Ήταν όνειρο και έγινε πραγματικότητα το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων Αιγιάλειας στην πόλη του Αιγίου, που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν όσοι βρέθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο επί της οδού Μητροπόλεως, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση τα λαμπρά εγκαίνια.
Μια προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και θα μείνει στο ρου της ιστορίας μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές την ιστορία διακοσίων ετών, μέσα από νέες τεχνολογίες που θα μείνουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το έναυσμα γνωρίζοντας το παρελθόν, να «πατήσουμε» γερά στο μέλλον.
Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε εις πέρας σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μετά από μήνες ψηφιοποίησης τεκμηριωμένου ιστορικού υλικού και σπάνιων αρχειακών στοιχείων, ενώ έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Οι τρεις αίθουσες του Μουσείου αφορούν τον ρόλο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας στην προετοιμασία αλλά και την έναρξη του Αγώνα, τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της Αιγιάλειας και τέλος τον σπουδαίο Αγωνιστή, Ανδρέα Λόντο.
Οι εντυπώσεις εξαιρετικές για το πρωτοποριακό επίτευγμα που θα στεγάζεται από εδώ και στο εξής σε έναν ιστορικό χώρο συνδυάζοντας με αυτό τον τρόπο το παλιό και το νέο. Μόνο θετικά σχόλια ακούγονταν από όλους τους παρευρισκόμενους, μία νότα αισιοδοξίας για την αναγνώριση που τυγχάνουν τόσο μεγάλες και χρονοβόρες κινήσεις που σκοπό έχουν την διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς της Αιγιάλειας.
Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κα Μαρία Τσουκαλά ευχαρίστησε και αναφέρθηκε σε όλους όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία του Μουσείου, καθώς και σε αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους τη λαμπρή βραδιά, βάζοντας τον πήχη ψηλά και θέτοντας ως στόχο η Αιγιάλεια να καταφέρει να γίνει κέντρο πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή και η ίδια ανέλαβε την προεδρία της ΔΗΚΕΠΑ, μία από τις πρώτες προτεραιότητες, που της ανατέθηκε από τον δήμαρχο, ήταν ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη συμβολή της Βοστίτσας σε αυτή.
Χαρακτηριστικά η κα Τσουκαλά δήλωσε: «Με προβλημάτισε πως θα ταιριάξω τους αγώνες του 1821 με τους αγώνες των νέων ανθρώπων του 2021. Πιστεύω πως πρόκειται για αγώνες με το ίδιο πρόσημο και τις ίδιες αγωνίες. Όταν έχεις να τονίσεις ένα τέτοιο γεγονός με τίποτα δεν μπορείς να ξεχνάς προκλήσεις του παρόντος…τα προβλήματα που έχουμε σήμερα».
Η κ. Τσουκαλά αναφερόμενη στο Ψηφιακό Μουσείο και στη λειτουργικότητά του τόνισε πως πλέον είναι συσσωρευμένη και ψηφιοποιημένη όλη η ιστορία της Αιγιάλειας σε ένα σύγχρονο υλικό έτσι ώστε να γνωρίσουν οι νέοι την ιστορία της περιοχής, να αποκτήσουν συνείδηση και να κάνουν επανεκκίνηση, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε σε βασικούς συντελεστές αυτής της προσπάθειας λέγοντας: «Όλα αυτά οφείλονται στην κ. Βάνα Μπεντεβή και στην άοκνη προσπάθειά της για την εγκυρότητα και τη συλλογή του υλικού και φυσικά στους συνεργάτες της ΔΗΚΕΠΑ Βασιλική Καϊμάκη και Ανδρέα Άννινο που έκαναν πράξη την ψηφιοποίηση του υλικού».
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά της στο ιστορικό κτίριο Παναγιωτόπουλου που στεγάζει πλέον το Μουσείο και στο πόσο συνετέλεσαν για την σημερινή μορφή του οι δήμαρχοι της Αιγιαλείας σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή θύμισε πως το κτίριο αγοράστηκε το 1994 επί Δημαρχίας Λεωνίδα Σιαβελή. Τα σχέδια και οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν επί δημαρχίας του Γιώργου Περπή που μαζί με τον Λεωνίδα Μαυρουδή το έφτιαξαν και το ολοκλήρωσε ο Απόστολος Καραφωτιάς. Τέλος ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος το εγκαινίασε.
Σήμερα, όπως είπε η κ. Τσουκαλά: «Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, έκανε μια γενναία κίνηση να διαθέσει στη ΔΗΚΕΠΑ τη διαχείριση του για να μπορέσει ως πολιτιστικός φορέας να του δώσει ζωή. Πρόκειται για ένα στολίδι της πόλης, στέγη πολιτισμού, που στεγάζει τους πόθους και τις προσδοκίες όλων».
Συγκεκριμένα ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί εκθέσεις, ο πρώτος όροφος το Μουσείο και την εξέλιξη του και το ισόγειο θα αφιερωθεί σε βιωματικά εργαστήρια τα οποία θα μπορούν να κάνουν μαθητές.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων:
«Η Αιγιάλεια έχει μεγάλο πολιτιστικό υλικό και ουδεμία αμφισβήτηση υπάρχει για αυτό που είδαν όλοι ως έκφραση ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο της κας προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Πρώτον η κ. Τσουκαλά μεταφέρει σε όλους το πάθος που έχει η δημοτική αρχή σε όλους τους τομείς όπως και στον πολιτισμό και δεύτερον αυτό το πάθος έφερε εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο».
Μάλιστα στάθηκε σε δύο κομβικά σημεία για την Αιγιάλεια που αν συνδεθούν μεταξύ τους βλέπει κανείς την πορεία της πόλης ανά τους αιώνες. Η σταφίδα, ο σταθερός αιμοδότης της οικονομικής λειτουργίας του τόπου μας και ταυτόχρονα η μετεξέλιξη της ιστορίας με αυτό που συμβολίζει η Χαρτοποιία.
Πέραν του κτιρίου Παναγιωτόπουλου ενός από τα πιο παλιά κτίρια της πόλης μας έμφαση έχει δοθεί και στο κτίριο της πρώην Χαρτοποιίας όπου 1η και 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο συνεδριακό κέντρο Αιγίου, ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Μαύρη σταφίδα: Η συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος», ενώ ήδη διεξάγονται στις πύλες του τα «Πριμαρόλια».
Όλα όπως είπε με έμφαση ο κ. Καλογερόπουλος «γίνονται χέρι - χέρι με τους δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες, όπως είναι η κ. Μπεντεβή που είναι η ταυτότητα της ιστορίας της πόλεως μας», κάνοντας προσωπική αναφορά στην κ. Μπεντεβή, για το έργο της και τη συνεισφορά της στο να αναγνωριστεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως η απαρχή της επανάστασης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ κ. Ανδρέας Φίλιας, στην ομιλία του επεσήμανε πως: «Διακόσια χρόνια μετά εδώ στο Αίγιο στη θρυλική Βοστίτσα γιορτάζουμε τα κατορθώματα των ηρώων εκείνων και όχι μόνο. Στρέφουμε το βλέμμα στο παρελθόν βλέποντας ακόμα και τις άσχημες στιγμές έτσι ώστε να χαράξουμε το μέλλον».
Έκανε αναφορά επίσης στις δράσεις της Περιφέρειας και στο βάρος που έχει δοθεί σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους. Ιδιαίτερα εστίασε στη συγκεκριμένη δράση της ψηφιοποίησης και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το σημαντικό έργο. Παράλληλα κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Αιγιαλείας όπου και του παρέδωσε το μετάλλιο των διακοσίων ετών της Περιφέρειας στο οποίο υπάρχει το λογότυπο με τις τρεις περιφερειακές ενότητες και την Ελληνική σημαία που διανύει μια διαδρομή από το 1821 έως σήμερα.
Η κ. Βάνα Μπεντεβή αναφέρθηκε στους αγώνες για να αναγνωριστεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Στην πρόσκληση, πρώτα από τον κ. Καλογερόπουλο και μετά από την κ. Τσουκαλά, στη μεγάλη τιμή και την μεγάλη συγκίνηση που ένιωσε. Όπως είπε χαρακτηριστικά «συμμετείχαμε με σκοπό ένα όραμα και στόχους. Ένα έργο διττό που θα μείνει στην ιστορία. Πρώτα αναδείχτηκε το μεγάλο γεγονός της Συνέλευσης και έπειτα οι σπουδαίες προσωπικότητες του αγώνα» και χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκομένους.
Τέλος ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών κ. Δημήτρης Τσώλης αναφέρθηκε στη συνεργασία για την ανάδειξη και ψηφιοποίηση της τοπικής ιστορίας και τις πολλές χρήσεις και προεκτάσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την προβολή και εύκολη κατανόηση της ιστορίας κυρίως από τους νέους ανθρώπους.
Στην συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Μουσείο, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και έδωσαν ξεχωριστό μουσικό «χρώμα», η Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη» και τα μέλη της Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας Αιγιαλείας και της Χορωδίας Ενηλίκων Διακοπτού που αποτελούν τα χορωδιακά σύνολα της ΔΗΚΕΠΑ, καθώς και οι χορωδοί του συλλόγου «ΑΙΟΛΟΣ» Βαλιμιτίκων και οι χορωδοί του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου «Ο ΒΥΡΩΝ» που ερμήνευσαν υπό την διεύθυνση της μαέστρου Βασιλικής Νάσση το τραγούδι «Φίλοι και αδέλφια» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Επίσης παρουσιάστηκε βίντεο προώθησης του Μουσείου Ψηφιακών Εκθεμάτων Αιγιάλειας την χορογραφία και την σκηνοθεσία του οποίου επιμελήθηκε η δασκάλα χορού -χορογράφος Χαρά Βάκρινου. Στήριξαν και βοήθησαν αυτό το εγχείρημα οι μαθήτριες της σχολής της: Bασιλική Τζεβελέκου, Εύη Θανέλα, Ελένη Τσιτιρίδου, Κατερίνα Νικολοπούλου.
Όπως αναφέρει η Χαρά Βάκρινου μέσω αυτής της χορογραφίας εκτός της ιστορικής σκοπιάς που έχει το βίντεο, θέλει να τονιστεί η θέση της γυναίκας που είναι στο επίκεντρο, έχοντας καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία τόσο τότε όσο και σήμερα. Σημαντικός συντελεστής και αρωγός της προσπάθειας αυτής ήταν ο Γιάννης Τσάνης που συνέθεσε και έφτιαξε τεχνικά το βίντεο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι στίχοι από τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν» που ενδυναμώνουν το μήνυμα αυτού του βίντεο.
Με την παρουσία τους κόσμησαν και έδωσαν επιβλητικό τόνο, μέλη του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», που απέσπασαν κολακευτικά σχόλια.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, η Διονυσία Κοκκίνη, διευθύντρια των διοικητικών υπηρεσιών και προμηθειών της Επιτροπής «Ελλάδα 1821», οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνου, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Μαρία Γιδά, Μαρία Σταυροιπούλου, Στράτος Βαρδάκης και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων ξεκινάει τη λειτουργία αποτελώντας έναν νέο πόλο πολιτισμού και ιστορίας, τόσο για τους Αιγιαλείς καθώς και για τους επισκέπτες της περιοχής.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή - 10.00 - 14.00.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου