Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς από την 1η Μαρτίου 2022 όπου οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας ανάμεσα σε μια σειρά δεσμεύσεων, υποχρεούνται και για την στείρωση και την «σήμανση» των ζώων τους διαφορετικά έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικού ύψους πρόστιμα εντός ενός εξαμήνου.
Ενόψει της εφαρμογής του νόμου και προς αποφυγή επιβολής προστίμων, καλούνται όλοι οι δημότες Αιγιαλείας να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ σχολιάζοντας το νέο καθεστώς ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος τονίζει ότι ο νέος νόμος αποτελεί ίσως το σημαντικότερο «όπλο» για την καταπολέμηση της μάστιγας των αδέσποτων ζώων που ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στους δρόμους.
«Από πλευράς δήμου Αιγιαλείας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας έχουμε προχωρήσει σε εκατοντάδες στειρώσεις αδέσποτων ζώων ωστόσο το μεγάλο ζήτημα παραμένει πάντα η ασυνειδησία των πολιτών που εγκαταλείπουν συνεχώς τα ζώα τους στο δρόμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κοινότητα των αδέσποτων ζώων. Η υποχρεωτικότητα στη σήμανση, το λεγόμενο «τσιπάρισμα» σε όλα τα ζώα, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθυσμού μέσω στειρώσεων αποτελεί τη μοναδική λύση και για τα αδέσποτα αλλά και για τα δεσποζόμενα ζώα» σημειώνει ο κ΄.Φραγκονικολόπουλος καλώντας τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλους – γάτες) να μην αμελήσουν την προσαρμογή στο νόμο γιατί τα πρόστιμα που επισείονται είναι ιδιαίτερα υψηλά.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 δημοσιεύεται ο νόμος 4830 που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».
Σύμφωνα, με τον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες των ζώων i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς).
Από τις διατάξεις του νέου νόμου ξεχωρίζουν οι εξής υποχρεώσεις για τον ιδιοκτήτη:
1. Να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) .
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 1/3/2022 και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.
2. Να σημάνει και να καταγράψει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης.
Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, ή από άλλο πρόσωπο, ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση, η οποία βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)».
Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι:
(α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.
(β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
(γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.
(δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
(ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου