένα τέτοιο επίτευγμα, για να εγκριθεί ως μοντέλο και να παραχθεί.
Επίσης, θέλει κάποια εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστεί από τους σχεδιαστές, να ετοιμαστεί η γραμμή παραγωγής του, όπως και κόσμο για να εργαστεί. Είναι μάλλον πολύ μακρινό όλο αυτό».
pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου