ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Αχαΐα: Σχεδόν μηδενικό το ενδιαφέρον στα απομακρυσμένα χωριά για το εμβόλιο

Αρνητικό είναι το κλίμα στην περιφέρεια της Αχαΐας και ειδικότερα στα απομακρυσμένα χωριά της αχαϊκής ορεινής υπαίθρου, στον ορεινό όγκο του νομού για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα του κατ΄οίκον εμβολιασμού που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τα απομακρυσμένα χωριά της Αχαΐας είναι από ελάχιστη έως και μηδενική.

 

Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν σκοπό του να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της Αχαΐας ως προς τον εμβολιασμό τους, με ειδικά κλιμάκια της 6ης ΥΠΕ να οργώνουν την ύπαιθρο του νομού, προστατεύοντας τους από τη διασπορά και ανεβάζοντας το τείχος της ανοσίας.

 

Οι δήμαρχοι της κάθε περιοχής ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους έγινε από την 6’ ΥΠΕ, κατέγραψαν τις συμμετοχές και ενίσχυσαν την προσπάθεια όμως το ενδιαφέρον των κατοίκων, ήταν σχεδόν μηδαμινό.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο Καλαβρύτων αυτοί που ανταποκρίθηκαν ήταν μόλις 10 άτομα, ενώ χωρίς καν συμμετοχή καταγράφηκε το ενδιαφέρον για τον δήμο Ερυμάνθου και τη Δυτική Αχαΐα.

 

Και αυτό ενώ στην Πάτρα, στην Κάτω Αχαΐα, στο Αίγιο, και σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού καταγράφονται αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις, με δεκάδες εμβόλια να γίνονται σε καθημερινή βάση.

 

Με το ζόρι δεν γίνεται

Η μη συμμετοχή των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα υποστήριζαν κάποιοι ότι στις περιοχές εκτός των αστικών κέντρων η διάθεση για το εμβόλιο είναι μικρή.

 

Είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω φόβου, είτε γιατί πιστεύουν ότι ο ιός στο βουνό δεν πρόκειται να τους πιάσει αφού οι επαφές τους είναι συγκεκριμένες.

 

Η 6η ΥΠΕ, από την πλευρά της έχει έτοιμες τις ομάδες και τα κλιμάκια για το πρόγραμμα, όμως χωρίς ενδιαφέρον από τους κατοίκους των χωριών, δεν μπορεί να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία. Με το ζόρι άλλωστε δεν γίνεται τίποτα.

 

Μένει να βρει τρόπους η πολιτεία, σε συνεργασία με τους κρατικούς μηχανισμούς και τους τοπικούς φορείς για να πείσουν αυτόν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο. Επιστρατεύοντας τους αγροτικούς και προσωπικούς γιατρούς, τους δασκάλους και τους παπάδες και κάνοντας οργανωμένες καμπάνιες ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου.

 

patrasevents.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου