ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Φίλοι Αρχαίας Ελίκης: Δικαίωση για τις πολυετείς έρευνες μέσω καταδίκης

«Ψευδείς και συκοφαντικούς» έκρινε με απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, τους ισχυρισμούς πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κατά της προέδρου της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης Ντόρας Κατσωνοπούλου, σχετικά με τις έρευνες και ανασκαφές που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη του 2006.

 

Είχε κατατεθεί αγωγή της αρχαιολόγου (το 2007) με καταδίκη του κατηγορούμενου το 2016 και καταβολή χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη κάτι που επικύρωσε και το Πρωτοδικείο Αθηνών, κρίνοντας τα περιστατικά και τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε «αναληθή», δηλαδή καταγγελίες άνευ στοιχείων περί επιστημονικής ανεπάρκειας έως και παράνομης δραστηριότητας ακόμη και περί σχέσεως με αρχαιοκάπηλους, ενώ «προσέβαλε βαρύτατα την τιμή και υπόληψη της επιστήμονα, πλήττοντας την επαγγελματική της φήμη».

 

Μάλιστα το Δικαστήριο διατάσσει τη δημοσίευση της απόφασης στο Αρχαιολογικό Δελτίο του ΥΠΠΟ, ειδάλλως τον απειλεί με χρηματική ποινή, για κάθε ημέρα καθυστέρησης, με το ποσό των 1.000 ευρώ.

 

Η συμπεριφορά του στελέχους της ΕΦΑ, με διάδοση όσων πίστευε ο ενάγων, γινόταν επί 25ετία, αφού από το 1996 οπότε για πρώτη φορά ακούστηκαν σε Διεθνές Συνέδριο της Πάτρας, απούσης της κ. Κατσωνοπούλου, μέχρι τώρα ισχυρισμοί του υιοθετήθηκαν και ασμένως αναπαράχθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ.

 

«Συντέλεσαν στην διαρκή παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και των οργάνων του ΥΠΠΟ - στο πλαίσιο της γνωστής συντεχνιακής λειτουργίας - και εν τέλει στην παρεμπόδιση της εξέλιξης του ερευνητικού έργου» υποστηρίζει η ΕΦΑΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ευθέως ερμηνεύει την δικαστική εξέλιξη ως νίκη της αλήθειας για το έργο στην Αρχαία Ελίκη, που την οδηγεί στο να συνεχίσει την υπεράσπιση της πολύχρονης προσπάθειας, προβάλλοντας την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της Αιγιάλειας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

www.pelop.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου