ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Αχαΐα - ΕΦΚΑ: Τρεις διαφορετικές ιστορίες με έναν κοινό παρονομαστή: Την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος», επαγγελματίες από την Αχαΐα έκαναν το λάθος να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 με κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής του 2019, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις κανείς πού έχουν καταλήξει σήμερα αυτά τα χρήματα και οι ίδιοι να εμφανίζονται ως υπερήμεροι οφειλέτες.

 

Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, επειδή εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ ως ανασφάλιστοι και υπερήμεροι γι’ αυτούς τους δύο μήνες, έχασαν και τις ευεργετικές ρυθμίσεις του πρώτου lockdown, που προέβλεπαν έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές, για όσους πλήρωναν εμπρόθεσμα τους μήνες της καραντίνας.

 

Πώς έγινε αυτό; Όσοι έσπευσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές Απριλίου - Μαΐου, αυτές κατευθύνθηκαν αυτόματα από το σύστημα στους εμφανιζόμενους ως ακάλυπτους μήνες Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020.

 

Το πρόβλημα κατήγγειλε στην «Πελοπόννησο» η πρώην αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, Αρχοντούλα Παναγοπούλου, ως παθούσα, καθώς απώλεσε την έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές της εισφορές, λόγω του προβλήματος που υπήρξε με τους κωδικούς πληρωμής.

 

Η ίδια κατήγγειλε στην «Πελοπόννησο» ότι ακόμα και σήμερα, δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημά της, καθώς στην περιφερειακή και την κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, πάνω από τους μισούς υπαλλήλους βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει άνθρωπος να συνεννοηθεί.

 

Επιπλέον, ανέφερε ότι η μεταφορά πληρωμών που έγιναν για συγκεκριμένους μήνες ασφαλιστικής κάλυψης, σε άλλους, είναι μια μονομερής ενέργεια εκ μέρους του ΕΦΚΑ, που δεν έχει λογική και νομική βάση.

 

 

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

 

Πρόβλημα με τους… χαμένους κωδικούς ηλεκτρονικής πληρωμής, αντιμετωπίζουν και όσοι αγρότες, είχαν κάποια στιγμή μέσα στο 2019 αποκτήσει κάποιο ελάχιστο εισόδημα από δευτερεύουσα μισθωτή εργασία, έστω και λίγων ευρώ.

 

Η αγρότισσα κ. Κορομηλά από χωριό της Αιγιάλειας, ανέφερε στην «Πελοπόννησο», ότι εδώ και έναν χρόνο, δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές της στον ΕΦΚΑ, υπέρ ΟΓΑ, επειδή το σύστημα δεν της έχει δώσει ακόμα και σήμερα, μοναδικό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.

 

Το ευτράπελο είναι ότι η γυναίκα θέλει να πληρώσει, αλλά δεν μπορεί και φοβάται πως κάποια στιγμή, ο ΕΦΚΑ θα της στείλει τον λογαριασμό για όλους τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν θα έχει τα χρήματα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα καθυστερεί την εκκαθάριση εισφορών των αγροτών που δηλώνουν στην Εφορία, εκτός από αγροτικό εισόδημα και αμοιβές που έλαβαν το ίδιο οικονομικό έτος από μισθωτές ή άλλες υπηρεσίες και μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της κυρίας Κορομηλά.

 

Κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης τα εισοδήματα του εν λόγω παραγωγού από τις δύο πηγές, θα πρέπει να προστεθούν για να υπολογιστεί ο ΕΦΚΑ στο σύνολο.

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

 

Στο μεταξύ, μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί και με τις συντάξεις χηρείας δύο ταχυτήτων που δημιουργήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ με ρύθμιση Βρούτση, το χάσμα αποδοχών διευρύνθηκε.

 

Συγκεκριμένα, για κάθε συνταξιούχο γήρατος του δημοσίου που έχει χάσει τον ή την σύζυγό του, επίσης συνταξιούχο του δημοσίου, το ποσό της σύνταξης χηρείας που δικαιούται, δεν είναι το ίδιο για όλες τις περιπτώσεις.

 

Αν ο θάνατος του ή της συζύγου επήλθε πριν την ισχύ των διατάξεων του νόμου 4387/2016, δηλαδή πριν τις 13 Μαΐου 2016, λαμβάνουν επιπλέον της δικής τους σύνταξης, και το 25% της σύνταξης τού ή της συζύγου ως σύνταξη χηρείας.

 

Αντιθέτως, όσοι έχουν απολέσει τον ή την συνταξιούχο σύζυγό τους μετά την ισχύ των διατάξεων του νόμου 4387/2016, δηλαδή μετά τις 13/5/2016, λαμβάνουν πλέον της δικής τους σύνταξης ως σύνταξη χηρείας, το 70% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και, μετά το πέρας της, το 50% αυτού.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Αμαλίας Κωνσταντακοπούλου, που μίλησε στην «Πελοπόννησο» για το πρόβλημά της. Η κυρία Κωνσταντακοπούλου έχασε τον σύζυγό της, τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή δύο μήνες πριν το νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα σήμερα να παίρνει μόνο το 25% της σύνταξής του, ενώ άλλες γυναίκες που έχασαν τον σύζυγό τους, μετά τις 13 Μαϊου του 2016, παίρνουν το 70% της σύνταξης.

 

Πρόκειται για μια καταφανή αδικία που αντιβαίνει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και η οποία παραμένει εν ισχύ, αν δεν υπάρξει κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση.

 

 

Εφημερίδα Πελοπόννησος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου