ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Αχαΐα: Η περιοχή κάνει ποδήλατο... διεθνώς - Οι διαδρομές από Ρίο έως Αιγείρα

Μια θέση στον τομέα του ποδηλατικού τουρισμού θέλει να διεκδικήσει η Δυτική Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή της στο έργο MEDCYLETOUR που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg Mediterranean. 

 

Μέσα από την ιστοσελίδα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου προβάλλεται η Μεσογειακή ποδηλατική διαδρομή EuroVelo 8 που συνδέει ολόκληρη τη Μεσόγειο από την Κύπρο μέχρι το Κάντιθ (Ισπανία), με ενδιάμεσους σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα. 

 

Το έργο και τα τεχνικά στοιχεία του παρουσίασε ο Χρήστος Τζομάκας, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οπως είπε στη χθεσινή συνάντηση εργασίας η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μήκους περίπου 6.000 χλμ. και διασχίζει 23 μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDCYCLETOUR για να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της μεσογειακής διαδρομής EUROVELO 8 στα διοικητικά της όρια.

 

Η ποδηλατική διαδρομή EuroVelo 8 στα όρια της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας διατρέχει κυρίως τις παράκτιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας περνώντας βασικά από περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον (ελκυστική φύση, ιστορικά μνημεία, πολιτιστικά σημεία κ.λπ.). Εχει ένα συνολικό μήκος 291 χλμ αποτελούμενη από οκτώ ημερήσια τμήματα ελάχιστου μήκους 32 χλμ και μέγιστου μήκους 50 χλμ. 

Τα έξι από τα τμήματα διατρέχουν την Αιτωλοακαρνανία και τα δύο την Αχαΐα (Αντίρριο-Αίγιο και Αίγιο-Αιγείρα).

 

Η διαδρομή

Ειδικότερα, η ποδηλατική διαδρομή διασχίζει την Αιτωλοακαρνανία, ξεκινώντας από τη Συκούλα και προχωρώντας προς την Αμφιλοχία, φθάνουμε στη Βόνιτσα και από εκεί κατευθυνόμαστε προς το Μύτικα, κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους. 

Αφού περάσουμε τις δαντελωτές ακτές του Ξηρομέρου φτάνουμε στον γραφικό Αστακό με θέα τα πανέμορφα νησιά του Ιονίου και από εκεί συνεχίζουμε για τη μικρή «Βενετία» της Ελλάδας, το Αιτωλικό και συνεχίζουμε για Μεσολόγγι.

 

Φεύγοντας από το Μεσολόγγι περνάμε από τη μεγάλη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και με κατεύθυνση ανατολικά φθάνουμε στο Αίγιο. 

Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με υπέροχη θέα στον Κορινθιακό κόλπο. 

Από εκεί συνεχίζουμε προς την Ακράτα με την καθαρή, βοτσαλωτή παραλία και τα πεντακάθαρα νερά της. 

Η ποδηλατική διαδρομή καταλήγει στο ανατολικό άκρο της Αχαΐας, την Αιγείρα. 

Ενα ζήτημα που επισημαίνεται σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή της Δυτικής Ελλάδας είναι ότι η συγκεκριμένη δεν αποτελεί σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ποδηλατόδρομο. 

Συνεπώς, οι ποδηλάτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως γίνεται κοινή χρήση του δρόμου με οχήματα μεγαλύτερης ταχύτητας όπως αυτοκίνητα, φορτηγά κ.λπ. και κινούνται με δική τους ευθύνη.

 

Το ευρωπαϊκό έργο «MEDCYCLETOUR: Μεσογειακές ποδηλατικές διαδρομές για βιώσιμο παράκτιο τουρισμό» αποτελεί τμήμα του EuroVelo 8 - Mediterranean Route - Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές, του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) που έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου ποδηλατικών διαδρομών υψηλής ποιότητας που να συνδέει όλη την Ευρώπη. 

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να χρησιμοποιηθεί η διαδρομή EuroVelo 8 ως εργαλείο για να επηρεάσει τις περιφερειακές και εθνικές πολιτικές υπέρ του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού, παρέχοντας διακρατικές λύσεις στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.

 


Pelop.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου