Συναντήσαμε την λογοθεραπεύτρια Κατερίνα Καραφωτιά και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για το ρόλο του θεραπευτή λόγου καθώς και να μας δώσει πληροφορίες για την άσκηση του επαγγέλματος της στην πόλη του Αιγίου.
Μέσα από ενδιαφέροντα στοιχεία που μας παρέθεσε είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την εμφάνιση διαταραχών στην επικοινωνία αλλά και να «γνωρίσουμε» τις δυσκολίες της δουλειάς της, η οποία αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, κινητήριος δύναμη και πηγή χαράς.
Για μένα η επικοινωνία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Μέσα από αυτή ορίζουμε την ύπαρξη μας και χτίζουμε σχέσεις. Η εμφάνιση διαταραχών στην επικοινωνία είναι αρκετά συχνή και είναι κομβικός ο ρόλος αυτών των διαταραχών στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς των παιδιών και του ψυχικού τους κόσμου.
Δεν μπορώ καν να φανταστώ πως μπορεί να νιώθει ένα παιδί στο προαύλιο ενός σχολείου ή και ακόμα ενός παιδικού σταθμού, όταν δεν μπορεί να μιλήσει ή όταν δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τα παιδιά και τους άλλους.
Καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την εμφάνιση και την συχνότητα τέτοιον διαταραχών στον ελλαδικό χώρο παραθέτω κάποια στοιχεία από το εξωτερικό.
Σχεδόν ένα στα δώδεκα παιδιά ηλικίας τριών με δεκαεπτά ετών στην Αμερική και κυρίως αυτά της ηλικίας τριών έως έξι, παρουσίασαν τον τελευταίο χρόνο κάποια διαταραχή στην ομιλία, στο λόγο ή και στην φωνή. Τα αγόρια ηλικίας τριών έως εφτά ετών είναι πιο πιθανό από τα κορίτσια να παρουσιάζουν διαταραχές.
Στην Μεγάλη Βρετανία δύο με τρία παιδιά σε κάθε σχολική αίθουσα παρουσιάζουν κάποια επιμονή μακρόχρονη διαταραχή στην επικοινωνία τους. Στην Ελλάδα τα νούμερα δεν είναι και πολύ μακριά από αυτά.
Το 50% με 90% των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν και κάποια διαταραχή λόγου ή ομιλίας. Εδώ ισχύει και το αντίστροφο, αρκετά παιδιά με διαταραχές αρχικά στην επικοινωνία, θα συνεχίσουν στο σχολείο παρουσιάζοντας μαθησιακές δυσκολίες τύπου δυσλεξίας και άλλες.
Πρωτοπόρος στην γέννηση του επαγγέλματος της λογοθεραπείας είναι η Μεγάλη
Βρετανία. Οι ρίζες της ξεκινούν το 1750 στην Σκωτία. Εκπαιδεύτηκα στο
πανεπιστήμιο Κάρντιφ της Ουαλίας, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, την εποχή που η
λογοθεραπεία δεν προσφερόταν σε εκπαιδευτήρια της Ελλάδας.
Ο ρόλος μου σαν
λογοθεραπεύτρια είναι να προσφέρω αξιολόγηση, θεραπεία και συμβουλευτική σε
άτομα όλων των ηλικιών με διαταραχή λόγου κατάποσης ή μαθησιακών δυσκολιών
καθώς και στις οικογένειές τους.
Στην πορεία μου έως σήμερα έχω αντιμετωπίσει ασθενείς με μαθησιακές δυσκολίες, βαρηκοΐα, σχιστιες ουρανίσκου Υπερώας, εγκεφαλική παράλυση, γλωσσική διαταραχή, επιλεκτική αλαλία, αυτισμό, εγκεφαλικά επεισόδια, νόσο του Πάρκινσον, νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αυτισμό, τραυλισμό, διαταραχές στην φωνή και στις χορδές καθώς και κάποια ιδιαίτερα σπάνια σύνδρομα που συνάντησα κυρίως κατά την εργασία μου στην Αγγλία.
Από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζω ως θεραπεύτρια της κοινότητας (community clinic therapist) είναι η λεκτική και στοματική δυσπραξία στα παιδιά ενώ στους ενήλικες τα εγκεφαλικά επεισόδια και η διαταραχή της φωνής τους.
Η δουλειά του θεραπευτή είναι δύσκολη, απαιτεί πολλές ώρες, δεν έχεις σταθερό
ωράριο και σίγουρα απαιτεί δεξαμενές ψυχικού αποθέματος και υπομονής. Κυρίως
υπομονής.
Για να την διατηρήσω στα επίπεδα που εγώ επιθυμώ μελετώ και επιμορφώνομαι
συνεχώς. Συμμετέχω σε πολυάριθμα σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα αλλά και
στην Μεγάλη Βρετανία για να μαθαίνω καινούργια στοιχεία και εξελίξεις γύρω από
τις διαταραχές που με ενδιαφέρουν. Την δουλειά μου την αγαπώ, για εμένα είναι
κινητήριος δύναμη και πηγή χαράς.
Διατηρώ το θεραπευτήριο μου στην οδό Πετμεζά 1 και Κλεομένους Οικονόμου στο Αίγιο, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα katerinakarafotialogotherapeia.com.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2691028017, 6972052407.
Email: katerina.karafotia@gmail.com.
Κατερίνα Καραφωτιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου