ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ήλιος Σελιανιτιίκων: "Δωρεάν Εκπαιδευτική Δραστηριότητα στη Βασική Ρομποτική και Προγραμματισμό (Scratch)"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για όσους/όσες νέους/νέες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στη δωρεάν e-learning δραστηριότητα το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενσωματώσουν την εκπαίδευση STEM στα μη τυπικά προγραμμάτά τους χρησιμοποιώντας το Scratch, μια δωρεάν, υψηλού επιπέδου, γλώσσα οπτικού προγραμματισμού, προκειμένου να εντρυφήσουν οι νέοι στα βασικά της ρομποτικής και του προγραμματισμού.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Erasmus+ Youth KA2, η οποία στοχεύει ρητά στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας και στην καινοτομία των πρακτικών της εργασίας για τους νέους. Το συγκεκριμένο σεμινάρο ευθυγραμμίζεται με τις βασικές προτεραιότητες του Erasmus+, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών των νέων στο σημερινό ψηφιακό και τεχνολογικό τοπίο.

Αυτή η εκπαιδευτική ενότητα επικεντρώνεται στις ακόλουθες βασικές έννοιες: 1. Προσανατολισμός 2. Λογική 3. Μέτρηση/δεδομένα 4. Μεταβλητές 5. Σταθερές 6. Ακολουθίες 7. Συνθήκες 8. Βρόχοι 9. Αλγόριθμοι 10. Συναρτήσεις 11. Δομές. Το πρόγραμμα σεμιναριακών μαθημάτων ενσωματώνει τόσο θεωρητικά στοιχεία όσο και πρακτικές ασκήσεις από τους βασικούς τομείς της ρομποτικής και του προγραμματισμού.

Στόχοι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας - βασικά στοιχεία

Να εγκαταστήσουν με επιτυχία το Scratch στον υπολογιστή τους ή/και να εξοικειωθούν με το εικονικό περιβάλλον του ιστοτόπου του Scratch,

Να εξοικειωθούν με το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch: να μάθουν να πλοηγούνται στο διαδικτυακό περιβάλλον του Scratch/το offline λογισμικό και να κατανοούν τα βασικά συστατικά του, όπως η σκηνή, η βιβλιοθήκη sprite, η παλέτα μπλοκ και η περιοχή των σεναρίων,

Να μάθουν βασικές έννοιες προγραμματισμού, όπως μεταβλητές, βρόχους, συνθήκες, αλγόριθμους και συναρτήσεις, μέσω θεωρητικών στοιχείων και πρακτικών δραστηριοτήτων, καθώς και πώς να ενσωματώνουν στοιχεία πολυμέσων, όπως εικόνες, ήχους και κινούμενα σχέδια σε έργα, ενισχύοντας τη διαδραστικότητα και τη δημιουργικότητα.

Να κατασκευάσουν διαδραστικά κινούμενα σχέδια μέσα στο Scratch, χρησιμοποιώντας το οπτικό του περιβάλλον για να προγραμματίσετε κινήσεις, ήχους και αλληλεπιδράσεις του χρήστη.

Να ανακαλύψουν πώς ο προγραμματισμός τροφοδοτεί τη ρομποτική και εξερευνήστε πώς οι ακολουθίες, οι συνθήκες και οι βρόχοι συνεργάζονται για τον έλεγχο ρομποτικών συστημάτων,

Ανάπτυξη δεξιοτήτων/ικανοτήτων όπως δεξιότητες ανάλυσης, αναλυτική σκέψη, αλγοριθμική σκέψη και έκφραση, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, λογική και κριτική σκέψη, υπολογιστική σκέψη/αυτοματισμός, αναγνώριση προτύπων, συναρτήσεις και αφαίρεση, απομόνωση σφαλμάτων και αποσφαλμάτωση, ψηφιακός γραμματισμός,

Επίσης, οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες και στάσεις όπως: φαντασία, δημιουργικότητα, στρατηγική εστίαση, ενδιαφέρον για εξερεύνηση, διατήρηση της δέσμευσης, αυτοπεποίθηση, επιμονή κ.λπ.

Χρονική διάρκεια ηλεκτρονικής μάθησης

Η ολοκλήρωση του μαθήματος θα διαρκέσει περίπου 32-35 ώρες, αν και αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον ρυθμό μελέτης. Η πρώτη ομάδα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 17 Οκτωβρίου 2024. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία, όπως τα ακόλουθα: ηλεκτρονικά βιβλία, παρουσιάσεις ήχου και βίντεο, διαδραστικές διαφάνειες, infographics διαγράμματα, κουίζ, διαδραστικές εργασίες, αξιολογήσεις, ακόμη και πραγματικές εφαρμογές/μελέτες περιπτώσεων.

Κόστος

Το μαθήματα προσφέρονται χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες, γεγονός που κατέστη δυνατό χάρη στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ και τις αφοσιωμένες προσπάθειες της ομάδας έργου που επιμελήθηκε τη δραστηριότητα.

Επίπεδο - Γλώσσα - Πιστοποιητικό

Το μάθημα σχεδιάστηκε για αρχάριους (βασικό επίπεδο), αλλά είναι επίσης ανοικτό σε ενδιαφερόμενους με διαφορετικά επίπεδα εξοικείωσης με το θέμα. Η γλώσσα αυτού του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η αγγλική. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό YouthPass. 

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και οδηγίες για το πώς οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων Ήλιος: selianitika@selianitika.gr (Υπόψιν: κος Γεώργιος Ρόζος).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου