ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Γιώργος Αλεξόπουλος: «Υποδεχόμαστε το νέο έτος με σοβαρές αβεβαιότητες και προκλήσεις»

Μπορεί το κλίμα στην τοπική αγορά να είναι γιορτινό, καθώς και ίσως η πρώτη φορά με ένα υπέροχο και υπέρλαμπρο στολισμό της πόλης, ωστόσο οι ανησυχίες και τα προβλήματα παραμένουν, γιατί αφήνουμε πίσω μας τη δεύτερη κατά σειρά πολύ δύσκολη χρονιά για την κοινωνία και την οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και υποδεχόμαστε το νέο έτος με σοβαρές αβεβαιότητες και προκλήσεις.

 Η φετινή εορταστική περίοδος μας βρίσκει, ευτυχώς, με την αγορά ανοιχτή.

Ο εμπορικός κόσμος -ο οποίος υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω των διαδοχικών lockdowns και των περιορισμών που τέθηκαν (click away, click in shop), αλλά και συνεχίζουν να τίθενται, για τους ανεμβολίαστους αυτή τη φορά έλπιζε σε αυξημένα έσοδα. Σε τοπικό επίπεδο δυστυχώς η μέχρι πρότινος απουσία του αγροτικού εισοδήματος φέρνει δυσάρεστα μηνύματα για το αναμμένο αποτέλεσμα. Παραδοσιακά, την περίοδο των εορτών οι επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου πραγματοποιούν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τους, λόγω και της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων.

Το 2019 -προ κορωνοϊού- ο τζίρος της συγκεκριμένης περιόδου δεν ήταν ο αναμενόμενος λόγω ενός πολύ δυνατού εισπρακτικά Black Friday, ωστόσο πέρυσι η αγορά δεν λειτούργησε, παρά μόνο με τις μη αποδοτικές μεθόδους, click in shop και click away.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος του τελευταίου τρίμηνου του έτους δεν ήταν ο αναμενόμενος με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχόμενη μείωση τον Οκτώβριο τον Νοέμβριο αλλά και τον Δεκέμβριο έως και σήμερα.

Η επιχείρηση μας καταγράφει μείωση πωλήσεων της τάξης του 10 % περίπου στην προαναφερόμενη περίοδο σε σύγκριση με το 2019 και μόνο τις τελευταίες ημέρες λόγω καταβολής χρημάτων (συντάξεις, επιδόματα και αγροτικά εισοδήματα) άρχισε να δείχνει διάθεση βελτίωσης χωρίς όμως να είναι αρκετή. Η πανδημία και η ακρίβεια θα μας ακολουθήσουν δυστυχώς και τη νέα χρονιά καθώς αναμένεται ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο με ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και αγαθά με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Τέλος σαν πρώτη μου φορά ως μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου λυπάμαι διότι με τις πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις που έχουμε περιέλθει όλοι αυτό που εισπράττω είναι ότι δεν έχει παρθεί καμία συλλογική απόφαση, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα Δ.Σ. εδώ και δυο έτη περίπου ώστε να συζητήσουμε λύσεις και προτάσεις και, κατά την γνώμη μου, λειτουργεί με την αρχή ενός Ανδρός απαξιώνοντας τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιάσκο με το εορταστικό ωράριο που στις 3/1/2022 το προεδρείο αποφάσισε τα καταστήματα να είναι κλειστά όταν όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι αποφάσισαν να είναι ανοικτά.

 

Γιώργος Αλεξόπουλος

Hondos Center - Αίγιο

Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου