ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.: Σε επικίνδυνες λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων προσανατολίζεται η δημοτική αρχή

H δημοτική αρχή ένα χρόνο σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της για δήθεν οριστική επίλυση του ζητήματος, δεν κατάφερε όχι μόνο να δώσει λύση, αλλά ούτε και να δημιουργήσει προοπτικές επίλυσης στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Ο Δήμος αποκλείστηκε από τον περιφερειακό σχεδιασμό από τους ίδιους (κ.Γρ. Αλεξόπουλος κ.α.) που ο δήμαρχος και οι δύο “αντιπολιτευόμενες” παρατάξεις παρασκηνιακά στήριξαν για να αποκλειστεί από πρόεδρος όπως ήταν λογικό να είναι, ο εκπρόσωπος του δήμου που ευρίσκεται το υπό κατασκευή εργοστάσιο Φλόκα.

 

Η ανακύκλωση που θα περιόριζε τον όγκο των απορριμμάτων έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

Ο Δήμος δηλαδή οι δημότες επιβαρύνονται με εκατομμύρια ευρώ για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας, με συγκεκριμένο όγκο απορριμμάτων και με ημερομηνία λήξης.

 

Οι ρυθμοί μεταφοράς δεν έλυσαν το θέμα της συσσώρευσης παλαιών και νέων στον σταθμό μεταφόρτωσης Τέμενης, με συνέπεια αυτός να έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο με δυσοσμία και επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων επιπτώσεις.

 

Όμως η δημοτική αρχή με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει σαν κατόρθωμα που δεν υπάρχουν σκουπίδια στο δρόμο!

 

Η παταγώδης αποτυχία της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, την ώθησε στην αναζήτηση μέσω ιδιωτικής εταιρίας στην “λύση” της καύσης για τα απορρίμματα κατ αρχήν της Τέμενης.

 

Η μέθοδος όμως αυτή έχει κριθεί απαράδεκτη υγειονομικά από την επιστημονική κοινότητα αρκετά χρόνια πριν, αν και οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις πιέζουν για την εφαρμογή της.

 

Θεώρησε η δημοτική αρχή ότι έπρεπε να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για ενημέρωση -παρουσίαση πρότασης της εταιρίας «Integrated Power Plant Services Ltd» (IPPS) σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας.

 

Αν και η μέθοδος της καύσης που προωθεί η συγκεκριμένη εταιρία είναι απορριπτέα, όμως προκύπτουν ερωτηματικά, όπως:

 

-Είναι θεσμικά σωστό η δημοτική αρχή να συγκαλεί δημοτικό συμβούλιο και να δίνει βήμα σε ιδιωτικές εταιρίες να προπαγανδίζουν τα προϊόντα και τις μεθόδους τους;

 

-Ακόμα και αν είχε αυτό το δικαίωμα, πως εξετάζει την περίπτωση μιας μόνο εταιρίας χωρίς να έχει διερευνήσει αν υπάρχουν και άλλες με καλύτερες προσφορές από τα 70-80 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ που ζητάει η συγκεκριμένη εταιρία;

 

-Όσον αφορά την λειτουργία της μονάδας που δεν υπάρχει άλλη τέτοια στην Ελλάδα, τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι θα καίγονται αυστηρά αστικά απόβλητα και όχι πλαστικά ή άλλα που εκλύουν διοξίνη;

 

- Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα συσσωρευμένα οικοδεμάτια στον σταθμό της Τέμενης δεν περιέχουν τοξικά που η καύση θα απελευθερώσει διοξίνη, βαρέα μέταλλα ή άλλα δηλητήρια στον αέρα που αναπνέουν παιδιά, θα πάνε στο χώμα ή την θάλασσα;

 

Τα ερωτήματα αυτά που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μαχητικής ΠΡΟοδευτικής Συνεργασίας Της Αιγιάλειας (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) στο συμβούλιο δεν έτυχαν πειστικών απαντήσεων, όπως και το ερώτημα ποιοί από τον δήμο έχουν τις γνώσεις και την εκπαίδευση για να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους; 

 

Είναι σαφές ότι η δημοτική αρχή στρέφεται στην αναζήτηση λύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με μεθόδους που δεν είναι επιστημονικά παραδεκτοί για την διασφάλιση της αποφυγής μόλυνσης του περιβάλλοντος. Η τακτική της ιδιωτικοποίησης των στερεών αποβλήτων καλλιεργείται και σε κεντρικό επίπεδο.

 

Γι αυτό πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδια για παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις ιδιωτικές εταιρίες είτε μέσω ΣΔΙΤ ή άλλων τρόπων διείσδυσης του ιδιωτικού τομέα και με μεθόδους επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων.

 

Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου