ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Εξηγεί γιατί δεν φορούσε μάσκα στην επίσκεψη που έκανε στο Δημαρχείο

Στη δίνη της κριτικής, για την εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, βρέθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμος, με αφορμή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, προκειμένου ν' ανταλλάξει τις καθιερωμένες ευχές με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο.

 

Ο ιεράρχης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, επέλεξε να μην φορά μάσκα προστασίας, εν αντιθέσει με τον δήμαρχο, την αντιδήμαρχο Μαρία Γιδά και τον συνοδό του -εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αθανάσιο Λιακόπουλο.

 

Ο κ.κ. Ιερώνυμος, μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» γι' αυτή του την επιλογή και εξήγησε το γιατί δεν θέλησε να τηρήσει το σύνηθες πλέον μέτρο, πολύ περισσότερο αφού ήταν από αυτούς που νόσησε από τον ιό και χρειάστηκε ακόμα και να νοσηλευτεί για να αποθεραπευτεί.

 

Πέραν του ότι δεν του ζητήθηκε, από τον οικοδεσπότη, να φορέσει μάσκα το πιθανότερο σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπό του, υπογραμμίζει πως αυτό έγινε επειδή φορούσαν όλοι οι άλλοι, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο δημαρχιακό γραφείο και με δεδομένο ότι κρατούσαν αποστάσεις μεταξύ τους.

 

«Εγώ, φορέσω δεν φορέσω, εφόσον έχω νοσήσει, δεν χρειάζεται να το κάνω, αφού δεν μπορώ ούτε να κολλήσω μα ούτε και να μεταδώσω τον κορονοϊό. Επίσης, όταν οι άλλοι φορούν, ένα άτομο επιτρέπεται από τον κανονισμό να μην φοράει. Εφόσον όμως έχω ασθενήσει, είμαι ακίνδυνος, γιατί έχω κάνει αντισώματα. Είναι σαν να έχω κάνει εμβόλιο και δεν μεταδίδω τον ιό. Άρα, φορέσω δεν φορέσω είναι το ίδιο και το αυτό» δηλώνει ο ποιμενάρχης.

 

Εν μέσω των δυσκολιών που περνά η χώρα, των διλημμάτων της η Εκκλησία και των μέτρων κατά της πανδημίας, ο δεσπότης απαντά κα σε όσους λένε πως θα έπρεπε να δίνει το ορθό παράδειγμα στον κόσμο, πολύ δε περισσότερο αφού ο ίδιος έμελλε να είναι ασθενής covid - 19. Σε αυτούς, ο μητροπολίτης Ιερώνυμος λέει: «Δεν περίμενα να νοσήσω για να μάθω. Η άποψή μου ήταν εξαρχής. Και μάσκες και προστασία και αποστάσεις. Δεν είμαι ανεύθυνος».

 

Άλλωστε, όπως θυμίζει, με δική του ρητή εντολή στους ναούς επέβαλε τη χρήση μάσκας από τους πιστούς, λέγοντας όμως πως «δεν είναι δική του δουλειά να κάνει τον χωροφύλακα». Από την αρχή της πανδημίας ο κ.κ. Ιερώνυμος, όπως είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του στην «Π», «με βαθιά συναίσθηση των ευθυνών του θεώρησε καλό να μην στερήσει τους πιστούς από τη θεία λατρεία, αλλά οι εκκλησίες, τηρουμένων των οδηγιών, να παραμείνουν διακριτικά ανοιχτές μη εθελοτυφλώντας μπροστά στην πραγματικότητα».

 

 

Θεοφάνια: «Να ρίξουμε τον σταυρό χωρίς κόσμο»

 

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, έχει θέση και για τον εορτασμό των Θεοφανίων και την παρεμπόδισή του με απόφαση της Κυβέρνησης. Επιμένει να λέει ότι οι ναοί πρέπει ν' ανοίξουν και να εκκλησιαστεί ο κόσμος, στον επιτρεπτό όμως αριθμό, με μέτρα προστασίας και μάσκες. «Αλλά να μας απαγορεύσουν να πάμε στη θάλασσα να ρίξουμε τον Σταυρό, χωρίς κόσμο;» αναρωτιέται και ζητά ζωντανή συμμετοχή των πολιτών στις εκκλησίες, αφού, όπως λέει «οι κλειστοί ναοί οδηγούν σε πνευματική ατροφία και διατάραξη της ψυχικής και πνευματικής ισορροπίας, με την ατομική κατ' οίκον προσευχή να μην αναπληρώνει τη Θεία Ευχαριστία».

 

 Εφημερίδα Πελοπόννησος

 

https://dimzoits.blogspot.com/2020/12/blog-post_137.html


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου