Διακόσια (200) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το συγκλονιστικότερο γεγονός που άλλαξε το ρου της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.
Εμείς, ως Αιγιαλείς και Καλαβρυτινοί, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η ιστορική μνήμη ενός λαού συνιστά την καρδιά της ύπαρξής του καθώς και την διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας.
Για το λόγο αυτό μετέχουμε ενεργά, στην ανάμνηση του ηρωικού έπους του ΄21, που συνέχει αδιάσπαστα την ελεύθερη νεοελληνική ζωή, με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, όπως αυτή για την οποία συγκεντρωθήκαμε σήμερα.
Κάθε γωνιά της αιματοβαμμένης γης μας αναδεικνύει τη δική της θυσιαστική συμμετοχή στον αγώνα της παλιγγενεσίας. Και η ορεινή Νωνάκριδα προβάλλει σήμερα τους δικούς της ηρωικούς αγώνες. Τη δική της καταλυτική συμβολή στην υλοποίηση και την κατάκτηση της εθνικής μας ελευθερίας και ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.
Πρώτος ο Νικόλαος Σολιώτης, αγνοώντας τις μακροχρόνιες συνελεύσεις των προεστών των Καλαβρύτων και των Πατρών μαζί με τον Αναγνώστη Κορδή και άλλους κλέφτες, στις 14 Μαρτίου έστησαν ενέδρα και χτύπησαν σε τοποθεσία κοντά στο Αγρίδι Της Νωνάκριδας τρεις γυφτοχαρατζήδες και τρεις ταχυδρόμους, που μετέφεραν επιστολές του καϊμακάμη Μεχμέτ Σελήχ στον Χουρσήτ πασά στα Ιωάννινα, κατόπιν παροτρύνσεως του Σωτήρη Χαραλάμπη.
Ακολούθησε στις 18 Μαρτίου η επίθεση του Χονδρογιάννη στην τοποθεσία Χελωνοσπηλιά της Κατσάνας (Λυκούρια), εναντίον του εισπράκτορα Λαλαίου Τουρκαλβανού Σεϊδή, που μετέφερε μαζί με τον καταγόμενο από τη Βυτίνα «Σαράφη» Νικόλαο Ταμπακόπουλο, δημόσια χρήματα από την Κερπινή Καλαβρύτων στην Τριπολιτσά.
Αλλά και η Μάχη στο Καστράκι είναι το “άγνωστο” Ζάλογγο της ορεινής Νωνάκριδας. Πετμεζάς και Σολιώτης προσπάθησαν να σώσουν 3.000 γυναικόπαιδα που καταδιίωκε ο Ιμπραήμ. Παρά τον επικό αγώνα τους, 250 αιχμαλωτίστηκαν ενώ 600 γυναίκες και παιδιά έπεσαν στις χαράδρες στη θέση Διπόταμα για να μην αιχμαλωτιστούν.
Στον Άγιο Γεώργιο του Σόλου, σώζονται οι τεμπλαίες ιερές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας με τις σπαθιές του οργισμένου Ιμπραήμ στο πρόσωπό τους.
Οι θυσίες των κληρικών και όλων των αγωνιστών οπλαρχηγών και απλών στρατιωτών μας εμπλούτισαν το μαρτυρολόγιο της Επανάστασης και ενέπνευσαν τον υπόδουλο αγωνιζόμενο λαό να δημιουργήσει ήρωες.
Διότι η Ελλάδα είναι προορισμένη να γεννά ήρωες, ενώ η Εκκλησία αγίους. Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, η συγκρότηση του ορθοδόξου φρονήματος και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ήταν κατεξοχήν έργο του ορθοδόξου κλήρου, που γαλούχησε τον υποταγμένο ελληνικό λαό με τον πόθο της ελευθερίας.
Στην Ελλάδα του σήμερα, οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προβάλλουν στους νέους μας το μεγάλο μήνυμα: Οι ήρωες προγονοί μας με οδηγό την πίστη τους στο Χριστό αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του υπόδουλου γένους μας. Με τη θυσία τους έδειξαν την έννοια της πραγματικής ελευθερίας, ενσάρκωσαν τα ιδανικά της ειρήνης και της δικαιοσύνης και δίδαξαν ότι ενωμένοι όλοι εμείς οι Έλληνες, κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες, μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο, να κάνουμε θαύματα.
Συγχαίρω όλως ιδιαιτέρως τον πολιτιστικό σύλλογο Ακράτας «Αναγέννησις», την ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που συνεργάστηκαν με μεγάλη επιτυχία για την οργάνωση και την πραγματοποίηση των διήμερων αυτών εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο να ακουσθεί από την ορεινή αυτή εσχατιά της Αχαΐας για μια ακόμα φορά η προτροπή: «Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού».
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου