ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Παραμένει στο βαθύ κόκκινο η Αχαΐα - Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα - Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι - Από τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια

Τις αλλαγές στα  μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τις εισηγήσεις από την πολύωρη συνεδρίαση των ειδικών.

Το παρών στην ενημέρωση -εκτός από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη- έδωσε και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

 

Ο Άκης Σκέρτσος, απηύθυνε αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για τις αντοχές και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν.

 

Στην συνέχεια μίλησε για μια «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» παρουσιάζοντας μια νέα δέσμη δράσεων της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

 

Ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για όλους

 Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-2

Μίλησε για στόχο από 300.000 τεστ την εβδομάδα σε -δυνητικά- 10.000.000 τεστ την εβδομάδα, καθώς ο κάθε πολίτης θα διαθέτει από το τέλος Μαρτίου ένα δωρεάν τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, χωρίς συνταγογράφηση με τον ΑΜΚΑ του και στο φαρμακείο της γειτονιάς του.

 

Επίσης έκανε λόγο για υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία.

 

Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα τεστ το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

 

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ.Σκέρτσος θα χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα τεστ το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να προμηθεύεται και άλλα, αλλά θα τα πληρώνει.

 

Πώς λειτουργεί το self-testing

 

Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία,  μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

 

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται  από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

 

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.


Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:

  • Η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας πανελλαδικά έως τις 21.00 το βράδυ.
  • Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.
  • Η λειτουργία των κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.
  • Η διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

 

 Covid-19---Περασμα-στην-Ανοιξη---Παρουσιαση---19_03_21-3

Ακολούθως μίλησε για τα επόμενα βήματα του εμβολιασμού όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως στόχος των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της τήρησης των μέτρων. 


Και παρουσίασε τα νέα μέτρα:

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.

 

Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα, με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

 

Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα, μάσκα και αποστολή SMS 6.

 

Το ίδιο και για τα πάρκα, μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

 

Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου, θα γίνονται μόνο στις Μητροπόλεις και με περιορισμένο αριθμό πιστών.


Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

 

Άλλες έξι περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» και συγκεκριμένα τις: Μύκονο, Ζάκυνθο, Αμφίπολη, Ορεστίδα, Καστοριά και Καρδίτσα.

 

Παραμένει στο βαθύ κόκκινο η Αχαΐα μέχρι τις 29 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία.

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιτράπηκε η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο. 

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.

Ο λόγος είναι, όπως είπαν, ότι το εν λόγω μέτρο δείχνει μέχρι στιγμής να αποδίδει.

Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με SMS 6 στο 13033 μπορούν να πάνε… όπου θέλουν όσο αυτό γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου