ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Αχαϊκό Φεστιβάλ - Ένα διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών τεχνών και λαϊκού πολιτισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές Αχαϊκό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Δασύλλιο Αβύθου, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιουλίου.

Ο Χορευτικός Όμιλος «Αχαιοί» με την εκδήλωση αυτή γιόρτασε την παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ουκρανίας, υποδεχόμενος το χορευτικό συγκρότημα του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό.

Το διεθνές Αχαϊκό Φεστιβάλ αποτελούσε μία διοργάνωση του Χορευτικού Ομίλου Αχαιοί σε συνεργασία με την κοινωνικοπολιτιστική εταιρεία πeripatos και με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αιγιάλειας, της ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ. και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας. 

Την έναρξη του Φεστιβάλ σήμανε ο μαέστρος Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος και η Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη».

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών με ψυχή ανέδειξε τους παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου. Το ενήλικο τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου εντυπωσίασε όχι μόνο με τις χορευτικές τους επιδόσεις, αλλά και με την επιλογή των τραγουδιών που εξυμνούν την Ελληνική Επανάσταση. Ο κος Δημήτρης Μασαούτης, με τους οικοδεσπότες, την ομάδα του Χορευτικού Ομίλου Αχαιοί, έφερε στη σκηνή άρωμα Αιγαίου και ξεσήκωσε το κοινό με τους χορούς του.

Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι, η χορευτική ομάδα από την Ουκρανία, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κου Γρηγόρη Χναράκη παρουσίασε στο πρώτο μέρος της παράστασής τους χορούς από όλη την Ελλάδα και στο δεύτερο μέρος παραδοσιακούς χορούς της Ουκρανίας. 

Στο τέλος με μία τελετουργική κίνηση ευχαριστίας για τη φιλοξενία, η ουκρανική ομάδα προσέφερε το παραδοσιακό ψωμί «καραβάι», το οποίο παρέλαβαν εκ μέρους του Δήμου Αιγιάλειας ο κος Τάκης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» και εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Ανδρέας Φίλιας. 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αρμόδιος για το συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κος Ανδρέας Φίλιας, απηύθυνε χαιρετισμό κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πολύ καλή διοργάνωση, αλλά και στην εξαιρετική δουλειά των Ουκρανών χορευτών στην παρουσίαση των παραδοσιακών μας χορών.  

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, κος Δημήτρης Καλογερόπουλος, αναφέρθηκε στις ιστορικές ρίζες του σύγχρονου Ελληνικού έθνους στην πόλη της Οδησσού όπου ξεκίνησε τη δράση της η Φιλική Εταιρεία και στη σημασία διαφύλαξης των ιστορικών αυτών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον.

Αντίστοιχα, η κα Tereza Shpak, εκπρόσωπος από το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Οδησσού, ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία, παρουσίασε τη διαχρονική ελληνική παρουσία στην Οδησσό και προσκάλεσε τον Δήμο, την Περιφέρεια, διοργανωτές και χορευτές να επισκεφτούν την πόλη της. Στο κάλεσμα αυτό απάντησαν θετικά οι οικοδεσπότες έχοντας τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Χορευτικού Ομίλου «Αχαιοί», Ανδρέας Παλαιολογόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για την επαναφορά του Φεστιβάλ φέτος, στην ανάγκη να χορέψουμε πάλι παρέα. 

 

Παίρνοντας τον λόγο, ο Διευθυντής του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, κος Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, μίλησε εγκάρδια για την αχαϊκή φιλοξενία και υποδοχή.  

 

Στο Αχαϊκό Φεστιβάλ διαβάστηκε και ο επίσημος χαιρετισμός του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Shergii Shutenko, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε «το Φεστιβάλ να γίνει ένα σταθερό σημείο συνάντησης και πολιτιστικού διαλόγου Ελλάδας-Ουκρανίας για όσους αγαπούν τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, για τους πολίτες μας». 


Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης το Αχαικό Φεστιβάλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Αιγιάλειας κος Γιώργος Ντίνος, η Αντιδήμαρχος κα Μαρία Γιδά, ο κος Σταύρος Καραδημητρόπουλος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας και από τους χορηγούς ο κος Τάκης Κουνινιώτης. Τη στήριξή τους έδειξαν ομοίως ο πάτερ Λουκάς Τσούνης, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αβύθου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ροδοδάφνης «Ευαγγελισμός» και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «Νέου Σαλμενίκου».

 

Με τη φιλοξενία του εστιατορίου Αλάτι και Πιπέρι διοργανώθηκε επίσημο δείπνο, όπου επίτιμοι καλεσμένοι του Αχαϊκού Φεστιβάλ απόλαυσαν παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα της ελληνικής και ουκρανικής κουζίνας. Τα πιάτα βασίστηκαν σε τοπικά υλικά και προϊόντα, αναδεικνύοντας γεύσεις που συνδέουν διαχρονικά τις δύο χώρες. 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Αιγιάλεια, η φιλοξενούμενη ομάδα από την Οδησσό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί σημεία ενδιαφέροντος της Αιγιάλειας, όπως το Μουσείο Σταφίδας στο σταφιδεργοστάσιο Κουνινιώτη και την Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, να βιώσει την εμπειρία του Οδοντωτού και να περιηγηθεί στα Καλάβρυτα, να γνωρίσει την ταυτότητα της περιοχής και να ευχαριστηθεί τις θάλασσες της Αβύθου και των Σελιανίτικων. Τα εστιατόρια Calvo, Ανέμελο και Η αυλή του Μάρκου, προσέφεραν τα γεύματα της αποστολής από την Οδησσό με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. 

 

Στο μεγάλο αυτό εγχείρημα του Αχαϊκού Φεστιβάλ συνέβαλαν ένα σύνολο συντελεστών που πίστεψαν στο όραμά του. 


Σημαντική ήταν η προσφορά του κοινωφελούς Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΕΡΓΟΣΕ. Το Φωτογραφείο Ιωάννου και συγκεκριμένα ο κύριος Νίκος Παπαγιαννόπουλος προσέφεραν τις επαγγελματικές υπηρεσίες τους για τη φωτογραφική κάλυψη όλου του Φεστιβάλ.

 

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν οι χορηγοί: Κέντρο Αιμοκάθαρσης Φιλοξένια, Εργοστάσιο Κουνινιώτης, η εταιρεία Άκτωρ, τα εστιατόρια Αλάτι και Πιπέρι, Calvo, Anemelo και η Αυλή του Μάρκου, το οινοποιείο Cavino, το εργοστάσιο γλυκών Κλωνή, το bar-restaurant Πσαράκι, το Road Cafe της ΕΚΟ Ροδοδάφνης και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

 

Επίσης, έδειξαν τη στήριξή τους τα Ζαχαροπλαστεία Δημητρίου, το ανθοπωλείο Ορχιδέα, η εταιρεία Αγροεφόδια, τα οινοποιία Κατσικώστα και Κιντώνη, το εργοστάσιο αναψυκτικών Κρίνος, η Medit Hellas, η εταιρεία κατεψυγμένων Μπαϊνέτας, τα μίνι μάρκετ Σέσουλα και Σπανός, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, το φαρμακείο Παντελοπούλου Έφη, η αντιπροσωπεία Husqvarna-Παπαθανασίου, το αρτοποιείο Παπαϊωάννου, το πρατήριο υγρών καυσίμων Βασίλης Σίδερης, τα κρεοπωλεία Σταθμός Κρέατος και Αφοι Τσινούκα, η Ταβέρνα Ροδοδάφνη, η επιχείρηση Moto Διαμαντόπουλος και το Yabanaki.

Αποτέλεσμα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ και της συνεργασίας τόσων συντελεστών ήταν η εδραίωση ισχυρών δεσμών μεταξύ της Αιγιάλειας και της Οδησσού με μακροπρόθεσμα οφέλη. 

 

Το Αχαϊκό Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του για το 2022, πιστό στην ανάδειξη της Αιγιάλειας και του πολιτισμού της διεθνώς.

1 σχόλιο:

  1. Δημήτρη Ζωιτσούδη εκ μέρους του χορευτικού συλλόγου οι "Αχαιοί" και της εταιρείας πολιτισμού πeripatos ευχαριστούμε πολύ!!
    Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους, με κάθε τρόπο, μας στήριξαν στην προσπάθεια μας αυτή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή