ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Στα φαρμακεία της Αιγιάλειας τα self test – Σε πρώτη φάση θα διανεμηθεί από ένα σε όσους το δικαιούνται

Σε όλα τα φαρμακεία της Αιγιάλειας διατίθενται τα self test καθώς από χθες διανεμήθηκαν από τις φαρμακαποθήκες οι ειδικές συσκευασίες και ήδη η προσέλευση αυτών που τα δικαιούνται είναι μεγάλη κυρίως από μαθητές καθότι αποτελεί το…διαβατήριο τους για την είσοδό τους τη Δευτέρα στα Λύκεια που φοιτούν.

 

Σε πρώτη φάση πάντως θα διανεμηθεί ένα από τα δύο ρινικά αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ που δικαιούνται ανά εβδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Δευτέρα, όπως είχε πει Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα μπορούν να λάβουν και το δεύτερο.

Οπότε δεν μπορούν όσοι το δικαιούνται να ζητούν και δεύτερο μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.  


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος μας ανέφερε ότι πλέον όλα τα φαρμακεία της περιοχής έχουν προμηθευτεί τα self test, ενώ συνιστά στους πολίτες να τα προμηθεύονται στις κανονικές ώρες λειτουργίας των φαρμακείων.

 

Θυμίζουμε ότι οι μαθητές Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. 

 

Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται δύο φορές την εβδομάδα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

 

Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε χθες, ωστόσο η υπηρεσία δήλωσης των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή.

 

Εάν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.


Σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ξεκαθάρισε ότι στην πλατφόρμα για το self testing προστίθενται στο εξής και οι καθαρίστριες στα σχολεία αλλά και οι υπάλληλοι των κυλικείων.

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός των επόμενων 10 ημερών θα είναι δυνατή η διάθεση self test στον γενικό πληθυσμό, πέραν των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όπως εκτιμά ο ίδιος «εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό». Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεση self test για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση θα είναι οριζόντια. Κατά μία εκτίμηση, η κυβέρνηση ποντάρει στα self test για το άνοιγμα δραστηριοτήτων πέρα από το λιανεμπόριο, που άνοιξε υπό όρους σε αρκετές περιοχές στη χώρα. Έμφαση θα δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ιδίως στους εξής 5 κλάδους:

λιανεμπορίου

τουρισμού

μεταποίησης

επισιτισμού

μεταφορών

Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα κληθούν να δηλώνουν εάν βγήκε θετικό ή αρνητικό το αποτέλεσμα self-test, σύμφωνα με οδηγίες όπως και στα σχολεία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου