Οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, κατέθεσαν αναφορά στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας με θέμα την Επιστολή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) για την οριακή κατάσταση λειτουργίας που έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι πρόσφατες αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου, έφεραν στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης και συνολικής υποβάθμισης του Νοσηλευτικού ιδρύματος, προκαλώντας ταυτόχρονα ανασφάλεια στους κατοίκους της Αιγιαλείας. Είναι προφανές πλέον ότι το υπάρχον προσωπικό δεν είναι δυνατό για να καλύψει επαρκώς όλες τις απαραίτητες ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία έως και έκθεση των ασθενών σε κίνδυνο.
Η Ε.Ι.Ν.Α. εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των γιατρών και εργαζομένων στο ΓΝ Αιγίου, καθώς και όλης της τοπικής Αιγιάλειας, κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ – Υγειονομικής Περιφέρειας και του ΓΝ Αιγίου και καταθέτει μέσω της επιστολής τους μία σειρά από κομβικής σημασίας αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν, καθώς η κατάσταση πια στο ΓΝ Αιγίου κρίνεται οριακή.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα, ενταγμένα σε ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο ενίσχυσης, αλλιώς η μετατροπή του Νοσοκομείου Αιγίου σε Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες λειτουργίες είναι δεδομένη.
*Στην επιστολή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρει πως το Νοσοκομείο Αιγίου εφημερεύοντας σε καθημερινή 24ωρη βάση, καλύπτει 70.000 κατοίκους της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, προσφέροντας ετησίως σοβαρό ιατρικό έργο. Ετησίως, εξετάζονται 12.000 ασθενείς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του χειρουργικού τομέα, 15.000 στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του παθολογικού τομέα και 13.000 στο σύνολο των τακτικών ιατρείων. Νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς και πραγματοποιούνται περί τις 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέσης και μεγάλης βαρύτητας και άλλες 1.000 επεμβάσεις μικρής βαρύτητας.
Σε επίπεδο στελέχωσης, οι ενεργοί ειδικευμένοι ιατροί που εργάζονται στις βασικές κλινικές του νοσοκομείου είναι μόλις 13 σε σύνολο 27 οργανικών θέσεων, δηλαδή κάλυψη θέσεων οριακά στο 50%. Ενδεικτικά στην Παθολογική θα μείνουν 2 μόνιμοι γιατροί σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων, στη Χειρουργική 3 στις 5, στην Ορθοπεδική 2 στις 4, στο Αναισθησιολογικό 3 στις 4, στην Καρδιολογική 1 στις 5, στο Ακτινολογικό 2 στις 4. Τα κενά αυτά «καλύπτονται» με μόνιμες ή προσωρινές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία (πέντε), με επικουρικούς γιατρούς (τρεις) και με μετακινήσεις γενικών γιατρών από την Πρωτοβάθμια Υγεία για κάλυψη εφημεριών στο Τμήμα Επειγόντων(τρεις).
Τέλος στην επιστολή τονίζεται ότι "καμία από τις βασικές κλινικές του Νοσοκομείου δεν μπορεί να καταθέσει ασφαλές πρόγραμμα εφημερίας, με τα περισσότερα να κατατίθενται με μορφή «εντέλλεσθε» από τον διοικητή του ιδρύματος, ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά την επιστημονική γνώμη των θεσμικών οργάνων του νοσοκομείου και αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη. Οι εφημερεύοντες γιατροί επιφορτίζονται επιπλέον με τις διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και με τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, όπου ξανά με «εντέλλεσθε» του διοικητή, οι εφημερεύοντες γιατροί καλύπτουν ταυτόχρονα τις βάρδιες.
Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει εργασιακά το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου ως νοσοκομείο προς αποφυγή για νέους συναδέλφους. Παράδειγμα, σε πρόσφατη κρίση για πρόσληψη νέων μόνιμων ιατρών (μία θέση παθολογίας και μία θέση καρδιολογίας) μεταξύ πλήθους συναδέλφων κανένας δεν αποδέχθηκε τη θέση. Επίσης τέσσερις συνάδελφοι επικουρικοί επέλεξαν να αναζητήσουν αλλού εργασία μετά το τέλος της θητείας τους και δεν ανανέωσαν τη σύμβασή τους.
Η διοίκηση, τόσο του νοσοκομείου όσο και της 6ης ΥΠΕ όχι απλά δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα, αλλά τα κρύβει κάτω από το χαλί, απαξιώνοντας διαρκώς την γνώμη των ιατρών για επικοινωνιακούς λόγους. Καθυστερεί επανειλημμένα να αναγνωρίσει έγκαιρα τα προβλήματα και όταν τελικά τα αναγνωρίσει ακολουθεί τη γνωστή παρελκυστική πολιτική είτε επικαλούμενη γραφειοκρατικά κωλύματα είτε δικαιολογώντας την κυβερνητική πολιτική απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου