ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ερώτηση Χριστίνας Αλεξοπούλου για την επανέναρξη των Σχολικών Αγώνων

Η Βουλευτής Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, για την επανέναρξη των Σχολικών Πρωταθλημάτων.

Η επιστροφή των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο, είναι πλέον γεγονός. Λόγω της πανδημικής κατάστασης που υπήρξε, είχαν σταματήσει τα σχολικά πρωταθλήματα. Από το έτος 2019-2020 έχουν διακοπεί οι σχολικοί αγώνες Λυκείων καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες σε Δημοτικά και Γυμνάσια.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει άριστα αντανακλαστικά την περίοδο του κορονοϊού, όσον αφορά στην προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε και σταδιακά επιστρέφει η κανονικότητα, θα πρέπει να εξεταστεί η επανέναρξη των σχολικών αγώνων.

Η κα Αλεξοπούλου δήλωσε σχετικά: «Ο σχολικός αθλητισμός είναι αναγκαίο συστατικό της μαθητικής ζωής. Η άθληση των παιδιών γυμνάζει σώμα και πνεύμα διότι τους διδάσκει τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι. Ακόμη, αποκτούν τη φιλοσοφία της δια βίου άσκησης, κοινωνικές αρετές και δεξιότητες, όπως είναι ο σεβασμός σε κανόνες και η συνεργασία σε ομάδες. Μέσα από τη συμμετοχή σε σχολικούς αγώνες, οι μαθητές μαθαίνουν τον υγιή πρωταθλητισμό και τους δίδονται τα κατάλληλα ερείσματα προκειμένου να συνεχίσουν στον σωματειακό αθλητισμό. Για τους λόγους αυτούς κατέθεσα Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό για το πότε σχεδιάζεται να γίνει επανέναρξη των σχολικών πρωταθλημάτων.»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη, προγραμματισμός και υλοποίηση Σχολικών Αγώνων


Το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας άριστα αντανακλαστικά, όσον αφορά στην προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων το Υπουργείο αποφάσισε την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της χώρας, τη χρονική περίοδο, που αυτό ήταν ασφαλές.

Από την ίδρυση σχεδόν του ελληνικού κράτους και τη θέσπιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών, υπάρχει ως μάθημα η Φυσική Αγωγή και οι απορρέουσες από αυτή, αθλητικές δραστηριότητες. Κρίνεται αναγκαία άλλωστε, η διοργάνωση σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων καθώς ανταποκρίνεται στην παγκοσμίως αυξανόμενη ανάγκη για ενθάρρυνση και εκπαίδευση των παιδιών και των νέων στην υιοθέτηση δια βίου υγιεινών συνηθειών, στην καλλιέργεια ηθικών και δημοκρατικών αξιών και στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο των σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται ετησίως οι σχολικοί αθλητικοί αγώνες. Η επανέναρξη των μαθημάτων, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, δεν σηματοδότησε και την έναρξη των αγώνων. Από το σχολικό έτος 2019-2020 έχουν διακοπεί τα σχολικά πρωταθλήματα Λυκείων καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες σε Δημοτικά και Γυμνάσια.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην προετοιμασία για την έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, προβαίνοντας στην έκδοση δύο σχετικών εγκυκλίων και ενός εγγράφου. Ειδικότερα, η πρώτη με ημερομηνία 5/11/2021 εγκύκλιος αναφέρεται στη σύσταση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Η

δεύτερη εγκύκλιος στις 12/11/2021, αφορά στη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Το σχετικό έγγραφο στις 18/11/2021, έχει θέμα την απόσπαση Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, για την πλήρη στελέχωση των κενών θέσεων των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και αναφέρει μεταξύ άλλων την επερχόμενη διοργάνωση και υλοποίηση των Πανελληνίων Σχολικών Αγώνων Λυκείων Ελλάδας – Κύπρου.

Με βάσει τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός

Πότε σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην προκήρυξη, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των Σχολικών Αγώνων;

H Ερωτώσα Βουλευτής

Χριστίνα Αλεξοπούλου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου